Sporten om...

Sporten om...

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training

Iedereen sport wel om een andere reden. De ene traint om gezond door het leven te gaan en zijn/haar gezondheid te verbeteren, terwijl de andere een trainingsschema volgt om een bepaalde prestatie neer te zetten of zijn of haar prestatie wilt bijschaven. Anderen bewegen dan weer voor het sociaal contact. Wat je reden ook is om te sporten, je kan niet starten zonder een haalbare doelstelling op te stellen waaraan je sportactiviteit en je planning zijn gerelateerd. Wanneer je begint met sporten heb je niet altijd een idee welke soort inspanning je moet uitvoeren in functie van je te bereiken doel. Hieronder vind je een hulpmiddel. Per doelstelling vind je korte info en verschillende sporten die je kan uitoefenen om die bepaalde doelstelling te behalen. Je kiest (een) sport(en) waar jij je het best bij voelt, bij deze keuze hou je rekening met je beginniveau en je eigen mogelijkheden. 


… gezond te zijn

Naast onder meer een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende slapen, vormt veel bewegen een deel van een gezonde levensstijl. Sporten is dus een ideale manier om je gezondheid te verbeteren: het verbetert de kwaliteit van je leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen (kijk hiervoor zeker eens bij Gezond Sporten waar je nog meer te weten komt). Enerzijds moet je voldoende bewegen doorheen je dag (je met de fiets verplaatsen, met je hond gaan wandelen, huishoudelijke taken uitvoeren, …) – dit zijn activiteiten uitvoeren aan zeer lage intensiteit – en anderzijds wat sporten – dit is het uitvoeren van sportactiviteiten aan een hogere intensiteit.

Volgens de gezondheidsbevorderende richtlijnen voer je het best sporten uit met een ritmisch karakter(steeds dezelfde beweging herhalen) waarbij grote spiergroepen worden gebruikt (denk hierbij aan de been-, rug-, schouder- en borstpieren) en die voornamelijk het aerobe energiesysteem gebruiken. Deze sporten voer je dan het beste uit aan een intensiteit van 60-90% van je maximale hartslag of aan 50-85% van je hartslagreserve, dit tijdens sessies van 20 tot 30 minuten met hiervoor nog een opwarming en erna een cooling-down. Idealiter sport je 3 tot 5 maal per week.     

Sporten om gezond te zijn:

  • Wandelen of het maken van trektochten is ideaal voor niet-fitten. Het is een zeer laagdrempelige sport die je lang kan volhouden. Je kan dit goed opbouwen: eerst rustig wandelen voor een half uur, dan stevigere en langere wandelingen om uiteindelijk trektochten te maken van enkele uren. Deze sport kan je perfect uitvoeren met vrienden of familie.
  • Lopen kan je doen als volgende stap van het wandelen, als je je al wat fitter voelt. Hierbij moet je wel opletten als je blessuregevoelig bent.
  • Fietsen is ideaal voor niet-fitten. Het is een laagdrempelige sport en kan je inbouwen in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld met je fiets naar de winkel te gaan of fietstochtjes te maken met vrienden of familie.
  • Roeien is ideaal voor niet-fitten. Hierbij gebruik je je hele lichaam. Om deze sport te kunnen beoefenen moet je over een roeiergometer beschikken of moet je al naar een sportschool gaan. 
  • Zwemmen is een sport waarbij je nagenoeg elke spier in je lichaam aan het werk zet. Je loopt in het water minder kans op blessures. Zwemmen is bijgevolg ideaal voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
  • Aerobics is een goede sport als je niet van sporten houdt die de hele tijd hetzelfde zijn zoals lopen en zwemmen. Door de muziek kan je je extra uitleven en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. Voer deze sport wel pas uit als je bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten tot een goed einde kan brengen.
  • In-line skaten of schaatsen maakt voornamelijk gebruik van je been- en buikspieren. Het is een nostalgische sport en is eens iets anders dan altijd te gaan lopen.

 

… uithouding te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor je gezondheid aangezien het onder meer een gunstig effect uitoefent op de risicodragende factoren voor hart- en vaatziekten. Het vormt bovenal de basis voor het beoefenen van een heleboel sporten. Je kan pas andere sporten – zoals teamsporten, raketsporten, … –  en/of andere eigenschappen – zoals kracht, lenigheid, snelheid of techniek – optimaal trainen als je beschikt over een basisuithouding. Alsook is een deftig uithoudingsvermogen een vereiste vooraleer je echt intensief kan en wil trainen. Het helpt je tevens beter en sneller te recuperen tijdens het sporten.

Je verbetert je uithouding voornamelijk door aeroob te trainen, dus onder en rond je aerobe drempel – je wil je aerobe drempel zoveel mogelijk opschuiven naar rechts op de curve. In mensentaal wil dit zeggen dat je sport op praattempo (lage tot matige intensiteit): je kan nog praten tijdens het trainen en hebt het gevoel na je training dat je wel nog wat langer had kunnen doorgaan.

Sporten om je uithouding te verbeteren: duursporten zijn hiervoor ideaal!

  • Lopen
  • Fietsen of mountainbiken
  • Zwemmen
  • Roeien
  • Aerobics
  • In-line skaten of schaatsen
  • Rustig touwtjespringen
  • Cardio

Zie ook Duurtraining bij Verschillende trainingsmethoden.

 

… een strak(ker) lichaam te verkrijgen 

Veel mensen sporten met als doel er goed uit te zien. Dit is zeker een mooie focus maar het is vooral van belang dat je je eigen lichaam accepteert en dat je je goed voelt in je vel. Elk lichaam is immers anders. Sport dus binnen de mogelijkheden van jouw lichaam en om het ideaalbeeld specifiek voor jouw eigen lichaam te bereiken.

Je krijgt een strakker lichaam door een combinatie van meer te bewegen en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijkste in het afvalproces en sporten is van belang om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen waardoor je strakker wordt. Om dit doel te bereiken moet je dus sporten beoefenen die veel calorieën verbranden en waarbij je spieren kweekt. Het proces vraagt veel inzet en is een weg van lange adem, verwacht dus geen resultaat te zien na een week trainen maar geef je lichaam wat tijd. Bouw je trainingen tevens rustig op.

Duurtrainingen zoals lopen, fietsen en zwemmen, maar ook stevig wandelen, kan je zeker uitvoeren maar hierbij moet je wel weten dat je niet veel spieren opbouwt. Deze aerobe sporten zijn wel ideaal om je conditie te trainen maar voer je het best langer dan een uur uit voor resultaat. Vooraleer je start met intensief sporten heb je immers een basisuithouding nodig (zie verder). Wanneer je de tijd niet hebt om zo lang te sporten, is bijvoorbeeld een intervaltraining (30-60 minuten) ideaal: 10 min opwarming, 3 (en later 5) reeksen van telkens een korte (2 min) heftige inspanning, afgewisseld met 3 min rustige inspanning, waarna je de workout afsluit met 10 min cooling-down. Wanneer je beschikt over een basisconditie, kan je focus leggen op het strakker worden en het ontwikkelen van kracht, wat je kan doen op verscheidene manieren.

Als je over deze vorm van sporten meer wilt weten, klik dan verder op Sporten om af te vallen: drie mythes uitgelicht.

OPMERKING: Het is van belang intensieve trainingen te combineren met voldoende rust en rustigere sportactiviteiten.          

Sporten om een strak(ker) lichaam te verkrijgen:     

  • Zwemmen aan een stevig tempo. Voor deze sport gebruik je je hele lichaam en de grote spiergroepen. Het is ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn.
  • In-line skaten of schaatsen kan je beoefenen met je vrienden. Hierbij focus je op de coördinatie van je bewegingen en zorgt het voor gespierde benen en sterke buikspieren.
  • Pilates maakt gebruik van je lichaamsgewicht en soms kleine accessoires zoals bijvoorbeeld de swissball. De oefeningen wisselen ontspanning of met spieropbouw waarbij de nadruk ligt op het harmoniseren van het spierstelsel, voornamelijk je core, buikspieren en bekkenbodem.
  • High-intensity interval training (HIIT) zoals spinning, lopen, touwtjesspringen, … Door de intervaltraining verhoog en verlaag je je hartslag regelmatig waardoor je veel calorieën verbrandt. Dit in combinatie met de training van je spieren waardoor je na je traning nog steeds in de verbrandingsfase zit. 
  • Touwtjespringen aan een stevig tempo. Dit kan je zelf zo intensief maken als je zelf wilt. 
  • Boksen: dit doe je niet alleen met je armen maar hiervoor moet je je hele lichaam gebruiken. De bewegingen starten vanuit je core.
  • Training met gewichtjes zorgt voor meer spieropbouw, wat je stofwisseling versnelt. Meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbruikt. Je kiest het best voor oefeningen die grote spiergroepen aanspreken. Hierbij ga je je vooral voor grote, samengestelde oefeningen aangezien ze meerdere spieren in beweging brengen. Voorbeelden zijn squats, lunges, deadlifts, oefeningen met een kettlebell, … Een leuke vorm om eens te proberen is circuittraining. Hierbij wordt krachttraining (meestal een fullbodyschema) gecombineerd met conditie (omdat je aan het einde van elke oefening nagenoeg geen rust inlast).
  • … 

 

… kracht op te bouwen

Er wordt tevens vaak gesport om meer kracht te genereren. Het kan dan gaan om functionele kracht (basiskracht) – kracht die je nodig hebt om dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren – of om bijvoorbeeld je brute kracht te vergroten (meer spiermassa: hypertrofie). In alle gevallen doe je het best aan krachttraining, maar hoe je deze training invult (de modaliteiten), hangt af van je doel. Zie Verschillende soorten krachttraining voor specifieke richtlijnen.

 

Wat met overgewicht?

Mensen met overgewicht beginnen extra rustig met sporten en bouwen langzaam op. Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. 

Bij overgewicht start je best eerst met een gewichtdragende sport (fietsen of zwemmen), wat sportletsels en ontgoochelingen zal vermijden. Als er al enkele kilootjes verdwenen zijn, kan je beginnen met lopen. Verder is ook wandelen aangewezen. Absolute beginners ondervinden wél een trainingseffect van zulke lichte langdurige activiteiten en kunnen wandelen om hun uithouding te verbeteren. Je concentreert je tevens het best eerst op het opbouwen van je uithouding. Snelheid, kracht, lenigheid, … zijn aspecten die later aan bod komen, eens je over een goede conditie beschikt. Wanneer een training van 20-30 minuten te zwaar is, kan je ze opdelen in 2 of 3 keer 10 minuten met enkele minuten rust tussen.
            

Wanneer je start met sporten is het interessant de Trainingstips voor beginners te overlopen.

Vind een expert

 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Carl De Crée

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • BVBA Samcon

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Julie Zels

 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • An Konings

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts

Gerelateerde items

Training
Effect van leeftijd op de sportprestatie

Het effect van leeftijd op de prestatiecapaciteit

Sporter Blog Training
Training
Meer trainen, minder progressie_SG

Meer trainen, minder progressie: Mismatch in trainingsbelasting tussen coach en roeier

Sportprofessional Artikel Training
Training
Krachttraining bij kinderen en jongeren

Krachttraining bij kinderen en jongeren

Sporter Sportprofessional Artikel Training
Training
Veelzijdige ontwikkeling vs. vroegtijdige specialisatie.png

Veelzijdige ontwikkeling vs. vroegtijdige specialisatie

Sporter Sportprofessional Artikel Training
Sluiten