Sporten met diabetes

Sporten met diabetes

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Sportgeneeskunde Gezond Sporten

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Diabetes en het verschil tussen type 1 en type 2

Diabetes heb je als er te veel suiker in je bloed zit. Daarom wordt de aandoening ook suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij type 1-diabetes is de alvleesklier (pancreas) niet in staat tot de productie van insuline, het hormoon dat de glucose (suiker) in het bloed onder controle houdt. Je moet je lichaam dan zelf insuline toedienen met een pen of een pompje. Type 1-diabetes is niet te voorkomen of te genezen, maar met de juiste medische begeleiding valt met deze ziekte goed te leven, en te sporten.

Bij type 2-diabetes maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig, of reageert het lichaam onvoldoende op dat hormoon. Als je veel beweegt, gezond eet en eventuele medicatievoorschriften goed volgt, dan kun je deze vorm van diabetes onder controle krijgen en in bepaalde gevallen zelfs omkeren.

Type 1-diabetes

Dit is de vorm van diabetes die we het vaakst bij kinderen en jonge mensen zien. Ze drinken en plassen opvallend vaak, kunnen last hebben van jeuk, vermoeidheid of gewichtsverlies en moeten geregeld hun suikerspiegel controleren met een prikje in de vinger. Is de bloedsuikerconcentratie (glykemie) te laag, dan moeten ze suiker nemen; is hij te hoog, dan moeten ze insuline spuiten.

De insuline die patiënten zichzelf toedienen, werkt sneller als ze sporten. Ze moeten er dus voor zorgen dat hun bloedsuiker niet te sterk daalt wanneer ze zich inspannen. Dat kunnen ze doen door de hoeveelheid koolhydraten die ze vóór en na het sporten eten, af te stemmen op de sportactiviteit. Bij een tekort aan insuline kan de bloedsuikerspiegel tijdens inspanning juist te hoog worden, waardoor je in ernstige gevallen in een coma kunt belanden. Daarom moeten type 1-patiënten insuline toedienen vóór ze zich inspannen. Sporten ze vaak,dan is er de optie een pompje te gebruiken dat automatisch insuline afgeeft. De juiste balans vinden tussen insuline en koolhydraten is soms moeilijk, maar zeker mogelijk.

Type 1-diabetes en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, sommige type 1-patiënten zijn topsporters. Voormalig Anderlecht-speler Pär Zetterberg bijvoorbeeld is type 1-patiënt. Er bestaat zelfs een professionele wielerploeg voor renners met type 1-diabetes: Team Novo Nordisk.

Conditioneel hoeven type 1- patiënten niet onder te doen voor andere sporters, al zijn inspanningen voor hen vaak wat zwaarder. Sporten maakt spieren tijdelijk vatbaarder voor insuline, tot een of twee dagen na de inspanning. Daarom is sporten ook echt nuttig voor mensen met diabetes.

Type 2-diabetes

Als je type 2- diabetes hebt, dan reageert je lichaam minder goed op insuline, gaat er minder glucose uit je voeding als brandstof naar de cellen en blijft er te veel suiker achter in je bloed. Dat is insulineresistentie. Zonder maatregelen wordt het probleem met de jaren steeds erger. Vroeger werd deze aandoening ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, om het verschil met type 1 duidelijk te maken. Vandaag komt type 2-diabetes op steeds jongere leeftijd voor en is de term ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer relevant.

Een ongezonde leefstijl – verkeerde voeding en te weinig beweging – is een belangrijke oorzaak van de type 2-epidemie. Je kunt deze vorm van diabetes dus krijgen van te veel zitten of van overgewicht. Ook ongezonde voeding, roken en bepaalde geneesmiddelen kunnen type 2 in de hand werken. De ziekte is in veel gevallen te voorkomen, maar niet altijd, want ook aanleg speelt een rol. Heb je mensen met type 2-diabetes in je familie, dan moet je extra op je hoede zijn.

Vermoeidheid, een droge mond, wazig zien, hardnekkige infecties, veel dorst, vaak moeten plassen, blaasontstekingen of urineweginfecties … De symptomen zijn ongeveer dezelfde als die van type 1, maar ze komen langzamer op. De mensen in kwestie wennen aan de ongemakken en beseffen vaak jarenlang niet dat ze diabetes of het voorstadium ervan (prediabetes) hebben. Dat is verraderlijk, want zonder behandeling kan type 2-diabetes je hart, bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren aantasten.

Herken je de symptomen, dan moet je naar de huisarts. Zelfs als je al jaren met vermoedelijke symptomen van type 2-diabetes rondloopt, dan nog loont het de moeite je gezondheid over een andere boeg te gooien. De huisarts prikt je vinger aan, vangt een druppeltje bloed op en meet je glucosewaarde. Is die hoger dan 11 millimol per liter bloed, dan volgt een tweede ‘nuchtere’ meting, nadat je minstens acht uur niets hebt gegeten of gedronken. Is de glucosewaarde meer dan 6 mmol/l, dan heb je diabetes.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de type 2-diabetesbehandeling. Als je veel beweegt, dan gaan je bloedsuikerwaarden omlaag, verklein je het risico op  klachten en complicaties, en kun je ook je gewicht beter onder controle houden. Vroeger was type 2-diabetes een ziekte die je in het beste geval onder controle kon krijgen; genezing werd niet mogelijk geacht. Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, type 2-diabetes wel degelijk kan omkeren. Er zijn weinig ziekten waarin sporten en bewegen zo’n verschil kunnen maken. Een combinatie van kracht- en duurtraining is het beste.

Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, type 2-diabetes wel degelijk kan omkeren.

Voeding

De tijd dat patiënten een streng "diabetesdieet" moesten volgen, is gelukkig voorbij. Toch moeten diabetici extra op hun voeding letten, anders is het onmogelijk diabetes met bloedsuikerverlagende pillen of met insuline in bedwang te krijgen. Gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek is het basisadvies. Extra aandacht is nodig voor de koolhydraten, vetten en vezels die patiënten eten. Ook belangrijk is dat ze niet meer energie innemen dan ze nodig hebben, zodat hun gewicht onder controle blijft.

Een van de manieren om type 2-diabetes te voorkomen of aan te pakken is het gebruik van koolhydraatarme voeding. Doe dat nooit op eigen houtje. Een voedingspatroon met weinig of geen koolhydraten is niet voor iedereen geschikt en mag enkel onder begeleiding van een arts en diëtist worden gestart. Misschien moet je medicatie worden aangepast. Het risico op een hypoglycemie (te lage bloedsuiker) neemt toe als je een koolhydraatarme voeding combineert met geneesmiddelen die de insulineproductie stimuleren, of met insuline zelf.

Tips:

  • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
  • Wees matig met alcohol, zout en verzadigd vet. Diabetici hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
  • Bespreek je inname van suikers en andere koolhydraten met je diëtist.
  • Geef de voorkeur aan vezelrijke producten. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat glucosegehalte in het bloed trager stijgt.
  • Eet regelmatig. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden. Bespreek het gebruik van eventuele tussendoortjes of avondsnacks met je diëtist.

Diabetes en sporten

Bewegen en sport

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Algemene tips:

  • Elk beetje beweging is beter dan niets doen.
  • Beperk urenlang zitten. Sta elke 30 minuten even recht.
  • Kies systematisch voor extra beweging in je dagelijks leven: neem de trap in plaats van lift, fiets of loop naar bestemmingen in de buurt…
  • Beweeg daarboven op minstens 5 dagen per week gedurende minstens 30 minuten met een matige intensiteit, zodat je hartslag en je ademhaling versnellen zonder dat je buiten adem raakt: stevig wandelen, fietsen, in de tuin werken, ramen lappen…
  • Een stappenteller kan je motiveren. De norm onder de 65 jaar is 10.000 stappen per dag. Boven 65 is 8.000 stappen een goed streefdoel.
  • Probeer wekelijks ook beweging met hoge intensiteit in te plannen: stevig doorfietsen, joggen, spitten in de tuin, sporten… Kies een sport of activiteit die je graag doet en lang zal kunnen volhouden. Elke minuut beweging met hoge intensiteit telt dubbel. Als je een half uur jogt, telt dat dus voor 60 minuten beweging van de 150 minuten die je wekelijk minimaal moet halen.

Speciale tips voor mensen met diabetes:

  • Neem je gsm mee en zorg dat het thuisfront je route kent.
  • Besteed aandacht aan voethygiëne, want het risico op een schimmelinfectie en wondjes is groter. Draag steeds geschikte schoenen en kousen zonder naden.
  • Zorg dat eventuele medesporters weten hoe ze een te laag bloedsuikergehalte (hypo) kunnen herkennen en aanpakken.
  • Soms is het nodig de insuline of medicatie aan te passen vooraleer je begint met bewegen. Bespreek dit met je arts.
  • Controleer je glykemie voor de inspanning. Afhankelijk van de waarde, het soort beweging en de duur van de inspanning, kan het nodig zijn een snack met koolhydraten te eten.
  • Meet je een waarde onder de 70 mg/dl? Behandel dan je hypo en stel het sporten even uit.
  • Begin niet intensief te bewegen (bv. sporten) wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 270 mg/dl hebt, zeker niet wanneer uitmetingen blijkt dat je bloed of urine te veel ketonen bevat  (vooral bij type 1).
  • Hou je glykemie ook tijdens de inspanning op peil. Weet dat je glykemie tot uren na de inspanning lager kan zijn.
  • Zorg dat je altijd glucose, een gesuikerde (sport)drank of een vezelrijke koek bij de hand hebt.

Je doet er goed aan op spreekuur bij je huisarts te gaan voor je intensiever gaat bewegen, met name in geval van:

  • vragen of twijfels over je gezondheidstoestand
  • hoge bloeddruk
  • overgewicht met een BMI van meer dan 30
  • kortademigheid bij geringe inspanning
  • pijn op de borstkas
  • pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en afneemt bij rust
  • pijn in de spieren of gewrichten tijdens of na een lichte inspanning
  • slecht genezende voetwonden

Diat1op.SV

Diat1op is een project van UZ Leuven in samenwerking met Sport Vlaanderen die de volgende 4 doelstellingen (modules) heeft vooropgesteld:

 1. Kennis over sport en diabetes bij de sporters met type 1 diabetes vergroten.
 2. Kennis over sport en diabetes vergroten bij trainers, fitnesscentra, sportartsen,...
 3. Praktijkervaring opdoen en toewerken naar sportieve uitdaging.
 4. Aanbieden van wekelijkse sportactiviteiten en korte sportkampen aan kinderen met diabetes o.l.v. arts/kinesist/diabeteseducator.

Op de website www.diat1op.be kunnen de verschillende doelgroepen (sporterstrainerszorgverleners) alle info terugvinden voor sporters met type 1 diabetes.

Vind een expert

 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Erik Van Lierde

 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • BVBA Samcon

 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Justine Stevens

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Carl De Crée

 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts

Gerelateerde items

Gezond Sporten
Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters.png

Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters

Sporter Artikel Gezond Sporten
Beleid
Covid vaccin.png

Is sporten na je Covid-19 vaccin een goed idee?

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Nieuws Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Sporten is gezond

Waarom is lichaamsbeweging gezond?

Sporter Podcast Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
cover_volwassenen.PNG

Informatiebrochure voor het begeleiden van sporters met kanker - Volwassenen

Sporter Sportorganisatie Factsheet Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sluiten