Sporten met diabetes

Sporten met diabetes

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Sportgeneeskunde Gezond Sporten Gezond Sporten

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Diabetes en het verschil tussen type 1 en type 2

Diabetes heb je als er te veel suiker in je bloed zit. Daarom wordt de aandoening ook suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij diabetes type 1 is de alvleesklier (pancreas) niet in staat tot de productie van insuline, het hormoon dat de glucose (suiker) in het bloed onder controle houdt. Je moet je lichaam dan zelf insuline toedienen met een pen of een pompje. diabetes type 1 is niet te voorkomen of te genezen. Sporten met diabetes type 1 is uitdagend, maar mits een goede voorbereiding en begeleiding is het zeker mogelijk. 

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig, of reageert het lichaam onvoldoende op dat hormoon. Als je veel beweegt, gezond eet en eventuele medicatievoorschriften goed volgt, dan kun je deze vorm van diabetes onder controle krijgen en in bepaalde gevallen zelfs omkeren. 

Diabetes type 1

Dit is de vorm van diabetes die ook bij kinderen en jonge mensen voorkomt. Opvallende symptomen bij de diagnose is veel drinken en plassen, last hebben van jeuk, vermoeidheid of gewichtsverlies. Na de diagnose is het belangrijk om de suikerspiegel regelmatig te controleren. Is de suikerconcentratie (glycemie) te laag, dan moeten ze suiker nemen; is hij te hoog, dan moeten ze insuline spuiten.

Sporten bij diabetes type 1 is geen evidentie. Sporten heeft namelijk een grote impact op de glycemie. Het kan enerzijds zorgen voor te lage (hypoglycemie) of te hoge (hyperglycemie) suikergehalte. 

Hypoglycemie:

Bij sporten nemen spiercellen glucose op vanuit de bloedbaan, waardoor de glycemie zakt. Bij personen zonder diabetes wordt dat automatisch gecorrigeerd, maar dit compensatiemechanisme werkt minder goed bij iemand met diabetes. Daarnaast zorgt sporten ook voor een verhoging van de insulinegevoeligheid, waardoor je minder insuline nodig hebt om eenzelfde hoeveelheid glucose vanuit de bloedbaan in de cellen te brengen. Tenslotte is het ook zo dat bij sporten de toegediende insuline beter geabsorbeerd wordt vanuit het onderhuidse weefsel door de verbeterde doorbloeding. 

Hyperglycemie:

Een te hoge glucosewaarde kan voorkomen bij inspanningen aan zeer hoge intensiteit omdat dit een stressreactie uitlokt. De aanmaak van adrenaline zorgt voor stijging in bloedglucose door het aanspreken van reserves (glycogeen wordt omgezet in glucose). Dit verklaart ook waarom verschillende intensiteiten van sport een ander effect hebben op de glycemie.

Terwijl aerobe sporten aan matig-hoge intensiteit, zoals wandelen, lopen, fietsen en zwemmen, de glycemie doen zakken, zullen anaerobe sporten aan zeer hoge intensiteit, zoals intensieve krachttraining, sprinten, spinnen en boxen, de glycemie doen stijgen door deze stressreactie. Gemengde sporten zoals voetbal, tennis en afwisselende kracht- en uithoudingstraining, hebben dan weer een minder groot effect op het suikergehalte in het bloed. 

Het is belangrijk om regelmatig het suikergehalte te meten tijdens het sporten. Dit kan op een eenvoudige manier via glucosesensoren, waardoor een vingerprik vaak overbodig is. 

diabetes type 1 en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, sommige type 1-patiënten zijn topsporters. Voormalig Anderlecht-speler Pär Zetterberg bijvoorbeeld is type 1-patiënt. Er bestaat zelfs een professionele wielerploeg voor renners met diabetes type 1: Team Novo Nordisk.

Conditioneel hoeven type 1- patiënten niet onder te doen voor andere sporters, al zijn inspanningen voor hen vaak wat zwaarder. Sporten maakt spieren tijdelijk vatbaarder voor insuline, tot een of twee dagen na de inspanning. Daarom is sporten ook echt nuttig voor mensen met diabetes.

Diabetes type 2

Als je diabetes type 2 hebt, dan reageert je lichaam minder goed op insuline, gaat er minder glucose uit je voeding als brandstof naar de cellen en blijft er te veel suiker achter in je bloed. Dat is insulineresistentie. Zonder maatregelen wordt het probleem met de jaren steeds erger. Vroeger werd deze aandoening ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, om het verschil met type 1 duidelijk te maken. Vandaag komt diabetes type 2 op steeds jongere leeftijd voor en is de term ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer relevant.

Een ongezonde leefstijl – ongezonde voeding, te weinig beweging, roken – is een belangrijke risicofactor van diabetes type 2.  Maar ook familiale aanleg en leeftijd zijn belangrijke risicofactoren. Heb je mensen met type 2-diabetes in je familie, dan moet je extra op je hoede zijn.

Vermoeidheid, een droge mond, wazig zien, hardnekkige infecties, veel dorst, vaak moeten plassen, blaasontstekingen of urineweginfecties … De symptomen zijn ongeveer dezelfde als die van diabetes type 1, maar ze komen langzamer op. De mensen in kwestie wennen aan de ongemakken en beseffen vaak jarenlang niet dat ze diabetes of het voorstadium ervan (prediabetes) hebben. Dat is verraderlijk, want zonder behandeling kan diabetes type 2 je hart, bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren aantasten.

Interessant is dat iedere 45-plussers zijn of haar risico op diabetes type 2 kan inschatten via een online vragenlijst van de Vlaamse Overheid in samenwerking met de Diabetes Liga. Surf naar www.gezondheidskompas.be en ontdek zo je risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Heb je een sterk verhoogd risico? Dan wordt er aangeraden om langs te gaan bij de huisarts om via bloedafname na te gaan of je effectief diabetes type 2 hebt. Indien je toch geen diabetes hebt, kun je in bepaalde regio’s deelnemen aan gratis groepssessies ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’ om zo diabetes trachten te voorkomen. Een vroegtijdige diagnose van diabetes type 2 is essentieel voor een optimale behandeling.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de diabetes type 2-behandeling. Als je veel beweegt, dan vermindert je insulineresistentie, verklein je het risico op  lange-termijn complicaties, en kun je ook je gewicht beter onder controle houden. Er zijn meer en meer inzichten dat je in remissie kan gaan bij diabetes type 2. Dit is bij sommige personen met diabetes type 2 mogelijk door het verliezen van veel gewicht (hetzij via levensstijl, bariatrische chirurgie of medicatie) en het aannemen van een gezonde levensstijl, waar bewegen een belangrijke onderdeel van is. Ook dan blijft het belangrijk om diabetes te blijven monitoren en een gezonde leefstijl aan te houden. 

Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, diabetes type 2 wel degelijk kan omkeren.

Voeding

Gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek is het basisadvies voor personen met diabetes. Extra aandacht is nodig voor de koolhydraten, vetten en vezels die personen met diabetes eten. 

Tips:

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Wees matig met alcohol, zout en verzadigd vet. 
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke producten. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat glucosegehalte in het bloed trager stijgt.
  • Eet regelmatig. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden. Bespreek het gebruik van eventuele tussendoortjes of avondsnacks met je diëtist.

Diabetes en sporten

Bewegen en sport

Algemene tips:

  • Elk beetje beweging is beter dan niets doen.
  • Beperk urenlang zitten. Sta elke 30 minuten even recht.
  • Kies systematisch voor extra beweging in je dagelijks leven: neem de trap in plaats van lift, fiets of loop naar bestemmingen in de buurt…
  • Beweeg daarboven op minstens 5 dagen per week gedurende minstens 30 minuten met een matige intensiteit, zodat je hartslag en je ademhaling versnellen zonder dat je buiten adem raakt: stevig wandelen, fietsen, in de tuin werken, ramen lappen…
  • Een stappenteller kan je motiveren. De norm onder de 65 jaar is 10.000 stappen per dag. Boven 65 is 8.000 stappen een goed streefdoel. Maar onthou steeds: elke stap telt!
  • Probeer wekelijks ook beweging met hoge intensiteit in te plannen: stevig doorfietsen, joggen, spitten in de tuin, sporten… Kies een sport of activiteit die je graag doet en lang zal kunnen volhouden. Elke minuut beweging met hoge intensiteit telt dubbel. Als je een half uur jogt, telt dat dus voor 60 minuten beweging van de 150 minuten die je wekelijk minimaal moet halen.

Speciale tips voor mensen met diabetes:

  • Neem je gsm mee en zorg dat het thuisfront je route kent.
  • Besteed aandacht aan voethygiëne, want het risico op een schimmelinfectie en wondjes is groter. Draag steeds geschikte schoenen en kousen zonder naden.
  • Zorg dat eventuele medesporters weten hoe ze een te laag bloedsuikergehalte (hypo) kunnen herkennen en aanpakken.
  • Soms is het nodig de insuline of medicatie aan te passen vooraleer je begint met bewegen. Bespreek dit met je arts.
  • Controleer je glycemie voor de inspanning. Afhankelijk van de waarde, het soort beweging en de duur van de inspanning, kan het nodig zijn een snack met koolhydraten te eten.
  • Meet je een waarde onder de 70 mg/dl? Behandel dan je hypo en stel het sporten even uit.
  • Begin niet intensief te bewegen (bv. sporten) wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 270 mg/dl hebt, zeker niet wanneer uitmetingen blijkt dat je bloed of urine te veel ketonen bevat  (vooral bij type 1).
  • Hou je glycemie ook tijdens de inspanning op peil. Weet dat je glycemie tot uren na de inspanning lager kan zijn.
  • Zorg dat je altijd glucose, een gesuikerde (sport)drank of een vezelrijke koek bij de hand hebt.

Je doet er goed aan op spreekuur bij je huisarts te gaan voor je intensiever gaat bewegen, met name in geval van:

  • vragen of twijfels over je gezondheidstoestand
  • hoge bloeddruk
  • overgewicht met een BMI van meer dan 30
  • kortademigheid bij geringe inspanning
  • pijn op de borstkas
  • pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en afneemt bij rust
  • pijn in de spieren of gewrichten tijdens of na een lichte inspanning
  • slecht genezende voetwonden

Diat1op.SV

Diat1op is een project van UZ Leuven in samenwerking met Sport Vlaanderen die de volgende 4 doelstellingen (modules) heeft vooropgesteld:

 1. Kennis over sport en diabetes bij de sporters met type 1 diabetes vergroten.
 2. Kennis over sport en diabetes vergroten bij trainers, fitnesscentra, sportartsen,...
 3. Praktijkervaring opdoen en toewerken naar sportieve uitdaging.
 4. Aanbieden van wekelijkse sportactiviteiten en korte sportkampen aan kinderen met diabetes o.l.v. arts/kinesitherapeut/diabeteseducator.

Op de website www.diat1op.be kunnen de verschillende doelgroepen (sporterstrainerszorgverleners) alle info terugvinden voor sporters met type 1 diabetes.

Diabetes Liga Sport en Beweegt

Diabetes Liga Sport en Beweegt heeft als doel om personen met een hart voor diabetes samen te laten bewegen en sporten. Hetzij via wandelen, fietsen en/of lopen. Er wordt gesport met lotgenoten en onder professionele begeleiding van diabeteseducatoren, artsen, sportcoaches en diëtisten. Daarnaast worden er ook online educatiesessies voorzien. Surf voor meer informatie naar: www.diabetes.be/sportenbeweegt.

 

Vind een expert

 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Schiltz

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Trees Dooms

 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Plessers

 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Willy Coosemans

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Erik Van Lierde

 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • An Konings

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Barbara Vandenbussche

  Barbara Vandenbussche

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten