Sporten met diabetes

Sporten met diabetes

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Gezond Sporten Sportgeneeskunde Gezond Sporten

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Diabetes en het verschil tussen type 1 en type 2

Diabetes heb je als er te veel suiker in je bloed zit. Daarom wordt de aandoening ook suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij type 1-diabetes is de alvleesklier (pancreas) niet in staat tot de productie van insuline, het hormoon dat de glucose (suiker) in het bloed onder controle houdt. Je moet je lichaam dan zelf insuline toedienen met een pen of een pompje. Type 1-diabetes is niet te voorkomen of te genezen, maar met de juiste medische begeleiding valt met deze ziekte goed te leven, en te sporten.

Bij type 2-diabetes maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig, of reageert het lichaam onvoldoende op dat hormoon. Als je veel beweegt, gezond eet en eventuele medicatievoorschriften goed volgt, dan kun je deze vorm van diabetes onder controle krijgen en in bepaalde gevallen zelfs omkeren.

Type 1-diabetes

Dit is de vorm van diabetes die we het vaakst bij kinderen en jonge mensen zien. Ze drinken en plassen opvallend vaak, kunnen last hebben van jeuk, vermoeidheid of gewichtsverlies en moeten geregeld hun suikerspiegel controleren met een prikje in de vinger. Is de bloedsuikerconcentratie (glykemie) te laag, dan moeten ze suiker nemen; is hij te hoog, dan moeten ze insuline spuiten.

De insuline die patiënten zichzelf toedienen, werkt sneller als ze sporten. Ze moeten er dus voor zorgen dat hun bloedsuiker niet te sterk daalt wanneer ze zich inspannen. Dat kunnen ze doen door de hoeveelheid koolhydraten die ze vóór en na het sporten eten, af te stemmen op de sportactiviteit. Bij een tekort aan insuline kan de bloedsuikerspiegel tijdens inspanning juist te hoog worden, waardoor je in ernstige gevallen in een coma kunt belanden. Daarom moeten type 1-patiënten insuline toedienen vóór ze zich inspannen. Sporten ze vaak,dan is er de optie een pompje te gebruiken dat automatisch insuline afgeeft. De juiste balans vinden tussen insuline en koolhydraten is soms moeilijk, maar zeker mogelijk.

Type 1-diabetes en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, sommige type 1-patiënten zijn topsporters. Voormalig Anderlecht-speler Pär Zetterberg bijvoorbeeld is type 1-patiënt. Er bestaat zelfs een professionele wielerploeg voor renners met type 1-diabetes: Team Novo Nordisk.

Conditioneel hoeven type 1- patiënten niet onder te doen voor andere sporters, al zijn inspanningen voor hen vaak wat zwaarder. Sporten maakt spieren tijdelijk vatbaarder voor insuline, tot een of twee dagen na de inspanning. Daarom is sporten ook echt nuttig voor mensen met diabetes.

Type 2-diabetes

Als je type 2- diabetes hebt, dan reageert je lichaam minder goed op insuline, gaat er minder glucose uit je voeding als brandstof naar de cellen en blijft er te veel suiker achter in je bloed. Dat is insulineresistentie. Zonder maatregelen wordt het probleem met de jaren steeds erger. Vroeger werd deze aandoening ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, om het verschil met type 1 duidelijk te maken. Vandaag komt type 2-diabetes op steeds jongere leeftijd voor en is de term ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer relevant.

Een ongezonde leefstijl – verkeerde voeding en te weinig beweging – is een belangrijke oorzaak van de type 2-epidemie. Je kunt deze vorm van diabetes dus krijgen van te veel zitten of van overgewicht. Ook ongezonde voeding, roken en bepaalde geneesmiddelen kunnen type 2 in de hand werken. De ziekte is in veel gevallen te voorkomen, maar niet altijd, want ook aanleg speelt een rol. Heb je mensen met type 2-diabetes in je familie, dan moet je extra op je hoede zijn.

Vermoeidheid, een droge mond, wazig zien, hardnekkige infecties, veel dorst, vaak moeten plassen, blaasontstekingen of urineweginfecties … De symptomen zijn ongeveer dezelfde als die van type 1, maar ze komen langzamer op. De mensen in kwestie wennen aan de ongemakken en beseffen vaak jarenlang niet dat ze diabetes of het voorstadium ervan (prediabetes) hebben. Dat is verraderlijk, want zonder behandeling kan type 2-diabetes je hart, bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren aantasten.

Herken je de symptomen, dan moet je naar de huisarts. Zelfs als je al jaren met vermoedelijke symptomen van type 2-diabetes rondloopt, dan nog loont het de moeite je gezondheid over een andere boeg te gooien. De huisarts prikt je vinger aan, vangt een druppeltje bloed op en meet je glucosewaarde. Is die hoger dan 11 millimol per liter bloed, dan volgt een tweede ‘nuchtere’ meting, nadat je minstens acht uur niets hebt gegeten of gedronken. Is de glucosewaarde meer dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de type 2-diabetesbehandeling. Als je veel beweegt, dan gaan je bloedsuikerwaarden omlaag, verklein je het risico op  klachten en complicaties, en kun je ook je gewicht beter onder controle houden. Vroeger was type 2-diabetes een ziekte die je in het beste geval onder controle kon krijgen; genezing werd niet mogelijk geacht. Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, type 2-diabetes wel degelijk kan omkeren. Er zijn weinig ziekten waarin sporten en bewegen zo’n verschil kunnen maken. Een combinatie van kracht- en duurtraining is het beste.

Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, type 2-diabetes wel degelijk kan omkeren.

Voeding

De tijd dat patiënten een streng "diabetesdieet" moesten volgen, is gelukkig voorbij. Toch moeten diabetici extra op hun voeding letten, anders is het onmogelijk diabetes met bloedsuikerverlagende pillen of met insuline in bedwang te krijgen. Gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek is het basisadvies. Extra aandacht is nodig voor de koolhydraten, vetten en vezels die patiënten eten. Ook belangrijk is dat ze niet meer energie innemen dan ze nodig hebben, zodat hun gewicht onder controle blijft.

Een van de manieren om type 2-diabetes te voorkomen of aan te pakken is het gebruik van koolhydraatarme voeding. Doe dat nooit op eigen houtje. Een voedingspatroon met weinig of geen koolhydraten is niet voor iedereen geschikt en mag enkel onder begeleiding van een arts en diëtist worden gestart. Misschien moet je medicatie worden aangepast. Het risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuiker) neemt toe als je een koolhydraatarme voeding combineert met geneesmiddelen die de insulineproductie stimuleren, of met insuline zelf.

Tips:

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Wees matig met alcohol, zout en verzadigd vet. Diabetici hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Bespreek je inname van suikers en andere koolhydraten met je diëtist.
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke producten. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat glucosegehalte in het bloed trager stijgt.
  • Eet regelmatig. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden. Bespreek het gebruik van eventuele tussendoortjes of avondsnacks met je diëtist.

Diabetes en sporten

Bewegen en sport

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Algemene tips:

  • Elk beetje beweging is beter dan niets doen.
  • Beperk urenlang zitten. Sta elke 30 minuten even recht.
  • Kies systematisch voor extra beweging in je dagelijks leven: neem de trap in plaats van lift, fiets of loop naar bestemmingen in de buurt…
  • Beweeg daarboven op minstens 5 dagen per week gedurende minstens 30 minuten met een matige intensiteit, zodat je hartslag en je ademhaling versnellen zonder dat je buiten adem raakt: stevig wandelen, fietsen, in de tuin werken, ramen lappen…
  • Een stappenteller kan je motiveren. De norm onder de 65 jaar is 10.000 stappen per dag. Boven 65 is 8.000 stappen een goed streefdoel.
  • Probeer wekelijks ook beweging met hoge intensiteit in te plannen: stevig doorfietsen, joggen, spitten in de tuin, sporten… Kies een sport of activiteit die je graag doet en lang zal kunnen volhouden. Elke minuut beweging met hoge intensiteit telt dubbel. Als je een half uur jogt, telt dat dus voor 60 minuten beweging van de 150 minuten die je wekelijk minimaal moet halen.

Speciale tips voor mensen met diabetes:

  • Neem je gsm mee en zorg dat het thuisfront je route kent.
  • Besteed aandacht aan voethygiëne, want het risico op een schimmelinfectie en wondjes is groter. Draag steeds geschikte schoenen en kousen zonder naden.
  • Zorg dat eventuele medesporters weten hoe ze een te laag bloedsuikergehalte (hypo) kunnen herkennen en aanpakken.
  • Soms is het nodig de insuline of medicatie aan te passen vooraleer je begint met bewegen. Bespreek dit met je arts.
  • Controleer je glykemie voor de inspanning. Afhankelijk van de waarde, het soort beweging en de duur van de inspanning, kan het nodig zijn een snack met koolhydraten te eten.
  • Meet je een waarde onder de 70 mg/dl? Behandel dan je hypo en stel het sporten even uit.
  • Begin niet intensief te bewegen (bv. sporten) wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 270 mg/dl hebt, zeker niet wanneer uitmetingen blijkt dat je bloed of urine te veel ketonen bevat  (vooral bij type 1).
  • Hou je glykemie ook tijdens de inspanning op peil. Weet dat je glykemie tot uren na de inspanning lager kan zijn.
  • Zorg dat je altijd glucose, een gesuikerde (sport)drank of een vezelrijke koek bij de hand hebt.

Je doet er goed aan op spreekuur bij je huisarts te gaan voor je intensiever gaat bewegen, met name in geval van:

  • vragen of twijfels over je gezondheidstoestand
  • hoge bloeddruk
  • overgewicht met een BMI van meer dan 30
  • kortademigheid bij geringe inspanning
  • pijn op de borstkas
  • pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en afneemt bij rust
  • pijn in de spieren of gewrichten tijdens of na een lichte inspanning
  • slecht genezende voetwonden

Diat1op.SV

Diat1op is een project van UZ Leuven in samenwerking met Sport Vlaanderen die de volgende 4 doelstellingen (modules) heeft vooropgesteld:

 1. Kennis over sport en diabetes bij de sporters met type 1 diabetes vergroten.
 2. Kennis over sport en diabetes vergroten bij trainers, fitnesscentra, sportartsen,...
 3. Praktijkervaring opdoen en toewerken naar sportieve uitdaging.
 4. Aanbieden van wekelijkse sportactiviteiten en korte sportkampen aan kinderen met diabetes o.l.v. arts/kinesist/diabeteseducator.

Op de website www.diat1op.be kunnen de verschillende doelgroepen (sporterstrainerszorgverleners) alle info terugvinden voor sporters met type 1 diabetes.

Vind een expert

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Justine Vandenbroeck

 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ann Gillis

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Peter Plessers

 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An Konings

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Bruno D'Hulster

 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Zwangerschap en topsport_SG

Topsport en zwangerschap

Sporter Artikel Training Sportmedisch Gezond Sporten Training Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten