Sporten met diabetes

Sporten met diabetes

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Gezond Sporten Sportgeneeskunde Gezond Sporten

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Diabetes en het verschil tussen type 1 en type 2

Diabetes heb je als er te veel suiker in je bloed zit. Daarom wordt de aandoening ook suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij type 1-diabetes is de alvleesklier (pancreas) niet in staat tot de productie van insuline, het hormoon dat de glucose (suiker) in het bloed onder controle houdt. Je moet je lichaam dan zelf insuline toedienen met een pen of een pompje. Type 1-diabetes is niet te voorkomen of te genezen, maar met de juiste medische begeleiding valt met deze ziekte goed te leven, en te sporten.

Bij type 2-diabetes maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig, of reageert het lichaam onvoldoende op dat hormoon. Als je veel beweegt, gezond eet en eventuele medicatievoorschriften goed volgt, dan kun je deze vorm van diabetes onder controle krijgen en in bepaalde gevallen zelfs omkeren.

Type 1-diabetes

Dit is de vorm van diabetes die we het vaakst bij kinderen en jonge mensen zien. Ze drinken en plassen opvallend vaak, kunnen last hebben van jeuk, vermoeidheid of gewichtsverlies en moeten geregeld hun suikerspiegel controleren met een prikje in de vinger. Is de bloedsuikerconcentratie (glykemie) te laag, dan moeten ze suiker nemen; is hij te hoog, dan moeten ze insuline spuiten.

De insuline die patiënten zichzelf toedienen, werkt sneller als ze sporten. Ze moeten er dus voor zorgen dat hun bloedsuiker niet te sterk daalt wanneer ze zich inspannen. Dat kunnen ze doen door de hoeveelheid koolhydraten die ze vóór en na het sporten eten, af te stemmen op de sportactiviteit. Bij een tekort aan insuline kan de bloedsuikerspiegel tijdens inspanning juist te hoog worden, waardoor je in ernstige gevallen in een coma kunt belanden. Daarom moeten type 1-patiënten insuline toedienen vóór ze zich inspannen. Sporten ze vaak,dan is er de optie een pompje te gebruiken dat automatisch insuline afgeeft. De juiste balans vinden tussen insuline en koolhydraten is soms moeilijk, maar zeker mogelijk.

Type 1-diabetes en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, sommige type 1-patiënten zijn topsporters. Voormalig Anderlecht-speler Pär Zetterberg bijvoorbeeld is type 1-patiënt. Er bestaat zelfs een professionele wielerploeg voor renners met type 1-diabetes: Team Novo Nordisk.

Conditioneel hoeven type 1- patiënten niet onder te doen voor andere sporters, al zijn inspanningen voor hen vaak wat zwaarder. Sporten maakt spieren tijdelijk vatbaarder voor insuline, tot een of twee dagen na de inspanning. Daarom is sporten ook echt nuttig voor mensen met diabetes.

Type 2-diabetes

Als je type 2- diabetes hebt, dan reageert je lichaam minder goed op insuline, gaat er minder glucose uit je voeding als brandstof naar de cellen en blijft er te veel suiker achter in je bloed. Dat is insulineresistentie. Zonder maatregelen wordt het probleem met de jaren steeds erger. Vroeger werd deze aandoening ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, om het verschil met type 1 duidelijk te maken. Vandaag komt type 2-diabetes op steeds jongere leeftijd voor en is de term ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer relevant.

Een ongezonde leefstijl – verkeerde voeding en te weinig beweging – is een belangrijke oorzaak van de type 2-epidemie. Je kunt deze vorm van diabetes dus krijgen van te veel zitten of van overgewicht. Ook ongezonde voeding, roken en bepaalde geneesmiddelen kunnen type 2 in de hand werken. De ziekte is in veel gevallen te voorkomen, maar niet altijd, want ook aanleg speelt een rol. Heb je mensen met type 2-diabetes in je familie, dan moet je extra op je hoede zijn.

Vermoeidheid, een droge mond, wazig zien, hardnekkige infecties, veel dorst, vaak moeten plassen, blaasontstekingen of urineweginfecties … De symptomen zijn ongeveer dezelfde als die van type 1, maar ze komen langzamer op. De mensen in kwestie wennen aan de ongemakken en beseffen vaak jarenlang niet dat ze diabetes of het voorstadium ervan (prediabetes) hebben. Dat is verraderlijk, want zonder behandeling kan type 2-diabetes je hart, bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren aantasten.

Herken je de symptomen, dan moet je naar de huisarts. Zelfs als je al jaren met vermoedelijke symptomen van type 2-diabetes rondloopt, dan nog loont het de moeite je gezondheid over een andere boeg te gooien. De huisarts prikt je vinger aan, vangt een druppeltje bloed op en meet je glucosewaarde. Is die hoger dan 11 millimol per liter bloed, dan volgt een tweede ‘nuchtere’ meting, nadat je minstens acht uur niets hebt gegeten of gedronken. Is de glucosewaarde meer dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de type 2-diabetesbehandeling. Als je veel beweegt, dan gaan je bloedsuikerwaarden omlaag, verklein je het risico op  klachten en complicaties, en kun je ook je gewicht beter onder controle houden. Vroeger was type 2-diabetes een ziekte die je in het beste geval onder controle kon krijgen; genezing werd niet mogelijk geacht. Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, type 2-diabetes wel degelijk kan omkeren. Er zijn weinig ziekten waarin sporten en bewegen zo’n verschil kunnen maken. Een combinatie van kracht- en duurtraining is het beste.

Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, type 2-diabetes wel degelijk kan omkeren.

Voeding

De tijd dat patiënten een streng "diabetesdieet" moesten volgen, is gelukkig voorbij. Toch moeten diabetici extra op hun voeding letten, anders is het onmogelijk diabetes met bloedsuikerverlagende pillen of met insuline in bedwang te krijgen. Gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek is het basisadvies. Extra aandacht is nodig voor de koolhydraten, vetten en vezels die patiënten eten. Ook belangrijk is dat ze niet meer energie innemen dan ze nodig hebben, zodat hun gewicht onder controle blijft.

Een van de manieren om type 2-diabetes te voorkomen of aan te pakken is het gebruik van koolhydraatarme voeding. Doe dat nooit op eigen houtje. Een voedingspatroon met weinig of geen koolhydraten is niet voor iedereen geschikt en mag enkel onder begeleiding van een arts en diëtist worden gestart. Misschien moet je medicatie worden aangepast. Het risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuiker) neemt toe als je een koolhydraatarme voeding combineert met geneesmiddelen die de insulineproductie stimuleren, of met insuline zelf.

Tips:

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Wees matig met alcohol, zout en verzadigd vet. Diabetici hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Bespreek je inname van suikers en andere koolhydraten met je diëtist.
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke producten. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat glucosegehalte in het bloed trager stijgt.
  • Eet regelmatig. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden. Bespreek het gebruik van eventuele tussendoortjes of avondsnacks met je diëtist.

Diabetes en sporten

Bewegen en sport

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Algemene tips:

  • Elk beetje beweging is beter dan niets doen.
  • Beperk urenlang zitten. Sta elke 30 minuten even recht.
  • Kies systematisch voor extra beweging in je dagelijks leven: neem de trap in plaats van lift, fiets of loop naar bestemmingen in de buurt…
  • Beweeg daarboven op minstens 5 dagen per week gedurende minstens 30 minuten met een matige intensiteit, zodat je hartslag en je ademhaling versnellen zonder dat je buiten adem raakt: stevig wandelen, fietsen, in de tuin werken, ramen lappen…
  • Een stappenteller kan je motiveren. De norm onder de 65 jaar is 10.000 stappen per dag. Boven 65 is 8.000 stappen een goed streefdoel.
  • Probeer wekelijks ook beweging met hoge intensiteit in te plannen: stevig doorfietsen, joggen, spitten in de tuin, sporten… Kies een sport of activiteit die je graag doet en lang zal kunnen volhouden. Elke minuut beweging met hoge intensiteit telt dubbel. Als je een half uur jogt, telt dat dus voor 60 minuten beweging van de 150 minuten die je wekelijk minimaal moet halen.

Speciale tips voor mensen met diabetes:

  • Neem je gsm mee en zorg dat het thuisfront je route kent.
  • Besteed aandacht aan voethygiëne, want het risico op een schimmelinfectie en wondjes is groter. Draag steeds geschikte schoenen en kousen zonder naden.
  • Zorg dat eventuele medesporters weten hoe ze een te laag bloedsuikergehalte (hypo) kunnen herkennen en aanpakken.
  • Soms is het nodig de insuline of medicatie aan te passen vooraleer je begint met bewegen. Bespreek dit met je arts.
  • Controleer je glykemie voor de inspanning. Afhankelijk van de waarde, het soort beweging en de duur van de inspanning, kan het nodig zijn een snack met koolhydraten te eten.
  • Meet je een waarde onder de 70 mg/dl? Behandel dan je hypo en stel het sporten even uit.
  • Begin niet intensief te bewegen (bv. sporten) wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 270 mg/dl hebt, zeker niet wanneer uitmetingen blijkt dat je bloed of urine te veel ketonen bevat  (vooral bij type 1).
  • Hou je glykemie ook tijdens de inspanning op peil. Weet dat je glykemie tot uren na de inspanning lager kan zijn.
  • Zorg dat je altijd glucose, een gesuikerde (sport)drank of een vezelrijke koek bij de hand hebt.

Je doet er goed aan op spreekuur bij je huisarts te gaan voor je intensiever gaat bewegen, met name in geval van:

  • vragen of twijfels over je gezondheidstoestand
  • hoge bloeddruk
  • overgewicht met een BMI van meer dan 30
  • kortademigheid bij geringe inspanning
  • pijn op de borstkas
  • pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en afneemt bij rust
  • pijn in de spieren of gewrichten tijdens of na een lichte inspanning
  • slecht genezende voetwonden

Diat1op.SV

Diat1op is een project van UZ Leuven in samenwerking met Sport Vlaanderen die de volgende 4 doelstellingen (modules) heeft vooropgesteld:

 1. Kennis over sport en diabetes bij de sporters met type 1 diabetes vergroten.
 2. Kennis over sport en diabetes vergroten bij trainers, fitnesscentra, sportartsen,...
 3. Praktijkervaring opdoen en toewerken naar sportieve uitdaging.
 4. Aanbieden van wekelijkse sportactiviteiten en korte sportkampen aan kinderen met diabetes o.l.v. arts/kinesist/diabeteseducator.

Op de website www.diat1op.be kunnen de verschillende doelgroepen (sporterstrainerszorgverleners) alle info terugvinden voor sporters met type 1 diabetes.

Vind een expert

 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • An Konings

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BVBA Samcon

 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • michel herssens

  Cardioloog
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Marc Schiltz

 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Windy Lycke

 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Carl De Crée

 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Omslagfoto blogpost Astma & Sport

Sporten is gezond, ook als je astma hebt

Sporter Nieuws Gezond Sporten Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sluiten