Sporten tijdens de zwangerschap

Sporten tijdens de zwangerschap

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Gezond Sporten Gezond Sporten

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen die een normale zwangerschap beleven, actief blijven, zelfs als ze hoogzwanger zijn. Moeder en baby hebben daar baat bij. Aanstaande moeders kunnen zwemmen, wandelen, fietsen of een andere vorm van zachte, doseerbare lichaamsbeweging nemen. 

Fitter

Sporten houdt zwangere vrouwen fitter in een periode dat het skelet en het bewegingsstelsel extra ondersteuning kunnen gebruiken. Sporten helpt de spiertonus op peil houden, wat het risico op onder meer rugklachten verkleint. Als je negen maanden stilzit, dan heeft het lichaam na de bevalling ook meer tijd nodig om te herstellen. Zo is yoga goed voor je bekken en voor de spieren die onder druk staan tijdens de zwangerschap.

Lichaamsgewicht

Actief blijven helpt vrouwen om hun gewichtstoename binnen de perken te houden. Te zware vrouwen lopen meer risico op zwangerschapsdiabetes of problemen bij de bevalling. Dat is ook voor de baby nadelig. Overgewicht verhoogt het risico dat het kind later problemen krijgt, zoals obesitas.

Geestelijke gezondheid

Niet alle zwangere vrouwen leven op een wolk. Een kind verwachten kan extra stress meebrengen door slaapgebrek, hormonale schommelingen, relationele of seksuele problemen, lichamelijke veranderingen, angst voor de toekomst en allerlei praktische beslommeringen. Bewegen en sporten kan helpen om mentaal sterk te blijven, zeker in tijden van lockdown.

Vermijd bruuske bewegingen, harde schokken en wedstrijden

Niet alle sporten komen in aanmerking. Vanaf de dertiende tot en met de veertigste week zijn contactsporten als voetbal of vechtsporten uit den boze. Ook valgevoelige sporten als skiën, skeeleren, paardrijden, motorsport, mountainbiken, klimmen of springnummers uit de atletiek zijn stellig af te raden. Hetzelfde geldt voor teamsporten in competitieverband (basket, volley, hockey…) en voor competitie in het algemeen. Het is tijdens wedstrijden nu eenmaal veel moeilijker om risico's te beperken of inspanningen te doseren dan wanneer je enkel voor je plezier of je gezondheid sport. 

Wat is veilig?

Tijdens het eerste trimester, wanneer het embryo nog heel klein is, zijn heel veel sporten nog mogelijk, maar niet in extreme temperaturen. Drink ook zeker genoeg water. In het tweede en het derde trimester is het principe is dat je een sportactiviteit doet die:

  • je zelf goed kunt doseren;
  • een laag risico op vallen, botsingen en bruuske veranderingen meebrengt.

Zorg zeker dat je niet valt, geen stompen in je buik kunt krijgen, niet plots moet versnellen of vertragen en geen extreem korte bochten hoeft te nemen. Vanaf de vierde zwangerschapsmaand, wanneer de baby de buik begint te vullen, kiezen vrouwen beter voor activiteiten als zwemmen, wandelen of fietsen. Bewegingen die min of meer rechtlijnig verlopen zijn geschikter dan bochtige sporten, maar sommige dansvormen kunnen ook nog, net als een rustig partijtje tennis, dubbeltennis, badminton, tafeltennis of padel. Nog veiliger is om dat gedurende de hele zwangerschap te doen en ook in de eerste zes maanden erna, met name als je een keizersnede of hechtingen hebt gehad.

 

Voorbeelden van veilige of riskante sportactiviteiten

Veilig (enkel recreatief)

Niet of minder veilig

Zwemmen

Alle competities en wedstrijden

Fitness

Voetbal

Yoga

Rugby

Wandelen

Vechtsporten (judo, boksen…)

Joggen*

Wintersporten

Fietsen

(Rol)schaatsen, skaten

Golfen

Paardrijden

Stijldansen

Motorsport, off-roadrijden, rally

Racket- of batsporten*

Mountainbiken, veldrijden, bmx

Frisbee

Klimmen en alpinisme

Beachvolley*

Atletiek (buiten doseerbare loopnummers)

Recreatief basketten of korfballen*

Duiken

Zeilen

Watersport (surfen, waterskiën, kayak…)

Roeien

Extreme duursporten

*Opletten voor bekkenbodembelasting, zeker bij slechte sluitspieren

Niet te hard, niet te lang

Beginners en matige sporters

Een zwangerschap is niet het moment om plots intensief of langdurig te gaan sporten als je dat niet gewend bent. Dat is slecht voor de immuniteit, maar ook voor de rest van je lichamelijke functioneren. Vrouwen die normaal weinig bewegen, moeten het tijdens hun zwangerschap rustig aan doen maar hebben er wel baat bij een actiever leven te leiden. In de praktijk betekent dat: je inspanning stapje voor stapje opbouwen en op zo’n manier sporten dat je altijd nog zou kunnen praten. Zorg dus dat je niet buiten adem raakt, nergens pijn krijgt en ook niet duizelig wordt. Tast je grenzen niet af qua intensiteit of duur. Begin met een kwartiertje oefenen en kijk wat dat geeft. Bouw op tot elke dag een half uurtje rustig tot matig intensief bewegen. Dat volstaat tijdens de hele zwangerschap. En vergeet niet dat tuinieren of naar je werk of een winkel wandelen of fietsen ook vormen van beweging zijn.

Geoefende sporters

Geoefende sporters kennen de grenzen van hun lichaam natuurlijk beter en kunnen vast intensievere sportactiviteiten aan dan beginners, maar ook atletische vrouwen sporten beter ruim onder hun maximaal inspanningsniveau als ze zwanger zijn. Competitiesport is af te raden, zeker vanaf de vierde maand. Duursporters moeten zich tijdens een zwangerschap intomen; een halve laat staan een hele marathon lopen of La Cannibale fietsen is nu geen goed idee.

Zwangere vrouwen maken meer anabole hormonen aan en kunnen daarvan profiteren om spieropbouwende oefeningen te doen. Zeker in deze tijden van “opsluiting” kan krachttraining deel uitmaken van je work-out. Wel doe je vanaf vijf maanden het best geen oefeningen in rugligging meer.

Voor alle zwangere vrouwen die sporten

Spierkrampen of verzuring tijdens het sporten of stijfheid en vermoeidheid in de dagen erna geven aan dat je het wat kalmer aan moet doen, maar zijn verder niet zorgwekkend. Matige misselijkheid is ook niet abnormaal. Maar voor alle zwangere sporters, ongeacht hun niveau, geldt: luister naar je lichaam. Pijn of ongemak is een alarmsignaal voor alle sporters, maar nog meer voor zwangere sporters. Als je zo’n signaal opvangt bij het sporten of tijdens een korte rustpauze, pas je activiteit dan onmiddellijk aan: toom jezelf in of stop. Bel je huisarts in geval van twijfel. Houden de pijnen of ongemakken na het sporten aan of komen ze de volgende keer terug, neem dan zeker contact op met je huisarts.

 

Mogelijke alarmsignalen die meteen medische aandacht vergen, zijn:

  • pijn op de borst
  • hartkloppingen of andere abnormale hartverschijnselen
  • abnormale kortademigheid
  • de baby beweegt minder
  • weeën
  • vaginaal vochtverlies
  • plotse zwelling van je gezicht, handen of voeten
  • pijnlijke, gezwollen of rode kuiten
  • abnormale spierslapte
  • abnormale of plotse misselijkheid
  • duizeligheid of flauwvallen

Denk ook aan voldoende rust. Het is een goed idee om na een dag met veel lichaamsbeweging een dag uit te blazen. Dagelijks wandelen of rustig fietsen kan wel.

Extreme temperaturen

Gezond verstand moet volstaan om niet te sporten in extreme omstandigheden. Oefen dan binnen op je matje, loopband of hometrainer. Buiten sporten bij extreme vrieskou of neerslag raden we af, onder meer vanwege het risico op onderkoeling als er iets misloopt en de stress die dat meebrengt voor moeder en kind.

Tijdens een hittegolf of op ozondagen kun je hooguit kuieren of verkoeling zoeken in een zwembad. Ook sporten bij extreme luchtvochtigheid is onverstandig, doordat je dan geen warmte meer kunt afvoeren via transpiratie. Maar als het gewoon warm is, kan buiten wandelen, fietsen of rustig joggen geen kwaad, zolang zwangere vrouwen zich daar lekker bij voelen en zich beschermen tegen zonnebrand, net als iedereen. Van sporten krijg je het warm en ga je zweten, maar dat is op zich geen probleem.

Als de coronacrisis geweken zal zijn, kunnen zwangere dames zelfs naar de sauna als ze daar zin in hebben. Toch doen ze dat het best niet alleen, vanwege het risico dat ze onverwacht flauwvallen.

Pas op in geval van een (mogelijke) zwangerschapscomplicatie

Haast alle vrouwen in Vlaanderen laten zich tijdens een zwangerschap begeleiden door een huisarts of gynaecoloog, en al helemaal als er complicaties zijn. Normaal zal de arts een vrouw met een zwangerschapscomplicatie of een verhoogd risico op zo’n verwikkeling sowieso voldoende informeren over wat ze wel en niet mag doen op het gebied van voeding en beweging. Maar voor alle zekerheid: praat met je arts over alle sportactiviteiten die je doet of wil doen. Doe dat zeker als je te maken hebt met:

  • een chronisch probleem (hart, longen, lever, ongecontroleerde diabetes…)
  • bot- of gewrichtsproblemen
  • een infectie
  • ernstig over- of ondergewicht of een eetstoornis
  • bloedarmoede
  • een meerlingzwangerschap
  • onvrijwillig urineverlies

Vind een expert

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Plessers

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BVBA Samcon

 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Schiltz

 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Carl De Crée

 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Johan Roeykens

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Bruno D'Hulster

 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Willy Coosemans

 • Erik Van Lierde

 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten