Sporten om...

Sporten om...

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Iedereen sport wel om een andere reden. De ene traint om gezond door het leven te gaan en zijn/haar gezondheid te verbeteren, terwijl de andere een trainingsschema volgt om een bepaalde prestatie neer te zetten of zijn of haar prestatie wilt bijschaven. Anderen bewegen dan weer voor het sociaal contact. Wat je reden ook is om te sporten, je kan niet starten zonder een haalbare doelstelling op te stellen waaraan je sportactiviteit en je planning zijn gerelateerd. Wanneer je begint met sporten heb je niet altijd een idee welke soort inspanning je moet uitvoeren in functie van je te bereiken doel. Hieronder vind je een hulpmiddel. Per doelstelling vind je korte info en verschillende sporten die je kan uitoefenen om die bepaalde doelstelling te behalen. Je kiest (een) sport(en) waar jij je het best bij voelt, bij deze keuze hou je rekening met je beginniveau en je eigen mogelijkheden. 


… gezond te zijn

Naast onder meer een gezond voedingspatroon, niet roken en voldoende slapen, vormt veel bewegen een deel van een gezonde levensstijl. Sporten is dus een ideale manier om je gezondheid te verbeteren: het verbetert de kwaliteit van je leven en doet het risico op ernstige chronische aandoeningen dalen (kijk hiervoor zeker eens bij Gezond Sporten waar je nog meer te weten komt). Enerzijds moet je voldoende bewegen doorheen je dag (je met de fiets verplaatsen, met je hond gaan wandelen, huishoudelijke taken uitvoeren, …) – dit zijn activiteiten uitvoeren aan zeer lage intensiteit – en anderzijds wat sporten – dit is het uitvoeren van sportactiviteiten aan een hogere intensiteit.

Volgens de gezondheidsbevorderende richtlijnen voer je het best sporten uit met een ritmisch karakter(steeds dezelfde beweging herhalen) waarbij grote spiergroepen worden gebruikt (denk hierbij aan de been-, rug-, schouder- en borstpieren) en die voornamelijk het aerobe energiesysteem gebruiken. Deze sporten voer je dan het beste uit aan een intensiteit van 60-90% van je maximale hartslag of aan 50-85% van je hartslagreserve, dit tijdens sessies van 20 tot 30 minuten met hiervoor nog een opwarming en erna een cooling-down. Idealiter sport je 3 tot 5 maal per week.     

Sporten om gezond te zijn:

  • Wandelen of het maken van trektochten is ideaal voor niet-fitten. Het is een zeer laagdrempelige sport die je lang kan volhouden. Je kan dit goed opbouwen: eerst rustig wandelen voor een half uur, dan stevigere en langere wandelingen om uiteindelijk trektochten te maken van enkele uren. Deze sport kan je perfect uitvoeren met vrienden of familie.
  • Lopen kan je doen als volgende stap van het wandelen, als je je al wat fitter voelt. Hierbij moet je wel opletten als je blessuregevoelig bent.
  • Fietsen is ideaal voor niet-fitten. Het is een laagdrempelige sport en kan je inbouwen in je dagelijkse leven door bijvoorbeeld met je fiets naar de winkel te gaan of fietstochtjes te maken met vrienden of familie.
  • Roeien is ideaal voor niet-fitten. Hierbij gebruik je je hele lichaam. Om deze sport te kunnen beoefenen moet je over een roeiergometer beschikken of moet je al naar een sportschool gaan. 
  • Zwemmen is een sport waarbij je nagenoeg elke spier in je lichaam aan het werk zet. Je loopt in het water minder kans op blessures. Zwemmen is bijgevolg ideaal voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van artritis.
  • Aerobics is een goede sport als je niet van sporten houdt die de hele tijd hetzelfde zijn zoals lopen en zwemmen. Door de muziek kan je je extra uitleven en je kan het zo moeilijk maken als je zelf wil. Voer deze sport wel pas uit als je bijvoorbeeld wandelingen en fietstochten tot een goed einde kan brengen.
  • In-line skaten of schaatsen maakt voornamelijk gebruik van je been- en buikspieren. Het is een nostalgische sport en is eens iets anders dan altijd te gaan lopen.

 

… uithouding te verbeteren

Een goede conditie is belangrijk voor je gezondheid aangezien het onder meer een gunstig effect uitoefent op de risicodragende factoren voor hart- en vaatziekten. Het vormt bovenal de basis voor het beoefenen van een heleboel sporten. Je kan pas andere sporten – zoals teamsporten, raketsporten, … –  en/of andere eigenschappen – zoals kracht, lenigheid, snelheid of techniek – optimaal trainen als je beschikt over een basisuithouding. Alsook is een deftig uithoudingsvermogen een vereiste vooraleer je echt intensief kan en wil trainen. Het helpt je tevens beter en sneller te recuperen tijdens het sporten.

Je verbetert je uithouding voornamelijk door aeroob te trainen, dus onder en rond je aerobe drempel – je wil je aerobe drempel zoveel mogelijk opschuiven naar rechts op de curve. In mensentaal wil dit zeggen dat je sport op praattempo (lage tot matige intensiteit): je kan nog praten tijdens het trainen en hebt het gevoel na je training dat je wel nog wat langer had kunnen doorgaan.

Sporten om je uithouding te verbeteren: duursporten zijn hiervoor ideaal!

  • Lopen
  • Fietsen of mountainbiken
  • Zwemmen
  • Roeien
  • Aerobics
  • In-line skaten of schaatsen
  • Rustig touwtjespringen
  • Cardio

Zie ook Duurtraining bij Verschillende trainingsmethoden.

 

… een strak(ker) lichaam te verkrijgen 

Veel mensen sporten met als doel er goed uit te zien. Dit is zeker een mooie focus maar het is vooral van belang dat je je eigen lichaam accepteert en dat je je goed voelt in je vel. Elk lichaam is immers anders. Sport dus binnen de mogelijkheden van jouw lichaam en om het ideaalbeeld specifiek voor jouw eigen lichaam te bereiken.

Je krijgt een strakker lichaam door een combinatie van meer te bewegen en op je voeding te letten. Een gezond en evenwichtig eetpatroon is het belangrijkste in het afvalproces en sporten is van belang om je lichaam in vorm te krijgen en spieren te ontwikkelen waardoor je strakker wordt. Om dit doel te bereiken moet je dus sporten beoefenen die veel calorieën verbranden en waarbij je spieren kweekt. Het proces vraagt veel inzet en is een weg van lange adem, verwacht dus geen resultaat te zien na een week trainen maar geef je lichaam wat tijd. Bouw je trainingen tevens rustig op.

Duurtrainingen zoals lopen, fietsen en zwemmen, maar ook stevig wandelen, kan je zeker uitvoeren maar hierbij moet je wel weten dat je niet veel spieren opbouwt. Deze aerobe sporten zijn wel ideaal om je conditie te trainen maar voer je het best langer dan een uur uit voor resultaat. Vooraleer je start met intensief sporten heb je immers een basisuithouding nodig (zie verder). Wanneer je de tijd niet hebt om zo lang te sporten, is bijvoorbeeld een intervaltraining (30-60 minuten) ideaal: 10 min opwarming, 3 (en later 5) reeksen van telkens een korte (2 min) heftige inspanning, afgewisseld met 3 min rustige inspanning, waarna je de workout afsluit met 10 min cooling-down. Wanneer je beschikt over een basisconditie, kan je focus leggen op het strakker worden en het ontwikkelen van kracht, wat je kan doen op verscheidene manieren.

Als je over deze vorm van sporten meer wilt weten, klik dan verder op Sporten om af te vallen: drie mythes uitgelicht.

OPMERKING: Het is van belang intensieve trainingen te combineren met voldoende rust en rustigere sportactiviteiten.          

Sporten om een strak(ker) lichaam te verkrijgen:     

  • Zwemmen aan een stevig tempo. Voor deze sport gebruik je je hele lichaam en de grote spiergroepen. Het is ideaal voor mensen die blessuregevoelig zijn.
  • In-line skaten of schaatsen kan je beoefenen met je vrienden. Hierbij focus je op de coördinatie van je bewegingen en zorgt het voor gespierde benen en sterke buikspieren.
  • Pilates maakt gebruik van je lichaamsgewicht en soms kleine accessoires zoals bijvoorbeeld de swissball. De oefeningen wisselen ontspanning of met spieropbouw waarbij de nadruk ligt op het harmoniseren van het spierstelsel, voornamelijk je core, buikspieren en bekkenbodem.
  • High-intensity interval training (HIIT) zoals spinning, lopen, touwtjesspringen, … Door de intervaltraining verhoog en verlaag je je hartslag regelmatig waardoor je veel calorieën verbrandt. Dit in combinatie met de training van je spieren waardoor je na je traning nog steeds in de verbrandingsfase zit. 
  • Touwtjespringen aan een stevig tempo. Dit kan je zelf zo intensief maken als je zelf wilt. 
  • Boksen: dit doe je niet alleen met je armen maar hiervoor moet je je hele lichaam gebruiken. De bewegingen starten vanuit je core.
  • Training met gewichtjes zorgt voor meer spieropbouw, wat je stofwisseling versnelt. Meer spieren betekent dat je de hele dag door meer calorieën verbruikt. Je kiest het best voor oefeningen die grote spiergroepen aanspreken. Hierbij ga je je vooral voor grote, samengestelde oefeningen aangezien ze meerdere spieren in beweging brengen. Voorbeelden zijn squats, lunges, deadlifts, oefeningen met een kettlebell, … Een leuke vorm om eens te proberen is circuittraining. Hierbij wordt krachttraining (meestal een fullbodyschema) gecombineerd met conditie (omdat je aan het einde van elke oefening nagenoeg geen rust inlast).
  • … 

 

… kracht op te bouwen

Er wordt tevens vaak gesport om meer kracht te genereren. Het kan dan gaan om functionele kracht (basiskracht) – kracht die je nodig hebt om dagdagelijkse activiteiten te kunnen uitvoeren – of om bijvoorbeeld je brute kracht te vergroten (meer spiermassa: hypertrofie). In alle gevallen doe je het best aan krachttraining, maar hoe je deze training invult (de modaliteiten), hangt af van je doel. Zie Verschillende soorten krachttraining voor specifieke richtlijnen.

 

Wat met overgewicht?

Mensen met overgewicht beginnen extra rustig met sporten en bouwen langzaam op. Het risico op klachten en spier- en gewrichtsletsels neemt toe naarmate het overgewicht groter is. 

Bij overgewicht start je best eerst met een gewichtdragende sport (fietsen of zwemmen), wat sportletsels en ontgoochelingen zal vermijden. Als er al enkele kilootjes verdwenen zijn, kan je beginnen met lopen. Verder is ook wandelen aangewezen. Absolute beginners ondervinden wél een trainingseffect van zulke lichte langdurige activiteiten en kunnen wandelen om hun uithouding te verbeteren. Je concentreert je tevens het best eerst op het opbouwen van je uithouding. Snelheid, kracht, lenigheid, … zijn aspecten die later aan bod komen, eens je over een goede conditie beschikt. Wanneer een training van 20-30 minuten te zwaar is, kan je ze opdelen in 2 of 3 keer 10 minuten met enkele minuten rust tussen.
            

Wanneer je start met sporten is het interessant de Trainingstips voor beginners te overlopen.

Vind een expert

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • An Konings

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Trees Dooms

 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jempi Wilssens

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Johan Roeykens

 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten