Welke voedingssupplementen werken prestatiebevorderend en welke niet?

Welke voedingssupplementen werken prestatiebevorderend en welke niet?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Het lijkt wel een hype, het innemen van voedingssupplementen wanneer je sport. Er wordt door de commerciële sector beweerd dat supplementen een meerwaarde bieden voor je sportprestatie (op verscheidene niveaus: herstel, spieropbouw, beter immuunsysteem, ...) en ze worden talrijk aangeboden in winkels en op het internet. Maar is dit wel wetenschappelijk bewezen? Moet je deze claims geloven of zijn ze eerder vals? En wat als ze kloppen, hoe en wanneer moet je dan gebruik maken van welke de supplementen? Geldt dit voor elke soort inspanning? Vind het antwoorden op deze vragen hier.

Eerst en vooral is het van belang na te gaan of voedingssupplementen wel degelijk een ergogeen effect genereren. Hiervoor bestaat een internationaal ABCD-classificatiesysteem (opgesteld door Australische onderzoekers), waarbij de wetenschappelijke evidentie (van het ergogene effect) van gekende supplementen wordt geordend op: voldoende wetenschappelijk bewijs (categorie A), onvoldoende bewijs (B), geen bewijs (C) tot zelfs gevaarlijk (D).

Wanneer je een supplement bekijkt, moet je rekening houden met de sport die je beoefent. Het is namelijk zo dat er bewijs bestaat voor bepaalde supplementen die je sportprestaties kunnen bevorderen (zoals creatine, cafeïne en bicarbonaat), maar dat maakt ze nog niet geschikt voor alle sporters aangezien elk supplement een specifieke werking uitoefent welke meer/minder voordelig kan zijn voor specifieke trainingsadaptaties. 

Verder bestaat er nog een verschil tussen chronische en acute suppletie van een product. Sommige supplementen genereren een onmiddellijk een ergogeen effect (acuut), andere werken pas prestatiebevorderend wanneer je ze gedurende lange tijd dagelijks inneemt (chronisch).

Het is belangrijk dat je als je de keuze maakt om voedingssupplementen in te nemen, je kiest voor supplementen met wetenschappelijke evidentie én die effectief zijn voor jouw doel (kracht of uithouding verbeteren) én de richtlijnen opvolgt.

 

Supplementen met wetenschappelijke evidentie (A)

Kracht verbeteren

Eiwitsupplementen

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, welke aanwezig zijn in een heleboel voedingsmiddelen, zowel dierlijke als plantaardige producten. Ze zijn van groot belang in spierherstel en -opbouw dus je eet hier maar beter voldoende van, zeker als sporter. Ondanks je deze behoefte perfect kan invullen met een normale voeding, nemen veel sporters – voornamelijk krachtsporters – extra eiwitten in. Het is immers een makkelijke manier om voldoende eiwitten in te nemen én uit de wetenschappelijke literatuur blijkt duidelijk dat het chronisch supplementeren een prestatiebevorderend effect genereren, voornamelijk inzake kracht. Voor meer informatie (hoeveelheden, momenten, …) zie Eiwitinname voor krachtsporters.

Creatine

Creatine is een natuurlijk product dat terug te vinden is in vlees en fungeert in de vorm van creatinefosfaat als energiebron bij zeer korte inspanningen (10 seconden). Om deze reden kunnen creatinesupplementen prestatieverbeterend werken bij intense inspanningen (enkele of meerder sprintmomenten, < 30 seconden) doordat ze de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren verhogen. Verder kan deze suppletievorm leiden tot een verhoogde spiermassa wanneer dit wordt gecombineerd met krachttraining. Een nadeel bij het gebruik van creatine is de extra gewichtstoename (doordat meer water wordt ‘vastgehouden’ in je lichaam), wat in sommige sporten helemaal niet wenselijk is (denk maar aan judo, hoogspringen, …). Verder moet je hiermee opletten wanneer je een nierpatiënt bent.

Het ergogeen effect van creatinesupplementen wordt bereikt na minimum één week (het effect werkt dus enkel bij chronische inname) bij een dosis van 20 gram per dag, wat overeenkomt met 4 kilogram vlees eten: je laadt je gedurende één week op waarna een onderhoudsperiode volgt (zie richtlijnen). Het grootste effect wordt gevonden bij vegetariërs, wat logisch is aangezien zij geen vlees consumeren en bijgevolg over lagere creatinewaarden beschikken in de spieren.

Richtlijnen creatinegebruik:

 1. Als beginnende sporter kan je beter het accent leggen op goede voeding en training.
 2. Gebruik in de beginfase gedurende zes dagen 0,3 g/kg (met een maximum van 20) om vervolgens een onderhoudsdosis van 0,03 g/kg (met een maximum van 3) in te nemen gedurende maximaal zes weken.
 3. De periode dat je geen creatine consumeert moet minstens even lang zijn als de gebruiksperiode, bij voorkeur is dit twee tot drie maand.
 4. Los creatine op in water of in een koolhydraathoudende drank om maagdarmklachten te voorkomen. Verdeel grote volumes over de dag. Opgeloste creatine mag je niet laten staan, het vlokt namelijk uit en wordt onwerkzaam na 30 minuten. Dit wil dus zeggen dat je het moet oplossen en nagenoeg onmiddellijk moet uitdrinken.
 5. Gebruik pure creatine (onversneden).
 6. Hou je aan de doseringen van punt 2 omdat de aanbevolen dosering, vermeld op het etiket, vaak onjuist is.
 7. Gebruik enkel producten die 100% veilig zijn!

Uithouding verbeteren

Beta-alanine

Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat je tevens terugvindt in vlees (spieren) van dieren van de mens. Het supplementeren van dit product moet chronisch (minimaal vier weken) gebeuren met een dosis van 6,4 gram per dag om een prestatiebevorderend effect te creëren bij (waarschijnlijk) intense inspanningen (tussen 30 seconden en 10 minuten).

Cafeïne

Cafeïne kennen we allemaal als product dat in koffie en cola zit. Een kleine dosis cafeïne (1 tot 3 milligram per kilogram) kan voornamelijk acuut helpen (voor of tijdens de wedstrijd) bij zowel duursporten als kortere inspanningen. Wel bestaat er een verschil in het gegenereerde ergogene effect tussen mensen, het is zo dat de ene persoon cafeïne beter verwerkt (responders) dan andere (non-responders) en dus een (grotere) impact ondervindt. 

De aangeraden dosissen kan je gemakkelijk halen uit voedingsmiddelen zoals koffie, cafeïnehoudende frisdrank en sommige sportvoedingsproducten (gels, repen en drankjes verrijkt met cafeïne). Hogere dosissen zij niet effectief en kunnen negatieve effecten uitlokken zoals nervositeit, verstoorde slaap, …

Cafeïnegehalte per portie:
Caffeïngehalte per portie

Bicarbonaat

Bicarbonaat is een natuurlijke chemische stof in je lichaam die onder meer werkt als buffer wanneer je verzuurt tijdens het sporten. Bijgevolg wordt natriumbicarbonaat gesupplementeerd om de negatieve effecten van verzuring tegen te gaan bij een dosis van 0,3 gram per kilogram. Dit supplement werkt dus bij intense inspanningen (1 tot 7 minuten) wanneer ze acuut wordt ingenomen (90 minuten voor de inspanning). Er bestaat wel een risico op maagdarmklachten bij gebruik van natriumbicarbonaatsuppletie. Om deze reden is het nodig dat je je verdraagzaamheid voor dit product uittest (onder begeleiding).

Nitraat/rodebietensap

Nitraat is een stof dat onder andere de zuurstofconsumptie kan verlagen, wat wilt zeggen dat je minder zuurstof nodig zou hebben om energie vrij te maken doordat je efficiënter omgaat met zuurstof in je lichaam. Om deze reden kunnen nitraatsupplementen een prestatiebevorderend effect veroorzaken bij langdurige inspanningen (zuurstof speelt hierbij een grote rol; twee uur en meer) wanneer je een dosis van 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht inneemt, één tot zes dagen voor je inspanning. 

Je kan nitraat supplementeren door rodebietensap te drinken, wat over het algemeen wel als onsmakelijk wordt beschouwd. 

 

Supplementen met onvoldoende wetenschappelijke evidentie (B)

Verder bestaan er een heleboel supplementen naar waar reeds onderzoek werd uitgevoerd, maar waarbij het wetenschappelijk bewijs (nog) niet krachtig genoeg is om ze te beschouwen als ‘goede’ supplementen die wel degelijk ergogeen werken. Enkele van deze producten zijn:

 

Supplementen zonder wetenschappelijke evidentie (C)

Wanneer supplementen uit categorie A en B worden ingenomen in andere dosissen dan de goedgekeurde hoeveelheden, belanden ze in de categorie voor supplementen zonder wetenschappelijke evidentie. Verder wordt categorie C aangevuld met onder meer onderstaande producten (sinds kort worden deze niet meer benoemd als supplementen):

  • Chroom picolinaat
  • Coenzyme Q10
  • Ginseng
  • Pyruvaat
  • Medium-chain triglycerides
  • Cytocroom-C
  • Geoxygeneerd water

 

Gevaarlijke ‘supplementen’ (D)

In de laatste categorie horen de verboden producten en de producten waarbij je een hoog risico loopt op besmetting met stoffen die kunnen leiden tot een positieve dopingtest. Bijgevolg behoren de ‘supplementen’ op de WADA-lijst (internationale dopinglijst) tot categorie D. Voorbeelden zijn:

  • DHEA (dihydroepiandosterone)
  • Groeihormoon, IGF1 (insulin-like growth factor)
  • Tribulus terrestris
  • Androgene steroïden
  • Colostrum

 

Conclusie

Algemeen kunnen we dus stellen dat voedingssupplementen positieve effecten kunnen hebben op prestatie (ergogeen effect). Wel zijn deze effecten meestal klein en is de inname ervan vooral zinvol bij topsport. Wanneer je kiest om een supplement in te nemen, moet je deze specifiek gebruiken voor een bepaalde soort inspanning (elk supplement heeft zijn eigen voor- en nadelen) én moet je dit doen volgens de hierboven beschreven perioden/tijdstippen en dosissen. Gebruik nooit overdosissen, deze zijn zinloos en gevaarlijk!

Een belangrijk gegeven is dat er veel zogezegde ‘ergogene voedingssupplementen’ circuleren op de markt, de meerderheid hiervan werkt echter niet zoals wordt verteld/gedacht. Er is namelijk nauwelijks een reglementering over beweringen waardoor een groot gevaar bestaat voor onzuiverheden in de producten, welke schadelijk kunnen zijn.

Supplementen van vitaminen en mineralen neem je enkel in wanneer je een aangetoond tekort hebt en dit wordt aangeraden door je arts.

Vind een expert

 • Justine Vandenbroeck

 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • BVBA Samcon

 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Jos Benders

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Peter Plessers

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jempi Wilssens

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Voeding voor spieropbouw

Voeding voor spieropbouw

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten