Sporten om...

Sporten om...

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Iedereen sport wel om een andere reden. De ene traint om gezond door het leven te gaan en zijn/haar gezondheid te verbeteren, terwijl de andere een trainingsschema volgt om een bepaalde prestatie neer te zetten of zijn of haar prestatie wilt bijschaven. Anderen bewegen dan weer voor het sociaal contact. Wat je reden ook is om te sporten, je kan niet starten zonder een haalbare doelstelling op te stellen waaraan je sportactiviteit en je planning zijn gerelateerd. Wanneer je begint met sporten heb je niet altijd een idee welke soort inspanning je moet uitvoeren in functie van je te bereiken doel. Hieronder vind je een hulpmiddel. Per doelstelling vind je korte info en verschillende sporten die je kan uitoefenen om die bepaalde doelstelling te behalen. Je kiest (een) sport(en) waar jij je het best bij voelt, bij deze keuze hou je rekening met je beginniveau en je eigen mogelijkheden. 


… gezond te zijn

Naast onder meer een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende slapen, vormt veel bewegen een deel van een gezonde levensstijl. Sporten is dus een ideale manier om je gezondheid te verbeteren: het verbetert de kwaliteit van je leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen (kijk hiervoor zeker eens bij Gezond Sporten waar je nog meer te weten komt). Enerzijds moet je voldoende bewegen doorheen je dag (je met de fiets verplaatsen, met je hond gaan wandelen, huishoudelijke taken uitvoeren, …) – dit zijn activiteiten uitvoeren aan zeer lage intensiteit – en anderzijds wat sporten – dit is het uitvoeren van sportactiviteiten aan een hogere intensiteit.

Volgens de gezondheidsbevorderende richtlijnen voer je het best sporten uit met een ritmisch karakter(steeds dezelfde beweging herhalen) waarbij grote spiergroepen worden gebruikt (denk hierbij aan de been-, rug-, schouder- en borstpieren) en die voornamelijk het aerobe energiesysteem gebruiken. Deze sporten voer je dan het beste uit aan een intensiteit van 60-90% van je maximale hartslag of aan 50-85% van je hartslagreserve, dit tijdens sessies van 20 tot 30 minuten met hiervoor nog een opwarming en erna een cooling-down. Idealiter sport je 3 tot 5 maal per week.     

Sporten om gezond te zijn:

  • Wandelen of het maken van trektochten is ideaal voor niet-fitten. Het is een zeer laagdrempelige sport die je lang kan volhouden. Je kan dit goed opbouwen: eerst rustig wandelen voor een half uur, dan stevigere en langere wandelingen om uiteindelijk trektochten te maken van enkele uren. Deze sport kan je perfect uitvoeren met vrienden of familie.
  • Lopen kan je doen als volgende stap van het wandelen, als je je al wat fitter voelt. Hierbij moet je wel opletten als je blessuregevoelig bent.
  • Fietsen is ideaal voor niet-fitten. Het is een laagdrempelige sport en kan je inbouwen in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld met je fiets naar de winkel te gaan of fietstochtjes te maken met vrienden of familie.
  • Roeien is ideaal voor niet-fitten. Hierbij gebruik je je hele lichaam. Om deze sport te kunnen beoefenen moet je over een roeiergometer beschikken of moet je al naar een sportschool gaan. 
  • Zwemmen is een sport waarbij je nagenoeg elke spier in je lichaam aan het werk zet. Je loopt in het water minder kans op blessures. Zwemmen is bijgevolg ideaal voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
  • Aerobics is een goede sport als je niet van sporten houdt die de hele tijd hetzelfde zijn zoals lopen en zwemmen. Door de muziek kan je je extra uitleven en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. Voer deze sport wel pas uit als je bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten tot een goed einde kan brengen.
  • In-line skaten of schaatsen maakt voornamelijk gebruik van je been- en buikspieren. Het is een nostalgische sport en is eens iets anders dan altijd te gaan lopen.

 

… uithouding te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor je gezondheid aangezien het onder meer een gunstig effect uitoefent op de risicodragende factoren voor hart- en vaatziekten. Het vormt bovenal de basis voor het beoefenen van een heleboel sporten. Je kan pas andere sporten – zoals teamsporten, raketsporten, … –  en/of andere eigenschappen – zoals kracht, lenigheid, snelheid of techniek – optimaal trainen als je beschikt over een basisuithouding. Alsook is een deftig uithoudingsvermogen een vereiste vooraleer je echt intensief kan en wil trainen. Het helpt je tevens beter en sneller te recuperen tijdens het sporten.

Je verbetert je uithouding voornamelijk door aeroob te trainen, dus onder en rond je aerobe drempel – je wil je aerobe drempel zoveel mogelijk opschuiven naar rechts op de curve. In mensentaal wil dit zeggen dat je sport op praattempo (lage tot matige intensiteit): je kan nog praten tijdens het trainen en hebt het gevoel na je training dat je wel nog wat langer had kunnen doorgaan.

Sporten om je uithouding te verbeteren: duursporten zijn hiervoor ideaal!

  • Lopen
  • Fietsen of mountainbiken
  • Zwemmen
  • Roeien
  • Aerobics
  • In-line skaten of schaatsen
  • Rustig touwtjespringen
  • Cardio

Zie ook Duurtraining bij Verschillende trainingsmethoden.

 

… een strak(ker) lichaam te verkrijgen 

Veel mensen sporten met als doel er goed uit te zien. Dit is zeker een mooie focus maar het is vooral van belang dat je je eigen lichaam accepteert en dat je je goed voelt in je vel. Elk lichaam is immers anders. Sport dus binnen de mogelijkheden van jouw lichaam en om het ideaalbeeld specifiek voor jouw eigen lichaam te bereiken.

Je krijgt een strakker lichaam door een combinatie van meer te bewegen en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijkste in het afvalproces en sporten is van belang om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen waardoor je strakker wordt. Om dit doel te bereiken moet je dus sporten beoefenen die veel calorieën verbranden en waarbij je spieren kweekt. Het proces vraagt veel inzet en is een weg van lange adem, verwacht dus geen resultaat te zien na een week trainen maar geef je lichaam wat tijd. Bouw je trainingen tevens rustig op.

Duurtrainingen zoals lopen, fietsen en zwemmen, maar ook stevig wandelen, kan je zeker uitvoeren maar hierbij moet je wel weten dat je niet veel spieren opbouwt. Deze aerobe sporten zijn wel ideaal om je conditie te trainen maar voer je het best langer dan een uur uit voor resultaat. Vooraleer je start met intensief sporten heb je immers een basisuithouding nodig (zie verder). Wanneer je de tijd niet hebt om zo lang te sporten, is bijvoorbeeld een intervaltraining (30-60 minuten) ideaal: 10 min opwarming, 3 (en later 5) reeksen van telkens een korte (2 min) heftige inspanning, afgewisseld met 3 min rustige inspanning, waarna je de workout afsluit met 10 min cooling-down. Wanneer je beschikt over een basisconditie, kan je focus leggen op het strakker worden en het ontwikkelen van kracht, wat je kan doen op verscheidene manieren.

Als je over deze vorm van sporten meer wilt weten, klik dan verder op Sporten om af te vallen: drie mythes uitgelicht.

OPMERKING: Het is van belang intensieve trainingen te combineren met voldoende rust en rustigere sportactiviteiten.          

Sporten om een strak(ker) lichaam te verkrijgen:     

  • Zwemmen aan een stevig tempo. Voor deze sport gebruik je je hele lichaam en de grote spiergroepen. Het is ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn.
  • In-line skaten of schaatsen kan je beoefenen met je vrienden. Hierbij focus je op de coördinatie van je bewegingen en zorgt het voor gespierde benen en sterke buikspieren.
  • Pilates maakt gebruik van je lichaamsgewicht en soms kleine accessoires zoals bijvoorbeeld de swissball. De oefeningen wisselen ontspanning of met spieropbouw waarbij de nadruk ligt op het harmoniseren van het spierstelsel, voornamelijk je core, buikspieren en bekkenbodem.
  • High-intensity interval training (HIIT) zoals spinning, lopen, touwtjesspringen, … Door de intervaltraining verhoog en verlaag je je hartslag regelmatig waardoor je veel calorieën verbrandt. Dit in combinatie met de training van je spieren waardoor je na je traning nog steeds in de verbrandingsfase zit. 
  • Touwtjespringen aan een stevig tempo. Dit kan je zelf zo intensief maken als je zelf wilt. 
  • Boksen: dit doe je niet alleen met je armen maar hiervoor moet je je hele lichaam gebruiken. De bewegingen starten vanuit je core.
  • Training met gewichtjes zorgt voor meer spieropbouw, wat je stofwisseling versnelt. Meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbruikt. Je kiest het best voor oefeningen die grote spiergroepen aanspreken. Hierbij ga je je vooral voor grote, samengestelde oefeningen aangezien ze meerdere spieren in beweging brengen. Voorbeelden zijn squats, lunges, deadlifts, oefeningen met een kettlebell, … Een leuke vorm om eens te proberen is circuittraining. Hierbij wordt krachttraining (meestal een fullbodyschema) gecombineerd met conditie (omdat je aan het einde van elke oefening nagenoeg geen rust inlast).
  • … 

 

… kracht op te bouwen

Er wordt tevens vaak gesport om meer kracht te genereren. Het kan dan gaan om functionele kracht (basiskracht) – kracht die je nodig hebt om dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren – of om bijvoorbeeld je brute kracht te vergroten (meer spiermassa: hypertrofie). In alle gevallen doe je het best aan krachttraining, maar hoe je deze training invult (de modaliteiten), hangt af van je doel. Zie Verschillende soorten krachttraining voor specifieke richtlijnen.

 

Wat met overgewicht?

Mensen met overgewicht beginnen extra rustig met sporten en bouwen langzaam op. Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. 

Bij overgewicht start je best eerst met een gewichtdragende sport (fietsen of zwemmen), wat sportletsels en ontgoochelingen zal vermijden. Als er al enkele kilootjes verdwenen zijn, kan je beginnen met lopen. Verder is ook wandelen aangewezen. Absolute beginners ondervinden wél een trainingseffect van zulke lichte langdurige activiteiten en kunnen wandelen om hun uithouding te verbeteren. Je concentreert je tevens het best eerst op het opbouwen van je uithouding. Snelheid, kracht, lenigheid, … zijn aspecten die later aan bod komen, eens je over een goede conditie beschikt. Wanneer een training van 20-30 minuten te zwaar is, kan je ze opdelen in 2 of 3 keer 10 minuten met enkele minuten rust tussen.
            

Wanneer je start met sporten is het interessant de Trainingstips voor beginners te overlopen.

Vind een expert

 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ann Gillis

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jempi Wilssens

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • BVBA Samcon

 • Willy Coosemans

 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jens Demanet

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten