Sporten met diabetes

Sporten met diabetes

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Sportgeneeskunde Gezond Sporten Gezond Sporten

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Diabetes en het verschil tussen type 1 en type 2

Diabetes heb je als er te veel suiker in je bloed zit. Daarom wordt de aandoening ook suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij diabetes type 1 is de alvleesklier (pancreas) niet in staat tot de productie van insuline, het hormoon dat de glucose (suiker) in het bloed onder controle houdt. Je moet je lichaam dan zelf insuline toedienen met een pen of een pompje. diabetes type 1 is niet te voorkomen of te genezen. Sporten met diabetes type 1 is uitdagend, maar mits een goede voorbereiding en begeleiding is het zeker mogelijk. 

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig, of reageert het lichaam onvoldoende op dat hormoon. Als je veel beweegt, gezond eet en eventuele medicatievoorschriften goed volgt, dan kun je deze vorm van diabetes onder controle krijgen en in bepaalde gevallen zelfs omkeren. 

Diabetes type 1

Dit is de vorm van diabetes die ook bij kinderen en jonge mensen voorkomt. Opvallende symptomen bij de diagnose is veel drinken en plassen, last hebben van jeuk, vermoeidheid of gewichtsverlies. Na de diagnose is het belangrijk om de suikerspiegel regelmatig te controleren. Is de suikerconcentratie (glycemie) te laag, dan moeten ze suiker nemen; is hij te hoog, dan moeten ze insuline spuiten.

Sporten bij diabetes type 1 is geen evidentie. Sporten heeft namelijk een grote impact op de glycemie. Het kan enerzijds zorgen voor te lage (hypoglycemie) of te hoge (hyperglycemie) suikergehalte. 

Hypoglycemie:

Bij sporten nemen spiercellen glucose op vanuit de bloedbaan, waardoor de glycemie zakt. Bij personen zonder diabetes wordt dat automatisch gecorrigeerd, maar dit compensatiemechanisme werkt minder goed bij iemand met diabetes. Daarnaast zorgt sporten ook voor een verhoging van de insulinegevoeligheid, waardoor je minder insuline nodig hebt om eenzelfde hoeveelheid glucose vanuit de bloedbaan in de cellen te brengen. Tenslotte is het ook zo dat bij sporten de toegediende insuline beter geabsorbeerd wordt vanuit het onderhuidse weefsel door de verbeterde doorbloeding. 

Hyperglycemie:

Een te hoge glucosewaarde kan voorkomen bij inspanningen aan zeer hoge intensiteit omdat dit een stressreactie uitlokt. De aanmaak van adrenaline zorgt voor stijging in bloedglucose door het aanspreken van reserves (glycogeen wordt omgezet in glucose). Dit verklaart ook waarom verschillende intensiteiten van sport een ander effect hebben op de glycemie.

Terwijl aerobe sporten aan matig-hoge intensiteit, zoals wandelen, lopen, fietsen en zwemmen, de glycemie doen zakken, zullen anaerobe sporten aan zeer hoge intensiteit, zoals intensieve krachttraining, sprinten, spinnen en boxen, de glycemie doen stijgen door deze stressreactie. Gemengde sporten zoals voetbal, tennis en afwisselende kracht- en uithoudingstraining, hebben dan weer een minder groot effect op het suikergehalte in het bloed. 

Het is belangrijk om regelmatig het suikergehalte te meten tijdens het sporten. Dit kan op een eenvoudige manier via glucosesensoren, waardoor een vingerprik vaak overbodig is. 

diabetes type 1 en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, sommige type 1-patiënten zijn topsporters. Voormalig Anderlecht-speler Pär Zetterberg bijvoorbeeld is type 1-patiënt. Er bestaat zelfs een professionele wielerploeg voor renners met diabetes type 1: Team Novo Nordisk.

Conditioneel hoeven type 1- patiënten niet onder te doen voor andere sporters, al zijn inspanningen voor hen vaak wat zwaarder. Sporten maakt spieren tijdelijk vatbaarder voor insuline, tot een of twee dagen na de inspanning. Daarom is sporten ook echt nuttig voor mensen met diabetes.

Diabetes type 2

Als je diabetes type 2 hebt, dan reageert je lichaam minder goed op insuline, gaat er minder glucose uit je voeding als brandstof naar de cellen en blijft er te veel suiker achter in je bloed. Dat is insulineresistentie. Zonder maatregelen wordt het probleem met de jaren steeds erger. Vroeger werd deze aandoening ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, om het verschil met type 1 duidelijk te maken. Vandaag komt diabetes type 2 op steeds jongere leeftijd voor en is de term ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer relevant.

Een ongezonde leefstijl – ongezonde voeding, te weinig beweging, roken – is een belangrijke risicofactor van diabetes type 2.  Maar ook familiale aanleg en leeftijd zijn belangrijke risicofactoren. Heb je mensen met type 2-diabetes in je familie, dan moet je extra op je hoede zijn.

Vermoeidheid, een droge mond, wazig zien, hardnekkige infecties, veel dorst, vaak moeten plassen, blaasontstekingen of urineweginfecties … De symptomen zijn ongeveer dezelfde als die van diabetes type 1, maar ze komen langzamer op. De mensen in kwestie wennen aan de ongemakken en beseffen vaak jarenlang niet dat ze diabetes of het voorstadium ervan (prediabetes) hebben. Dat is verraderlijk, want zonder behandeling kan diabetes type 2 je hart, bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren aantasten.

Interessant is dat iedere 45-plussers zijn of haar risico op diabetes type 2 kan inschatten via een online vragenlijst van de Vlaamse Overheid in samenwerking met de Diabetes Liga. Surf naar www.gezondheidskompas.be en ontdek zo je risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Heb je een sterk verhoogd risico? Dan wordt er aangeraden om langs te gaan bij de huisarts om via bloedafname na te gaan of je effectief diabetes type 2 hebt. Indien je toch geen diabetes hebt, kun je in bepaalde regio’s deelnemen aan gratis groepssessies ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’ om zo diabetes trachten te voorkomen. Een vroegtijdige diagnose van diabetes type 2 is essentieel voor een optimale behandeling.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de diabetes type 2-behandeling. Als je veel beweegt, dan vermindert je insulineresistentie, verklein je het risico op  lange-termijn complicaties, en kun je ook je gewicht beter onder controle houden. Er zijn meer en meer inzichten dat je in remissie kan gaan bij diabetes type 2. Dit is bij sommige personen met diabetes type 2 mogelijk door het verliezen van veel gewicht (hetzij via levensstijl, bariatrische chirurgie of medicatie) en het aannemen van een gezonde levensstijl, waar bewegen een belangrijke onderdeel van is. Ook dan blijft het belangrijk om diabetes te blijven monitoren en een gezonde leefstijl aan te houden. 

Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, diabetes type 2 wel degelijk kan omkeren.

Voeding

Gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek is het basisadvies voor personen met diabetes. Extra aandacht is nodig voor de koolhydraten, vetten en vezels die personen met diabetes eten. 

Tips:

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Wees matig met alcohol, zout en verzadigd vet. 
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke producten. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat glucosegehalte in het bloed trager stijgt.
  • Eet regelmatig. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden. Bespreek het gebruik van eventuele tussendoortjes of avondsnacks met je diëtist.

Diabetes en sporten

Bewegen en sport

Algemene tips:

  • Elk beetje beweging is beter dan niets doen.
  • Beperk urenlang zitten. Sta elke 30 minuten even recht.
  • Kies systematisch voor extra beweging in je dagelijks leven: neem de trap in plaats van lift, fiets of loop naar bestemmingen in de buurt…
  • Beweeg daarboven op minstens 5 dagen per week gedurende minstens 30 minuten met een matige intensiteit, zodat je hartslag en je ademhaling versnellen zonder dat je buiten adem raakt: stevig wandelen, fietsen, in de tuin werken, ramen lappen…
  • Een stappenteller kan je motiveren. De norm onder de 65 jaar is 10.000 stappen per dag. Boven 65 is 8.000 stappen een goed streefdoel. Maar onthou steeds: elke stap telt!
  • Probeer wekelijks ook beweging met hoge intensiteit in te plannen: stevig doorfietsen, joggen, spitten in de tuin, sporten… Kies een sport of activiteit die je graag doet en lang zal kunnen volhouden. Elke minuut beweging met hoge intensiteit telt dubbel. Als je een half uur jogt, telt dat dus voor 60 minuten beweging van de 150 minuten die je wekelijk minimaal moet halen.

Speciale tips voor mensen met diabetes:

  • Neem je gsm mee en zorg dat het thuisfront je route kent.
  • Besteed aandacht aan voethygiëne, want het risico op een schimmelinfectie en wondjes is groter. Draag steeds geschikte schoenen en kousen zonder naden.
  • Zorg dat eventuele medesporters weten hoe ze een te laag bloedsuikergehalte (hypo) kunnen herkennen en aanpakken.
  • Soms is het nodig de insuline of medicatie aan te passen vooraleer je begint met bewegen. Bespreek dit met je arts.
  • Controleer je glycemie voor de inspanning. Afhankelijk van de waarde, het soort beweging en de duur van de inspanning, kan het nodig zijn een snack met koolhydraten te eten.
  • Meet je een waarde onder de 70 mg/dl? Behandel dan je hypo en stel het sporten even uit.
  • Begin niet intensief te bewegen (bv. sporten) wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 270 mg/dl hebt, zeker niet wanneer uitmetingen blijkt dat je bloed of urine te veel ketonen bevat  (vooral bij type 1).
  • Hou je glycemie ook tijdens de inspanning op peil. Weet dat je glycemie tot uren na de inspanning lager kan zijn.
  • Zorg dat je altijd glucose, een gesuikerde (sport)drank of een vezelrijke koek bij de hand hebt.

Je doet er goed aan op spreekuur bij je huisarts te gaan voor je intensiever gaat bewegen, met name in geval van:

  • vragen of twijfels over je gezondheidstoestand
  • hoge bloeddruk
  • overgewicht met een BMI van meer dan 30
  • kortademigheid bij geringe inspanning
  • pijn op de borstkas
  • pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en afneemt bij rust
  • pijn in de spieren of gewrichten tijdens of na een lichte inspanning
  • slecht genezende voetwonden

Diat1op.SV

Diat1op is een project van UZ Leuven in samenwerking met Sport Vlaanderen die de volgende 4 doelstellingen (modules) heeft vooropgesteld:

 1. Kennis over sport en diabetes bij de sporters met type 1 diabetes vergroten.
 2. Kennis over sport en diabetes vergroten bij trainers, fitnesscentra, sportartsen,...
 3. Praktijkervaring opdoen en toewerken naar sportieve uitdaging.
 4. Aanbieden van wekelijkse sportactiviteiten en korte sportkampen aan kinderen met diabetes o.l.v. arts/kinesitherapeut/diabeteseducator.

Op de website www.diat1op.be kunnen de verschillende doelgroepen (sporterstrainerszorgverleners) alle info terugvinden voor sporters met type 1 diabetes.

Diabetes Liga Sport en Beweegt

Diabetes Liga Sport en Beweegt heeft als doel om personen met een hart voor diabetes samen te laten bewegen en sporten. Hetzij via wandelen, fietsen en/of lopen. Er wordt gesport met lotgenoten en onder professionele begeleiding van diabeteseducatoren, artsen, sportcoaches en diëtisten. Daarnaast worden er ook online educatiesessies voorzien. Surf voor meer informatie naar: www.diabetes.be/sportenbeweegt.

 

Vind een expert

 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Ann Gillis

 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Trees Dooms

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Peter Plessers

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Johan Roeykens

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten