Sporten om...

Sporten om...

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Iedereen sport wel om een andere reden. De ene traint om gezond door het leven te gaan en zijn/haar gezondheid te verbeteren, terwijl de andere een trainingsschema volgt om een bepaalde prestatie neer te zetten of zijn of haar prestatie wilt bijschaven. Anderen bewegen dan weer voor het sociaal contact. Wat je reden ook is om te sporten, je kan niet starten zonder een haalbare doelstelling op te stellen waaraan je sportactiviteit en je planning zijn gerelateerd. Wanneer je begint met sporten heb je niet altijd een idee welke soort inspanning je moet uitvoeren in functie van je te bereiken doel. Hieronder vind je een hulpmiddel. Per doelstelling vind je korte info en verschillende sporten die je kan uitoefenen om die bepaalde doelstelling te behalen. Je kiest (een) sport(en) waar jij je het best bij voelt, bij deze keuze hou je rekening met je beginniveau en je eigen mogelijkheden. 


… gezond te zijn

Naast onder meer een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende slapen, vormt veel bewegen een deel van een gezonde levensstijl. Sporten is dus een ideale manier om je gezondheid te verbeteren: het verbetert de kwaliteit van je leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen (kijk hiervoor zeker eens bij Gezond Sporten waar je nog meer te weten komt). Enerzijds moet je voldoende bewegen doorheen je dag (je met de fiets verplaatsen, met je hond gaan wandelen, huishoudelijke taken uitvoeren, …) – dit zijn activiteiten uitvoeren aan zeer lage intensiteit – en anderzijds wat sporten – dit is het uitvoeren van sportactiviteiten aan een hogere intensiteit.

Volgens de gezondheidsbevorderende richtlijnen voer je het best sporten uit met een ritmisch karakter(steeds dezelfde beweging herhalen) waarbij grote spiergroepen worden gebruikt (denk hierbij aan de been-, rug-, schouder- en borstpieren) en die voornamelijk het aerobe energiesysteem gebruiken. Deze sporten voer je dan het beste uit aan een intensiteit van 60-90% van je maximale hartslag of aan 50-85% van je hartslagreserve, dit tijdens sessies van 20 tot 30 minuten met hiervoor nog een opwarming en erna een cooling-down. Idealiter sport je 3 tot 5 maal per week.     

Sporten om gezond te zijn:

  • Wandelen of het maken van trektochten is ideaal voor niet-fitten. Het is een zeer laagdrempelige sport die je lang kan volhouden. Je kan dit goed opbouwen: eerst rustig wandelen voor een half uur, dan stevigere en langere wandelingen om uiteindelijk trektochten te maken van enkele uren. Deze sport kan je perfect uitvoeren met vrienden of familie.
  • Lopen kan je doen als volgende stap van het wandelen, als je je al wat fitter voelt. Hierbij moet je wel opletten als je blessuregevoelig bent.
  • Fietsen is ideaal voor niet-fitten. Het is een laagdrempelige sport en kan je inbouwen in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld met je fiets naar de winkel te gaan of fietstochtjes te maken met vrienden of familie.
  • Roeien is ideaal voor niet-fitten. Hierbij gebruik je je hele lichaam. Om deze sport te kunnen beoefenen moet je over een roeiergometer beschikken of moet je al naar een sportschool gaan. 
  • Zwemmen is een sport waarbij je nagenoeg elke spier in je lichaam aan het werk zet. Je loopt in het water minder kans op blessures. Zwemmen is bijgevolg ideaal voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
  • Aerobics is een goede sport als je niet van sporten houdt die de hele tijd hetzelfde zijn zoals lopen en zwemmen. Door de muziek kan je je extra uitleven en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. Voer deze sport wel pas uit als je bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten tot een goed einde kan brengen.
  • In-line skaten of schaatsen maakt voornamelijk gebruik van je been- en buikspieren. Het is een nostalgische sport en is eens iets anders dan altijd te gaan lopen.

 

… uithouding te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor je gezondheid aangezien het onder meer een gunstig effect uitoefent op de risicodragende factoren voor hart- en vaatziekten. Het vormt bovenal de basis voor het beoefenen van een heleboel sporten. Je kan pas andere sporten – zoals teamsporten, raketsporten, … –  en/of andere eigenschappen – zoals kracht, lenigheid, snelheid of techniek – optimaal trainen als je beschikt over een basisuithouding. Alsook is een deftig uithoudingsvermogen een vereiste vooraleer je echt intensief kan en wil trainen. Het helpt je tevens beter en sneller te recuperen tijdens het sporten.

Je verbetert je uithouding voornamelijk door aeroob te trainen, dus onder en rond je aerobe drempel – je wil je aerobe drempel zoveel mogelijk opschuiven naar rechts op de curve. In mensentaal wil dit zeggen dat je sport op praattempo (lage tot matige intensiteit): je kan nog praten tijdens het trainen en hebt het gevoel na je training dat je wel nog wat langer had kunnen doorgaan.

Sporten om je uithouding te verbeteren: duursporten zijn hiervoor ideaal!

  • Lopen
  • Fietsen of mountainbiken
  • Zwemmen
  • Roeien
  • Aerobics
  • In-line skaten of schaatsen
  • Rustig touwtjespringen
  • Cardio

Zie ook Duurtraining bij Verschillende trainingsmethoden.

 

… een strak(ker) lichaam te verkrijgen 

Veel mensen sporten met als doel er goed uit te zien. Dit is zeker een mooie focus maar het is vooral van belang dat je je eigen lichaam accepteert en dat je je goed voelt in je vel. Elk lichaam is immers anders. Sport dus binnen de mogelijkheden van jouw lichaam en om het ideaalbeeld specifiek voor jouw eigen lichaam te bereiken.

Je krijgt een strakker lichaam door een combinatie van meer te bewegen en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijkste in het afvalproces en sporten is van belang om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen waardoor je strakker wordt. Om dit doel te bereiken moet je dus sporten beoefenen die veel calorieën verbranden en waarbij je spieren kweekt. Het proces vraagt veel inzet en is een weg van lange adem, verwacht dus geen resultaat te zien na een week trainen maar geef je lichaam wat tijd. Bouw je trainingen tevens rustig op.

Duurtrainingen zoals lopen, fietsen en zwemmen, maar ook stevig wandelen, kan je zeker uitvoeren maar hierbij moet je wel weten dat je niet veel spieren opbouwt. Deze aerobe sporten zijn wel ideaal om je conditie te trainen maar voer je het best langer dan een uur uit voor resultaat. Vooraleer je start met intensief sporten heb je immers een basisuithouding nodig (zie verder). Wanneer je de tijd niet hebt om zo lang te sporten, is bijvoorbeeld een intervaltraining (30-60 minuten) ideaal: 10 min opwarming, 3 (en later 5) reeksen van telkens een korte (2 min) heftige inspanning, afgewisseld met 3 min rustige inspanning, waarna je de workout afsluit met 10 min cooling-down. Wanneer je beschikt over een basisconditie, kan je focus leggen op het strakker worden en het ontwikkelen van kracht, wat je kan doen op verscheidene manieren.

Als je over deze vorm van sporten meer wilt weten, klik dan verder op Sporten om af te vallen: drie mythes uitgelicht.

OPMERKING: Het is van belang intensieve trainingen te combineren met voldoende rust en rustigere sportactiviteiten.          

Sporten om een strak(ker) lichaam te verkrijgen:     

  • Zwemmen aan een stevig tempo. Voor deze sport gebruik je je hele lichaam en de grote spiergroepen. Het is ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn.
  • In-line skaten of schaatsen kan je beoefenen met je vrienden. Hierbij focus je op de coördinatie van je bewegingen en zorgt het voor gespierde benen en sterke buikspieren.
  • Pilates maakt gebruik van je lichaamsgewicht en soms kleine accessoires zoals bijvoorbeeld de swissball. De oefeningen wisselen ontspanning of met spieropbouw waarbij de nadruk ligt op het harmoniseren van het spierstelsel, voornamelijk je core, buikspieren en bekkenbodem.
  • High-intensity interval training (HIIT) zoals spinning, lopen, touwtjesspringen, … Door de intervaltraining verhoog en verlaag je je hartslag regelmatig waardoor je veel calorieën verbrandt. Dit in combinatie met de training van je spieren waardoor je na je traning nog steeds in de verbrandingsfase zit. 
  • Touwtjespringen aan een stevig tempo. Dit kan je zelf zo intensief maken als je zelf wilt. 
  • Boksen: dit doe je niet alleen met je armen maar hiervoor moet je je hele lichaam gebruiken. De bewegingen starten vanuit je core.
  • Training met gewichtjes zorgt voor meer spieropbouw, wat je stofwisseling versnelt. Meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbruikt. Je kiest het best voor oefeningen die grote spiergroepen aanspreken. Hierbij ga je je vooral voor grote, samengestelde oefeningen aangezien ze meerdere spieren in beweging brengen. Voorbeelden zijn squats, lunges, deadlifts, oefeningen met een kettlebell, … Een leuke vorm om eens te proberen is circuittraining. Hierbij wordt krachttraining (meestal een fullbodyschema) gecombineerd met conditie (omdat je aan het einde van elke oefening nagenoeg geen rust inlast).
  • … 

 

… kracht op te bouwen

Er wordt tevens vaak gesport om meer kracht te genereren. Het kan dan gaan om functionele kracht (basiskracht) – kracht die je nodig hebt om dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren – of om bijvoorbeeld je brute kracht te vergroten (meer spiermassa: hypertrofie). In alle gevallen doe je het best aan krachttraining, maar hoe je deze training invult (de modaliteiten), hangt af van je doel. Zie Verschillende soorten krachttraining voor specifieke richtlijnen.

 

Wat met overgewicht?

Mensen met overgewicht beginnen extra rustig met sporten en bouwen langzaam op. Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. 

Bij overgewicht start je best eerst met een gewichtdragende sport (fietsen of zwemmen), wat sportletsels en ontgoochelingen zal vermijden. Als er al enkele kilootjes verdwenen zijn, kan je beginnen met lopen. Verder is ook wandelen aangewezen. Absolute beginners ondervinden wél een trainingseffect van zulke lichte langdurige activiteiten en kunnen wandelen om hun uithouding te verbeteren. Je concentreert je tevens het best eerst op het opbouwen van je uithouding. Snelheid, kracht, lenigheid, … zijn aspecten die later aan bod komen, eens je over een goede conditie beschikt. Wanneer een training van 20-30 minuten te zwaar is, kan je ze opdelen in 2 of 3 keer 10 minuten met enkele minuten rust tussen.
            

Wanneer je start met sporten is het interessant de Trainingstips voor beginners te overlopen.

Vind een expert

 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Erik Van Lierde

 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Willy Coosemans

 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Trees Dooms

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno D'Hulster

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Marc Schiltz

 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten