Sporten om...

Sporten om...

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Iedereen sport wel om een andere reden. De ene traint om gezond door het leven te gaan en zijn/haar gezondheid te verbeteren, terwijl de andere een trainingsschema volgt om een bepaalde prestatie neer te zetten of zijn of haar prestatie wilt bijschaven. Anderen bewegen dan weer voor het sociaal contact. Wat je reden ook is om te sporten, je kan niet starten zonder een haalbare doelstelling op te stellen waaraan je sportactiviteit en je planning zijn gerelateerd. Wanneer je begint met sporten heb je niet altijd een idee welke soort inspanning je moet uitvoeren in functie van je te bereiken doel. Hieronder vind je een hulpmiddel. Per doelstelling vind je korte info en verschillende sporten die je kan uitoefenen om die bepaalde doelstelling te behalen. Je kiest (een) sport(en) waar jij je het best bij voelt, bij deze keuze hou je rekening met je beginniveau en je eigen mogelijkheden. 


… gezond te zijn

Naast onder meer een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende slapen, vormt veel bewegen een deel van een gezonde levensstijl. Sporten is dus een ideale manier om je gezondheid te verbeteren: het verbetert de kwaliteit van je leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen (kijk hiervoor zeker eens bij Gezond Sporten waar je nog meer te weten komt). Enerzijds moet je voldoende bewegen doorheen je dag (je met de fiets verplaatsen, met je hond gaan wandelen, huishoudelijke taken uitvoeren, …) – dit zijn activiteiten uitvoeren aan zeer lage intensiteit – en anderzijds wat sporten – dit is het uitvoeren van sportactiviteiten aan een hogere intensiteit.

Volgens de gezondheidsbevorderende richtlijnen voer je het best sporten uit met een ritmisch karakter(steeds dezelfde beweging herhalen) waarbij grote spiergroepen worden gebruikt (denk hierbij aan de been-, rug-, schouder- en borstpieren) en die voornamelijk het aerobe energiesysteem gebruiken. Deze sporten voer je dan het beste uit aan een intensiteit van 60-90% van je maximale hartslag of aan 50-85% van je hartslagreserve, dit tijdens sessies van 20 tot 30 minuten met hiervoor nog een opwarming en erna een cooling-down. Idealiter sport je 3 tot 5 maal per week.     

Sporten om gezond te zijn:

  • Wandelen of het maken van trektochten is ideaal voor niet-fitten. Het is een zeer laagdrempelige sport die je lang kan volhouden. Je kan dit goed opbouwen: eerst rustig wandelen voor een half uur, dan stevigere en langere wandelingen om uiteindelijk trektochten te maken van enkele uren. Deze sport kan je perfect uitvoeren met vrienden of familie.
  • Lopen kan je doen als volgende stap van het wandelen, als je je al wat fitter voelt. Hierbij moet je wel opletten als je blessuregevoelig bent.
  • Fietsen is ideaal voor niet-fitten. Het is een laagdrempelige sport en kan je inbouwen in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld met je fiets naar de winkel te gaan of fietstochtjes te maken met vrienden of familie.
  • Roeien is ideaal voor niet-fitten. Hierbij gebruik je je hele lichaam. Om deze sport te kunnen beoefenen moet je over een roeiergometer beschikken of moet je al naar een sportschool gaan. 
  • Zwemmen is een sport waarbij je nagenoeg elke spier in je lichaam aan het werk zet. Je loopt in het water minder kans op blessures. Zwemmen is bijgevolg ideaal voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
  • Aerobics is een goede sport als je niet van sporten houdt die de hele tijd hetzelfde zijn zoals lopen en zwemmen. Door de muziek kan je je extra uitleven en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. Voer deze sport wel pas uit als je bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten tot een goed einde kan brengen.
  • In-line skaten of schaatsen maakt voornamelijk gebruik van je been- en buikspieren. Het is een nostalgische sport en is eens iets anders dan altijd te gaan lopen.

 

… uithouding te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor je gezondheid aangezien het onder meer een gunstig effect uitoefent op de risicodragende factoren voor hart- en vaatziekten. Het vormt bovenal de basis voor het beoefenen van een heleboel sporten. Je kan pas andere sporten – zoals teamsporten, raketsporten, … –  en/of andere eigenschappen – zoals kracht, lenigheid, snelheid of techniek – optimaal trainen als je beschikt over een basisuithouding. Alsook is een deftig uithoudingsvermogen een vereiste vooraleer je echt intensief kan en wil trainen. Het helpt je tevens beter en sneller te recuperen tijdens het sporten.

Je verbetert je uithouding voornamelijk door aeroob te trainen, dus onder en rond je aerobe drempel – je wil je aerobe drempel zoveel mogelijk opschuiven naar rechts op de curve. In mensentaal wil dit zeggen dat je sport op praattempo (lage tot matige intensiteit): je kan nog praten tijdens het trainen en hebt het gevoel na je training dat je wel nog wat langer had kunnen doorgaan.

Sporten om je uithouding te verbeteren: duursporten zijn hiervoor ideaal!

  • Lopen
  • Fietsen of mountainbiken
  • Zwemmen
  • Roeien
  • Aerobics
  • In-line skaten of schaatsen
  • Rustig touwtjespringen
  • Cardio

Zie ook Duurtraining bij Verschillende trainingsmethoden.

 

… een strak(ker) lichaam te verkrijgen 

Veel mensen sporten met als doel er goed uit te zien. Dit is zeker een mooie focus maar het is vooral van belang dat je je eigen lichaam accepteert en dat je je goed voelt in je vel. Elk lichaam is immers anders. Sport dus binnen de mogelijkheden van jouw lichaam en om het ideaalbeeld specifiek voor jouw eigen lichaam te bereiken.

Je krijgt een strakker lichaam door een combinatie van meer te bewegen en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijkste in het afvalproces en sporten is van belang om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen waardoor je strakker wordt. Om dit doel te bereiken moet je dus sporten beoefenen die veel calorieën verbranden en waarbij je spieren kweekt. Het proces vraagt veel inzet en is een weg van lange adem, verwacht dus geen resultaat te zien na een week trainen maar geef je lichaam wat tijd. Bouw je trainingen tevens rustig op.

Duurtrainingen zoals lopen, fietsen en zwemmen, maar ook stevig wandelen, kan je zeker uitvoeren maar hierbij moet je wel weten dat je niet veel spieren opbouwt. Deze aerobe sporten zijn wel ideaal om je conditie te trainen maar voer je het best langer dan een uur uit voor resultaat. Vooraleer je start met intensief sporten heb je immers een basisuithouding nodig (zie verder). Wanneer je de tijd niet hebt om zo lang te sporten, is bijvoorbeeld een intervaltraining (30-60 minuten) ideaal: 10 min opwarming, 3 (en later 5) reeksen van telkens een korte (2 min) heftige inspanning, afgewisseld met 3 min rustige inspanning, waarna je de workout afsluit met 10 min cooling-down. Wanneer je beschikt over een basisconditie, kan je focus leggen op het strakker worden en het ontwikkelen van kracht, wat je kan doen op verscheidene manieren.

Als je over deze vorm van sporten meer wilt weten, klik dan verder op Sporten om af te vallen: drie mythes uitgelicht.

OPMERKING: Het is van belang intensieve trainingen te combineren met voldoende rust en rustigere sportactiviteiten.          

Sporten om een strak(ker) lichaam te verkrijgen:     

  • Zwemmen aan een stevig tempo. Voor deze sport gebruik je je hele lichaam en de grote spiergroepen. Het is ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn.
  • In-line skaten of schaatsen kan je beoefenen met je vrienden. Hierbij focus je op de coördinatie van je bewegingen en zorgt het voor gespierde benen en sterke buikspieren.
  • Pilates maakt gebruik van je lichaamsgewicht en soms kleine accessoires zoals bijvoorbeeld de swissball. De oefeningen wisselen ontspanning of met spieropbouw waarbij de nadruk ligt op het harmoniseren van het spierstelsel, voornamelijk je core, buikspieren en bekkenbodem.
  • High-intensity interval training (HIIT) zoals spinning, lopen, touwtjesspringen, … Door de intervaltraining verhoog en verlaag je je hartslag regelmatig waardoor je veel calorieën verbrandt. Dit in combinatie met de training van je spieren waardoor je na je traning nog steeds in de verbrandingsfase zit. 
  • Touwtjespringen aan een stevig tempo. Dit kan je zelf zo intensief maken als je zelf wilt. 
  • Boksen: dit doe je niet alleen met je armen maar hiervoor moet je je hele lichaam gebruiken. De bewegingen starten vanuit je core.
  • Training met gewichtjes zorgt voor meer spieropbouw, wat je stofwisseling versnelt. Meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbruikt. Je kiest het best voor oefeningen die grote spiergroepen aanspreken. Hierbij ga je je vooral voor grote, samengestelde oefeningen aangezien ze meerdere spieren in beweging brengen. Voorbeelden zijn squats, lunges, deadlifts, oefeningen met een kettlebell, … Een leuke vorm om eens te proberen is circuittraining. Hierbij wordt krachttraining (meestal een fullbodyschema) gecombineerd met conditie (omdat je aan het einde van elke oefening nagenoeg geen rust inlast).
  • … 

 

… kracht op te bouwen

Er wordt tevens vaak gesport om meer kracht te genereren. Het kan dan gaan om functionele kracht (basiskracht) – kracht die je nodig hebt om dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren – of om bijvoorbeeld je brute kracht te vergroten (meer spiermassa: hypertrofie). In alle gevallen doe je het best aan krachttraining, maar hoe je deze training invult (de modaliteiten), hangt af van je doel. Zie Verschillende soorten krachttraining voor specifieke richtlijnen.

 

Wat met overgewicht?

Mensen met overgewicht beginnen extra rustig met sporten en bouwen langzaam op. Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. 

Bij overgewicht start je best eerst met een gewichtdragende sport (fietsen of zwemmen), wat sportletsels en ontgoochelingen zal vermijden. Als er al enkele kilootjes verdwenen zijn, kan je beginnen met lopen. Verder is ook wandelen aangewezen. Absolute beginners ondervinden wél een trainingseffect van zulke lichte langdurige activiteiten en kunnen wandelen om hun uithouding te verbeteren. Je concentreert je tevens het best eerst op het opbouwen van je uithouding. Snelheid, kracht, lenigheid, … zijn aspecten die later aan bod komen, eens je over een goede conditie beschikt. Wanneer een training van 20-30 minuten te zwaar is, kan je ze opdelen in 2 of 3 keer 10 minuten met enkele minuten rust tussen.
            

Wanneer je start met sporten is het interessant de Trainingstips voor beginners te overlopen.

Vind een expert

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Erik Van Lierde

 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Justine Stevens

 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Bruno D'Hulster

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Roben dedecker

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Carl De Crée

 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Windy Lycke

 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Sluiten