Sporten om...

Sporten om...

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Iedereen sport wel om een andere reden. De ene traint om gezond door het leven te gaan en zijn/haar gezondheid te verbeteren, terwijl de andere een trainingsschema volgt om een bepaalde prestatie neer te zetten of zijn of haar prestatie wilt bijschaven. Anderen bewegen dan weer voor het sociaal contact. Wat je reden ook is om te sporten, je kan niet starten zonder een haalbare doelstelling op te stellen waaraan je sportactiviteit en je planning zijn gerelateerd. Wanneer je begint met sporten heb je niet altijd een idee welke soort inspanning je moet uitvoeren in functie van je te bereiken doel. Hieronder vind je een hulpmiddel. Per doelstelling vind je korte info en verschillende sporten die je kan uitoefenen om die bepaalde doelstelling te behalen. Je kiest (een) sport(en) waar jij je het best bij voelt, bij deze keuze hou je rekening met je beginniveau en je eigen mogelijkheden. 


… gezond te zijn

Naast onder meer een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende slapen, vormt veel bewegen een deel van een gezonde levensstijl. Sporten is dus een ideale manier om je gezondheid te verbeteren: het verbetert de kwaliteit van je leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen (kijk hiervoor zeker eens bij Gezond Sporten waar je nog meer te weten komt). Enerzijds moet je voldoende bewegen doorheen je dag (je met de fiets verplaatsen, met je hond gaan wandelen, huishoudelijke taken uitvoeren, …) – dit zijn activiteiten uitvoeren aan zeer lage intensiteit – en anderzijds wat sporten – dit is het uitvoeren van sportactiviteiten aan een hogere intensiteit.

Volgens de gezondheidsbevorderende richtlijnen voer je het best sporten uit met een ritmisch karakter(steeds dezelfde beweging herhalen) waarbij grote spiergroepen worden gebruikt (denk hierbij aan de been-, rug-, schouder- en borstpieren) en die voornamelijk het aerobe energiesysteem gebruiken. Deze sporten voer je dan het beste uit aan een intensiteit van 60-90% van je maximale hartslag of aan 50-85% van je hartslagreserve, dit tijdens sessies van 20 tot 30 minuten met hiervoor nog een opwarming en erna een cooling-down. Idealiter sport je 3 tot 5 maal per week.     

Sporten om gezond te zijn:

  • Wandelen of het maken van trektochten is ideaal voor niet-fitten. Het is een zeer laagdrempelige sport die je lang kan volhouden. Je kan dit goed opbouwen: eerst rustig wandelen voor een half uur, dan stevigere en langere wandelingen om uiteindelijk trektochten te maken van enkele uren. Deze sport kan je perfect uitvoeren met vrienden of familie.
  • Lopen kan je doen als volgende stap van het wandelen, als je je al wat fitter voelt. Hierbij moet je wel opletten als je blessuregevoelig bent.
  • Fietsen is ideaal voor niet-fitten. Het is een laagdrempelige sport en kan je inbouwen in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld met je fiets naar de winkel te gaan of fietstochtjes te maken met vrienden of familie.
  • Roeien is ideaal voor niet-fitten. Hierbij gebruik je je hele lichaam. Om deze sport te kunnen beoefenen moet je over een roeiergometer beschikken of moet je al naar een sportschool gaan. 
  • Zwemmen is een sport waarbij je nagenoeg elke spier in je lichaam aan het werk zet. Je loopt in het water minder kans op blessures. Zwemmen is bijgevolg ideaal voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
  • Aerobics is een goede sport als je niet van sporten houdt die de hele tijd hetzelfde zijn zoals lopen en zwemmen. Door de muziek kan je je extra uitleven en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. Voer deze sport wel pas uit als je bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten tot een goed einde kan brengen.
  • In-line skaten of schaatsen maakt voornamelijk gebruik van je been- en buikspieren. Het is een nostalgische sport en is eens iets anders dan altijd te gaan lopen.

 

… uithouding te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor je gezondheid aangezien het onder meer een gunstig effect uitoefent op de risicodragende factoren voor hart- en vaatziekten. Het vormt bovenal de basis voor het beoefenen van een heleboel sporten. Je kan pas andere sporten – zoals teamsporten, raketsporten, … –  en/of andere eigenschappen – zoals kracht, lenigheid, snelheid of techniek – optimaal trainen als je beschikt over een basisuithouding. Alsook is een deftig uithoudingsvermogen een vereiste vooraleer je echt intensief kan en wil trainen. Het helpt je tevens beter en sneller te recuperen tijdens het sporten.

Je verbetert je uithouding voornamelijk door aeroob te trainen, dus onder en rond je aerobe drempel – je wil je aerobe drempel zoveel mogelijk opschuiven naar rechts op de curve. In mensentaal wil dit zeggen dat je sport op praattempo (lage tot matige intensiteit): je kan nog praten tijdens het trainen en hebt het gevoel na je training dat je wel nog wat langer had kunnen doorgaan.

Sporten om je uithouding te verbeteren: duursporten zijn hiervoor ideaal!

  • Lopen
  • Fietsen of mountainbiken
  • Zwemmen
  • Roeien
  • Aerobics
  • In-line skaten of schaatsen
  • Rustig touwtjespringen
  • Cardio

Zie ook Duurtraining bij Verschillende trainingsmethoden.

 

… een strak(ker) lichaam te verkrijgen 

Veel mensen sporten met als doel er goed uit te zien. Dit is zeker een mooie focus maar het is vooral van belang dat je je eigen lichaam accepteert en dat je je goed voelt in je vel. Elk lichaam is immers anders. Sport dus binnen de mogelijkheden van jouw lichaam en om het ideaalbeeld specifiek voor jouw eigen lichaam te bereiken.

Je krijgt een strakker lichaam door een combinatie van meer te bewegen en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijkste in het afvalproces en sporten is van belang om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen waardoor je strakker wordt. Om dit doel te bereiken moet je dus sporten beoefenen die veel calorieën verbranden en waarbij je spieren kweekt. Het proces vraagt veel inzet en is een weg van lange adem, verwacht dus geen resultaat te zien na een week trainen maar geef je lichaam wat tijd. Bouw je trainingen tevens rustig op.

Duurtrainingen zoals lopen, fietsen en zwemmen, maar ook stevig wandelen, kan je zeker uitvoeren maar hierbij moet je wel weten dat je niet veel spieren opbouwt. Deze aerobe sporten zijn wel ideaal om je conditie te trainen maar voer je het best langer dan een uur uit voor resultaat. Vooraleer je start met intensief sporten heb je immers een basisuithouding nodig (zie verder). Wanneer je de tijd niet hebt om zo lang te sporten, is bijvoorbeeld een intervaltraining (30-60 minuten) ideaal: 10 min opwarming, 3 (en later 5) reeksen van telkens een korte (2 min) heftige inspanning, afgewisseld met 3 min rustige inspanning, waarna je de workout afsluit met 10 min cooling-down. Wanneer je beschikt over een basisconditie, kan je focus leggen op het strakker worden en het ontwikkelen van kracht, wat je kan doen op verscheidene manieren.

Als je over deze vorm van sporten meer wilt weten, klik dan verder op Sporten om af te vallen: drie mythes uitgelicht.

OPMERKING: Het is van belang intensieve trainingen te combineren met voldoende rust en rustigere sportactiviteiten.          

Sporten om een strak(ker) lichaam te verkrijgen:     

  • Zwemmen aan een stevig tempo. Voor deze sport gebruik je je hele lichaam en de grote spiergroepen. Het is ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn.
  • In-line skaten of schaatsen kan je beoefenen met je vrienden. Hierbij focus je op de coördinatie van je bewegingen en zorgt het voor gespierde benen en sterke buikspieren.
  • Pilates maakt gebruik van je lichaamsgewicht en soms kleine accessoires zoals bijvoorbeeld de swissball. De oefeningen wisselen ontspanning of met spieropbouw waarbij de nadruk ligt op het harmoniseren van het spierstelsel, voornamelijk je core, buikspieren en bekkenbodem.
  • High-intensity interval training (HIIT) zoals spinning, lopen, touwtjesspringen, … Door de intervaltraining verhoog en verlaag je je hartslag regelmatig waardoor je veel calorieën verbrandt. Dit in combinatie met de training van je spieren waardoor je na je traning nog steeds in de verbrandingsfase zit. 
  • Touwtjespringen aan een stevig tempo. Dit kan je zelf zo intensief maken als je zelf wilt. 
  • Boksen: dit doe je niet alleen met je armen maar hiervoor moet je je hele lichaam gebruiken. De bewegingen starten vanuit je core.
  • Training met gewichtjes zorgt voor meer spieropbouw, wat je stofwisseling versnelt. Meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbruikt. Je kiest het best voor oefeningen die grote spiergroepen aanspreken. Hierbij ga je je vooral voor grote, samengestelde oefeningen aangezien ze meerdere spieren in beweging brengen. Voorbeelden zijn squats, lunges, deadlifts, oefeningen met een kettlebell, … Een leuke vorm om eens te proberen is circuittraining. Hierbij wordt krachttraining (meestal een fullbodyschema) gecombineerd met conditie (omdat je aan het einde van elke oefening nagenoeg geen rust inlast).
  • … 

 

… kracht op te bouwen

Er wordt tevens vaak gesport om meer kracht te genereren. Het kan dan gaan om functionele kracht (basiskracht) – kracht die je nodig hebt om dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren – of om bijvoorbeeld je brute kracht te vergroten (meer spiermassa: hypertrofie). In alle gevallen doe je het best aan krachttraining, maar hoe je deze training invult (de modaliteiten), hangt af van je doel. Zie Verschillende soorten krachttraining voor specifieke richtlijnen.

 

Wat met overgewicht?

Mensen met overgewicht beginnen extra rustig met sporten en bouwen langzaam op. Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. 

Bij overgewicht start je best eerst met een gewichtdragende sport (fietsen of zwemmen), wat sportletsels en ontgoochelingen zal vermijden. Als er al enkele kilootjes verdwenen zijn, kan je beginnen met lopen. Verder is ook wandelen aangewezen. Absolute beginners ondervinden wél een trainingseffect van zulke lichte langdurige activiteiten en kunnen wandelen om hun uithouding te verbeteren. Je concentreert je tevens het best eerst op het opbouwen van je uithouding. Snelheid, kracht, lenigheid, … zijn aspecten die later aan bod komen, eens je over een goede conditie beschikt. Wanneer een training van 20-30 minuten te zwaar is, kan je ze opdelen in 2 of 3 keer 10 minuten met enkele minuten rust tussen.
            

Wanneer je start met sporten is het interessant de Trainingstips voor beginners te overlopen.

Vind een expert

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jempi Wilssens

 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ann Gillis

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Jos Benders

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • jana stevens

  Podoloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Schiltz

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten