Welke voedingssupplementen werken prestatiebevorderend en welke niet?

Welke voedingssupplementen werken prestatiebevorderend en welke niet?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Het lijkt wel een hype, het innemen van voedingssupplementen wanneer je sport. Er wordt door de commerciële sector beweerd dat supplementen een meerwaarde bieden voor je sportprestatie (op verscheidene niveaus: herstel, spieropbouw, beter immuunsysteem, ...) en ze worden talrijk aangeboden in winkels en op het internet. Maar is dit wel wetenschappelijk bewezen? Moet je deze claims geloven of zijn ze eerder vals? En wat als ze kloppen, hoe en wanneer moet je dan gebruik maken van welke de supplementen? Geldt dit voor elke soort inspanning? Vind het antwoorden op deze vragen hier.

Eerst en vooral is het van belang na te gaan of voedingssupplementen wel degelijk een ergogeen effect genereren. Hiervoor bestaat een internationaal ABCD-classificatiesysteem (opgesteld door Australische onderzoekers), waarbij de wetenschappelijke evidentie (van het ergogene effect) van gekende supplementen wordt geordend op: voldoende wetenschappelijk bewijs (categorie A), onvoldoende bewijs (B), geen bewijs (C) tot zelfs gevaarlijk (D).

Wanneer je een supplement bekijkt, moet je rekening houden met de sport die je beoefent. Het is namelijk zo dat er bewijs bestaat voor bepaalde supplementen die je sportprestaties kunnen bevorderen (zoals creatine, cafeïne en bicarbonaat), maar dat maakt ze nog niet geschikt voor alle sporters aangezien elk supplement een specifieke werking uitoefent welke meer/minder voordelig kan zijn voor specifieke trainingsadaptaties. 

Verder bestaat er nog een verschil tussen chronische en acute suppletie van een product. Sommige supplementen genereren een onmiddellijk een ergogeen effect (acuut), andere werken pas prestatiebevorderend wanneer je ze gedurende lange tijd dagelijks inneemt (chronisch).

Het is belangrijk dat je als je de keuze maakt om voedingssupplementen in te nemen, je kiest voor supplementen met wetenschappelijke evidentie én die effectief zijn voor jouw doel (kracht of uithouding verbeteren) én de richtlijnen opvolgt.

 

Supplementen met wetenschappelijke evidentie (A)

Kracht verbeteren

Eiwitsupplementen

Eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam, welke aanwezig zijn in een heleboel voedingsmiddelen, zowel dierlijke als plantaardige producten. Ze zijn van groot belang in spierherstel en -opbouw dus je eet hier maar beter voldoende van, zeker als sporter. Ondanks je deze behoefte perfect kan invullen met een normale voeding, nemen veel sporters – voornamelijk krachtsporters – extra eiwitten in. Het is immers een makkelijke manier om voldoende eiwitten in te nemen én uit de wetenschappelijke literatuur blijkt duidelijk dat het chronisch supplementeren een prestatiebevorderend effect genereren, voornamelijk inzake kracht. Voor meer informatie (hoeveelheden, momenten, …) zie Eiwitinname voor krachtsporters.

Creatine

Creatine is een natuurlijk product dat terug te vinden is in vlees en fungeert in de vorm van creatinefosfaat als energiebron bij zeer korte inspanningen (10 seconden). Om deze reden kunnen creatinesupplementen prestatieverbeterend werken bij intense inspanningen (enkele of meerder sprintmomenten, < 30 seconden) doordat ze de hoeveelheid creatinefosfaat in je spieren verhogen. Verder kan deze suppletievorm leiden tot een verhoogde spiermassa wanneer dit wordt gecombineerd met krachttraining. Een nadeel bij het gebruik van creatine is de extra gewichtstoename (doordat meer water wordt ‘vastgehouden’ in je lichaam), wat in sommige sporten helemaal niet wenselijk is (denk maar aan judo, hoogspringen, …). Verder moet je hiermee opletten wanneer je een nierpatiënt bent.

Het ergogeen effect van creatinesupplementen wordt bereikt na minimum één week (het effect werkt dus enkel bij chronische inname) bij een dosis van 20 gram per dag, wat overeenkomt met 4 kilogram vlees eten: je laadt je gedurende één week op waarna een onderhoudsperiode volgt (zie richtlijnen). Het grootste effect wordt gevonden bij vegetariërs, wat logisch is aangezien zij geen vlees consumeren en bijgevolg over lagere creatinewaarden beschikken in de spieren.

Richtlijnen creatinegebruik:

  1. Als beginnende sporter kan je beter het accent leggen op goede voeding en training.
  2. Gebruik in de beginfase gedurende zes dagen 0,3 g/kg (met een maximum van 20) om vervolgens een onderhoudsdosis van 0,03 g/kg (met een maximum van 3) in te nemen gedurende maximaal zes weken.
  3. De periode dat je geen creatine consumeert moet minstens even lang zijn als de gebruiksperiode, bij voorkeur is dit twee tot drie maand.
  4. Los creatine op in water of in een koolhydraathoudende drank om maagdarmklachten te voorkomen. Verdeel grote volumes over de dag. Opgeloste creatine mag je niet laten staan, het vlokt namelijk uit en wordt onwerkzaam na 30 minuten. Dit wil dus zeggen dat je het moet oplossen en nagenoeg onmiddellijk moet uitdrinken.
  5. Gebruik pure creatine (onversneden).
  6. Hou je aan de doseringen van punt 2 omdat de aanbevolen dosering, vermeld op het etiket, vaak onjuist is.
  7. Gebruik enkel producten die 100% veilig zijn!

Uithouding verbeteren

Beta-alanine

Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur dat je tevens terugvindt in vlees (spieren) van dieren van de mens. Het supplementeren van dit product moet chronisch (minimaal vier weken) gebeuren met een dosis van 6,4 gram per dag om een prestatiebevorderend effect te creëren bij (waarschijnlijk) intense inspanningen (tussen 30 seconden en 10 minuten).

Cafeïne

Cafeïne kennen we allemaal als product dat in koffie en cola zit. Een kleine dosis cafeïne (1 tot 3 milligram per kilogram) kan voornamelijk acuut helpen (voor of tijdens de wedstrijd) bij zowel duursporten als kortere inspanningen. Wel bestaat er een verschil in het gegenereerde ergogene effect tussen mensen, het is zo dat de ene persoon cafeïne beter verwerkt (responders) dan andere (non-responders) en dus een (grotere) impact ondervindt. 

De aangeraden dosissen kan je gemakkelijk halen uit voedingsmiddelen zoals koffie, cafeïnehoudende frisdrank en sommige sportvoedingsproducten (gels, repen en drankjes verrijkt met cafeïne). Hogere dosissen zij niet effectief en kunnen negatieve effecten uitlokken zoals nervositeit, verstoorde slaap, …

Cafeïnegehalte per portie:
Caffeïngehalte per portie

Bicarbonaat

Bicarbonaat is een natuurlijke chemische stof in je lichaam die onder meer werkt als buffer wanneer je verzuurt tijdens het sporten. Bijgevolg wordt natriumbicarbonaat gesupplementeerd om de negatieve effecten van verzuring tegen te gaan bij een dosis van 0,3 gram per kilogram. Dit supplement werkt dus bij intense inspanningen (1 tot 7 minuten) wanneer ze acuut wordt ingenomen (90 minuten voor de inspanning). Er bestaat wel een risico op maagdarmklachten bij gebruik van natriumbicarbonaatsuppletie. Om deze reden is het nodig dat je je verdraagzaamheid voor dit product uittest (onder begeleiding).

Nitraat/rodebietensap

Nitraat is een stof dat onder andere de zuurstofconsumptie kan verlagen, wat wilt zeggen dat je minder zuurstof nodig zou hebben om energie vrij te maken doordat je efficiënter omgaat met zuurstof in je lichaam. Om deze reden kunnen nitraatsupplementen een prestatiebevorderend effect veroorzaken bij langdurige inspanningen (zuurstof speelt hierbij een grote rol; twee uur en meer) wanneer je een dosis van 3,7 milligram per kilogram lichaamsgewicht inneemt, één tot zes dagen voor je inspanning. 

Je kan nitraat supplementeren door rodebietensap te drinken, wat over het algemeen wel als onsmakelijk wordt beschouwd. 

 

Supplementen met onvoldoende wetenschappelijke evidentie (B)

Verder bestaan er een heleboel supplementen naar waar reeds onderzoek werd uitgevoerd, maar waarbij het wetenschappelijk bewijs (nog) niet krachtig genoeg is om ze te beschouwen als ‘goede’ supplementen die wel degelijk ergogeen werken. Enkele van deze producten zijn:

 

Supplementen zonder wetenschappelijke evidentie (C)

Wanneer supplementen uit categorie A en B worden ingenomen in andere dosissen dan de goedgekeurde hoeveelheden, belanden ze in de categorie voor supplementen zonder wetenschappelijke evidentie. Verder wordt categorie C aangevuld met onder meer onderstaande producten (sinds kort worden deze niet meer benoemd als supplementen):

    • Chroom picolinaat
    • Coenzyme Q10
    • Ginseng
    • Pyruvaat
    • Medium-chain triglycerides
    • Cytocroom-C
    • Geoxygeneerd water

 

Gevaarlijke ‘supplementen’ (D)

In de laatste categorie horen de verboden producten en de producten waarbij je een hoog risico loopt op besmetting met stoffen die kunnen leiden tot een positieve dopingtest. Bijgevolg behoren de ‘supplementen’ op de WADA-lijst (internationale dopinglijst) tot categorie D. Voorbeelden zijn:

    • DHEA (dihydroepiandosterone)
    • Groeihormoon, IGF1 (insulin-like growth factor)
    • Tribulus terrestris
    • Androgene steroïden
    • Colostrum

 

Conclusie

Algemeen kunnen we dus stellen dat voedingssupplementen positieve effecten kunnen hebben op prestatie (ergogeen effect). Wel zijn deze effecten meestal klein en is de inname ervan vooral zinvol bij topsport. Wanneer je kiest om een supplement in te nemen, moet je deze specifiek gebruiken voor een bepaalde soort inspanning (elk supplement heeft zijn eigen voor- en nadelen) én moet je dit doen volgens de hierboven beschreven perioden/tijdstippen en dosissen. Gebruik nooit overdosissen, deze zijn zinloos en gevaarlijk!

Een belangrijk gegeven is dat er veel zogezegde ‘ergogene voedingssupplementen’ circuleren op de markt, de meerderheid hiervan werkt echter niet zoals wordt verteld/gedacht. Er is namelijk nauwelijks een reglementering over beweringen waardoor een groot gevaar bestaat voor onzuiverheden in de producten, welke schadelijk kunnen zijn.

Supplementen van vitaminen en mineralen neem je enkel in wanneer je een aangetoond tekort hebt en dit wordt aangeraden door je arts.

Vind een expert

  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Roeykens

  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Jempi Wilssens

  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Erik Van Lierde

  • Johan Wens

    Huisarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Marc Schiltz

  • Karel Pardaens

  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sluiten