Sporten met diabetes

Sporten met diabetes

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Sportgeneeskunde Gezond Sporten Gezond Sporten

Bewegen is op alle fronten voordelig, voor iedereen en zeker voor mensen met diabetes. Bewegen of sporten zorgt voor een betere bloedglucoseregeling, helpt je gewicht onder controle te houden, kan de nood aan geneesmiddelen verminderen, is goed voor bloeddruk en cholesterol, verbetert je conditie, verlaagt de kans op osteoporose, hart- en vaatziekten en sommige kankers, zorgt ervoor dat je je goed in je vel voelt, minder stress hebt en beter slaapt. Kortom, bewegen verhoogt de levenskwaliteit en de levensverwachting.

Diabetes en het verschil tussen type 1 en type 2

Diabetes heb je als er te veel suiker in je bloed zit. Daarom wordt de aandoening ook suikerziekte genoemd. Er zijn verschillende soorten diabetes. Bij diabetes type 1 is de alvleesklier (pancreas) niet in staat tot de productie van insuline, het hormoon dat de glucose (suiker) in het bloed onder controle houdt. Je moet je lichaam dan zelf insuline toedienen met een pen of een pompje. diabetes type 1 is niet te voorkomen of te genezen. Sporten met diabetes type 1 is uitdagend, maar mits een goede voorbereiding en begeleiding is het zeker mogelijk. 

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam nog wel insuline aan, maar te weinig, of reageert het lichaam onvoldoende op dat hormoon. Als je veel beweegt, gezond eet en eventuele medicatievoorschriften goed volgt, dan kun je deze vorm van diabetes onder controle krijgen en in bepaalde gevallen zelfs omkeren. 

Diabetes type 1

Dit is de vorm van diabetes die ook bij kinderen en jonge mensen voorkomt. Opvallende symptomen bij de diagnose is veel drinken en plassen, last hebben van jeuk, vermoeidheid of gewichtsverlies. Na de diagnose is het belangrijk om de suikerspiegel regelmatig te controleren. Is de suikerconcentratie (glycemie) te laag, dan moeten ze suiker nemen; is hij te hoog, dan moeten ze insuline spuiten.

Sporten bij diabetes type 1 is geen evidentie. Sporten heeft namelijk een grote impact op de glycemie. Het kan enerzijds zorgen voor te lage (hypoglycemie) of te hoge (hyperglycemie) suikergehalte. 

Hypoglycemie:

Bij sporten nemen spiercellen glucose op vanuit de bloedbaan, waardoor de glycemie zakt. Bij personen zonder diabetes wordt dat automatisch gecorrigeerd, maar dit compensatiemechanisme werkt minder goed bij iemand met diabetes. Daarnaast zorgt sporten ook voor een verhoging van de insulinegevoeligheid, waardoor je minder insuline nodig hebt om eenzelfde hoeveelheid glucose vanuit de bloedbaan in de cellen te brengen. Tenslotte is het ook zo dat bij sporten de toegediende insuline beter geabsorbeerd wordt vanuit het onderhuidse weefsel door de verbeterde doorbloeding. 

Hyperglycemie:

Een te hoge glucosewaarde kan voorkomen bij inspanningen aan zeer hoge intensiteit omdat dit een stressreactie uitlokt. De aanmaak van adrenaline zorgt voor stijging in bloedglucose door het aanspreken van reserves (glycogeen wordt omgezet in glucose). Dit verklaart ook waarom verschillende intensiteiten van sport een ander effect hebben op de glycemie.

Terwijl aerobe sporten aan matig-hoge intensiteit, zoals wandelen, lopen, fietsen en zwemmen, de glycemie doen zakken, zullen anaerobe sporten aan zeer hoge intensiteit, zoals intensieve krachttraining, sprinten, spinnen en boxen, de glycemie doen stijgen door deze stressreactie. Gemengde sporten zoals voetbal, tennis en afwisselende kracht- en uithoudingstraining, hebben dan weer een minder groot effect op het suikergehalte in het bloed. 

Het is belangrijk om regelmatig het suikergehalte te meten tijdens het sporten. Dit kan op een eenvoudige manier via glucosesensoren, waardoor een vingerprik vaak overbodig is. 

diabetes type 1 en sport hoeven elkaar niet uit te sluiten. Integendeel, sommige type 1-patiënten zijn topsporters. Voormalig Anderlecht-speler Pär Zetterberg bijvoorbeeld is type 1-patiënt. Er bestaat zelfs een professionele wielerploeg voor renners met diabetes type 1: Team Novo Nordisk.

Conditioneel hoeven type 1- patiënten niet onder te doen voor andere sporters, al zijn inspanningen voor hen vaak wat zwaarder. Sporten maakt spieren tijdelijk vatbaarder voor insuline, tot een of twee dagen na de inspanning. Daarom is sporten ook echt nuttig voor mensen met diabetes.

Diabetes type 2

Als je diabetes type 2 hebt, dan reageert je lichaam minder goed op insuline, gaat er minder glucose uit je voeding als brandstof naar de cellen en blijft er te veel suiker achter in je bloed. Dat is insulineresistentie. Zonder maatregelen wordt het probleem met de jaren steeds erger. Vroeger werd deze aandoening ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd, om het verschil met type 1 duidelijk te maken. Vandaag komt diabetes type 2 op steeds jongere leeftijd voor en is de term ‘ouderdomsdiabetes’ niet meer relevant.

Een ongezonde leefstijl – ongezonde voeding, te weinig beweging, roken – is een belangrijke risicofactor van diabetes type 2.  Maar ook familiale aanleg en leeftijd zijn belangrijke risicofactoren. Heb je mensen met type 2-diabetes in je familie, dan moet je extra op je hoede zijn.

Vermoeidheid, een droge mond, wazig zien, hardnekkige infecties, veel dorst, vaak moeten plassen, blaasontstekingen of urineweginfecties … De symptomen zijn ongeveer dezelfde als die van diabetes type 1, maar ze komen langzamer op. De mensen in kwestie wennen aan de ongemakken en beseffen vaak jarenlang niet dat ze diabetes of het voorstadium ervan (prediabetes) hebben. Dat is verraderlijk, want zonder behandeling kan diabetes type 2 je hart, bloedvaten, ogen, zenuwen en nieren aantasten.

Interessant is dat iedere 45-plussers zijn of haar risico op diabetes type 2 kan inschatten via een online vragenlijst van de Vlaamse Overheid in samenwerking met de Diabetes Liga. Surf naar www.gezondheidskompas.be en ontdek zo je risico om diabetes type 2 te ontwikkelen. Heb je een sterk verhoogd risico? Dan wordt er aangeraden om langs te gaan bij de huisarts om via bloedafname na te gaan of je effectief diabetes type 2 hebt. Indien je toch geen diabetes hebt, kun je in bepaalde regio’s deelnemen aan gratis groepssessies ‘Gezonde Voeding op Verwijzing’ om zo diabetes trachten te voorkomen. Een vroegtijdige diagnose van diabetes type 2 is essentieel voor een optimale behandeling.

Bewegen is een belangrijk onderdeel van de diabetes type 2-behandeling. Als je veel beweegt, dan vermindert je insulineresistentie, verklein je het risico op  lange-termijn complicaties, en kun je ook je gewicht beter onder controle houden. Er zijn meer en meer inzichten dat je in remissie kan gaan bij diabetes type 2. Dit is bij sommige personen met diabetes type 2 mogelijk door het verliezen van veel gewicht (hetzij via levensstijl, bariatrische chirurgie of medicatie) en het aannemen van een gezonde levensstijl, waar bewegen een belangrijke onderdeel van is. Ook dan blijft het belangrijk om diabetes te blijven monitoren en een gezonde leefstijl aan te houden. 

Vandaag zijn steeds meer wetenschappers ervan overtuigd dat sport, in combinatie met gezond eten en de juiste geneesmiddelen eventueel, diabetes type 2 wel degelijk kan omkeren.

Voeding

Gezonde en gevarieerde voeding op basis van de voedingsdriehoek is het basisadvies voor personen met diabetes. Extra aandacht is nodig voor de koolhydraten, vetten en vezels die personen met diabetes eten. 

Tips:

    • Zorg voor een gezond lichaamsgewicht.
    • Wees matig met alcohol, zout en verzadigd vet. 
    • Geef de voorkeur aan vezelrijke producten. De vezels in groenten, fruit en peulvruchten zorgen ervoor dat glucosegehalte in het bloed trager stijgt.
    • Eet regelmatig. Gebruik dagelijks 3 hoofdmaaltijden. Bespreek het gebruik van eventuele tussendoortjes of avondsnacks met je diëtist.

Diabetes en sporten

Bewegen en sport

Algemene tips:

    • Elk beetje beweging is beter dan niets doen.
    • Beperk urenlang zitten. Sta elke 30 minuten even recht.
    • Kies systematisch voor extra beweging in je dagelijks leven: neem de trap in plaats van lift, fiets of loop naar bestemmingen in de buurt…
    • Beweeg daarboven op minstens 5 dagen per week gedurende minstens 30 minuten met een matige intensiteit, zodat je hartslag en je ademhaling versnellen zonder dat je buiten adem raakt: stevig wandelen, fietsen, in de tuin werken, ramen lappen…
    • Een stappenteller kan je motiveren. De norm onder de 65 jaar is 10.000 stappen per dag. Boven 65 is 8.000 stappen een goed streefdoel. Maar onthou steeds: elke stap telt!
    • Probeer wekelijks ook beweging met hoge intensiteit in te plannen: stevig doorfietsen, joggen, spitten in de tuin, sporten… Kies een sport of activiteit die je graag doet en lang zal kunnen volhouden. Elke minuut beweging met hoge intensiteit telt dubbel. Als je een half uur jogt, telt dat dus voor 60 minuten beweging van de 150 minuten die je wekelijk minimaal moet halen.

Speciale tips voor mensen met diabetes:

    • Neem je gsm mee en zorg dat het thuisfront je route kent.
    • Besteed aandacht aan voethygiëne, want het risico op een schimmelinfectie en wondjes is groter. Draag steeds geschikte schoenen en kousen zonder naden.
    • Zorg dat eventuele medesporters weten hoe ze een te laag bloedsuikergehalte (hypo) kunnen herkennen en aanpakken.
    • Soms is het nodig de insuline of medicatie aan te passen vooraleer je begint met bewegen. Bespreek dit met je arts.
    • Controleer je glycemie voor de inspanning. Afhankelijk van de waarde, het soort beweging en de duur van de inspanning, kan het nodig zijn een snack met koolhydraten te eten.
    • Meet je een waarde onder de 70 mg/dl? Behandel dan je hypo en stel het sporten even uit.
    • Begin niet intensief te bewegen (bv. sporten) wanneer je je ziek voelt en een bloedsuikerwaarde boven de 270 mg/dl hebt, zeker niet wanneer uitmetingen blijkt dat je bloed of urine te veel ketonen bevat  (vooral bij type 1).
    • Hou je glycemie ook tijdens de inspanning op peil. Weet dat je glycemie tot uren na de inspanning lager kan zijn.
    • Zorg dat je altijd glucose, een gesuikerde (sport)drank of een vezelrijke koek bij de hand hebt.

Je doet er goed aan op spreekuur bij je huisarts te gaan voor je intensiever gaat bewegen, met name in geval van:

    • vragen of twijfels over je gezondheidstoestand
    • hoge bloeddruk
    • overgewicht met een BMI van meer dan 30
    • kortademigheid bij geringe inspanning
    • pijn op de borstkas
    • pijn in de benen die toeneemt bij inspanning en afneemt bij rust
    • pijn in de spieren of gewrichten tijdens of na een lichte inspanning
    • slecht genezende voetwonden

Diat1op.SV

Diat1op is een project van UZ Leuven in samenwerking met Sport Vlaanderen die de volgende 4 doelstellingen (modules) heeft vooropgesteld:

  1. Kennis over sport en diabetes bij de sporters met type 1 diabetes vergroten.
  2. Kennis over sport en diabetes vergroten bij trainers, fitnesscentra, sportartsen,...
  3. Praktijkervaring opdoen en toewerken naar sportieve uitdaging.
  4. Aanbieden van wekelijkse sportactiviteiten en korte sportkampen aan kinderen met diabetes o.l.v. arts/kinesitherapeut/diabeteseducator.

Op de website www.diat1op.be kunnen de verschillende doelgroepen (sporterstrainerszorgverleners) alle info terugvinden voor sporters met type 1 diabetes.

Diabetes Liga Sport en Beweegt

Diabetes Liga Sport en Beweegt heeft als doel om personen met een hart voor diabetes samen te laten bewegen en sporten. Hetzij via wandelen, fietsen en/of lopen. Er wordt gesport met lotgenoten en onder professionele begeleiding van diabeteseducatoren, artsen, sportcoaches en diëtisten. Daarnaast worden er ook online educatiesessies voorzien. Surf voor meer informatie naar: www.diabetes.be/sportenbeweegt.

 

Vind een expert

  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • An Konings

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • BVBA Samcon

  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Willy Coosemans

  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Johan Roeykens

  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten