Wat zijn voedingssupplementen en heb ik ze nodig?

Wat zijn voedingssupplementen en heb ik ze nodig?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Het lijkt wel een hype, het innemen van voedingssupplementen wanneer je sport. Maar wat zijn dat nu, voedingssupplementen? En moet je het internet wel geloven dat je deze supplementen nodig hebt als sporter?


Wat zijn sportvoedingssupplementen?

Een supplement is iets wat je neemt bovenop wat standaard is. Een voedingssupplement is dus een element uit je natuurlijke voeding (chemische stoffen) die je in een verhoogde concentratie en meestal zuiver gaat innemen, als aanvulling op je normale dagelijkse voeding. Meestal gaat het om een geconcentreerde bron van vitaminen, mineralen of andere voedingsstoffen. Zo heb je supplementen met aminozuren, antioxidanten, probiotica, glucosamine, creatine, … De lijst is eindeloos. Ook eiwitpoeders, zoals weiproteïneconcentraat, zijn voedingsupplementen.

In de sport wordt er vaak gesproken over ergogene supplementen, wat prestatieverbeterend betekent. Hier tegenover staan de ergolytische supplementen, welke prestatieverminderend werken en je dus beter maar vermijdt.

 

Sportvoeding en voedingssupplementen

Sportvoeding

Je kunt erover discussiëren of de sportdranken, gels of energierepen die sporters weleens eten, als supplementen moeten worden beschouwd. Voor veel sporters maken ze namelijk gewoon deel uit van hun normale voeding en ze worden tevens vaak buiten de sport geconsumeerd. Hoewel gezond en evenwichtig eten en drinken ook zonder die producten perfect mogelijk is, kunnen dergelijke ‘supplementen’ voor, tijdens en na het sporten nuttig en handig zijn voor een sporter om genoeg of extra energie en/of vocht binnen te krijgen, vooral als normale voedingsmiddelen niet meteen beschikbaar of minder praktisch zijn. Sportvoeding zijn dus producten die eerder worden gebruikt als vervanging van de normale voeding en bestaan uit een geconcentreerde bron van verscheidene nutriënten, aangeleverd in een gemakkelijk te consumeren vorm.

 

Ergogene supplementen

Ergogene voedingssupplementen bestaan tevens uit voedingsstoffen die je in om het even welk gewoon of natuurlijk voedingsmiddel vindt, maar hierbij gaat het over het innemen van één specifiek nutriënt als aanvulling op je normale dagelijkse voeding. Van deze producten is het bewezen dat ze prestatiebevorderend kunnen werken. Een voorbeeld van een ergogeen voedingssupplement is beta-alanine (niet-essentieel aminozuur), wat in vlees (spieren van dieren) zit. Je neemt ongeveer zo’n 0,4 gram beta-alanine per dag in bij normale voeding. Wanneer je hiervan een supplement inneemt in pilvorm, zit je aan ongeveer 5 gram per dag (als je dit gedurende vijf weken volhoudt), wat gelijk is aan het consumeren van twee volledige kippen per dag. Wel moet je als sporter met dit soort supplementen altijd zeer voorzichtig omspringen en je afvragen of ze echt nodig of nuttig zijn. Het risico is immers reëel dat je de aanbevolen dagelijkse (ADH) van (een) bepaalde voedingsstof(fen) overschrijdt en bovendien brengt (een te hoog) gebruik van ergogene supplementen vaak negatieve bijwerkingen met zich mee (bij beta-alanine zijn dit bijvoorbeeld tintelingen in je gezicht en je nagels).

Voedingssupplementen die prestatiebevorderend werken, worden ergogene supplementen genoemd.

 

Medische supplementen

Verder bestaan er supplementen die ontwikkeld werden om tekorten van bepaalde micronutriënten te herstellen en deze neem je dan ook enkel in als je effectief met een tekort kampt (aangetoond door je arts). Deze producten vallen onder de categorie van ‘medische supplementen’ en neem je enkel in op aanraden van je arts. Het gaat vaak om vitaminen en mineralen (micronutriënten) zoals ijzer, vitamine D, antioxidanten, zink en magnesium. Normaliter beschik je over voldoende van deze nutriënten wanneer je gevarieerd en gezond eet, maar wanneer je aan het afvallen bent of als je éénzijdige voeding consumeert, kunnen tekorten wel voorkomen. Dit geldt ook voor sporters. Voor hen is het extra belangrijk dat ze voldoen aan de dagelijkse behoefte van deze nutriënten aangezien een tekort sportprestaties negatief kunnen beïnvloeden. Dit supplementeren met oog op een prestatiebevorderend effect, is echter een foute keuze (tenzij je met een tekort zit).

 

Is het nodig dat ik (een) voedingssupplement(en) inneem?

Meestal niet nodig

Doorgaans zijn supplementen niet nodig voor een goede gezondheid, op voorwaarde dat je gezond, gevarieerd en voldoende eet. Wanneer er aangetoonde tekorten zijn (bijvoorbeeld vitamine D in de winter), kan het interessant zijn dit product te supplementeren als het wordt aangeraden door je dokter. Voor een goede sportprestatie is het innemen van supplementen onnodig voor 99% van de sporters. Met beter en meer trainen kom je veel verder. Voor de overige 1% elitesporters kan het innemen van (een) bepaald voedingssupplement(en) wel het verschil maken voor een goede prestatie, hoofdzakelijk om niet benadeeld te zijn t.o.v. de concurrenten die wel supplementeren (ergogene supplementen).

Het nemen van voedingsupplementen is niet nodig voor een goede gezondheid en is enkel nuttig voor elitesporters. De veiligheid van een supplement kan vaak niet gegarandeerd worden. 

 

Soms riskant

Van veel supplementen is het niet wetenschappelijk bewezen dat ze een nuttig effect hebben. In sommige gevallen en voor bepaalde categorieën van sporters, kinderen bijvoorbeeld, kunnen supplementen zelfs schadelijk zijn. Nog een risico is dat mensen supplementen slikken in plaats van gewoon gezond te eten. Om deze reden moet op alle verpakkingen van voedingssupplementen in België en Nederland worden vermeld dat ze niet als vervanging voor een gevarieerde voedingen mogen worden gebruikt.

 

Grijze zone

Voedingssupplementen zitten in de grijze zone tussen voedings- en geneesmiddelen. Enerzijds zijn ze, net als gewone voeding, vrij te koop en is er soms een smaakje aan toegevoegd om ze lekkerder te maken. Anderzijds neem je zo’n supplement niet in volgens je energiebehoefte of trek, maar per capsule, tablet of zakje poeder, zoals je dat met medicijnen doet. Bovendien schrijven artsen voedingssupplementen soms voor om tekorten of ziektes te voorkomen of te genezen.

Nog een teken van die grijze zone is dat supplementfabrikanten creatief hun best doen hun producten op zo’n manier met gezondheidskwaliteiten of prestatieverhogende eigenschappen te linken dat ze net niet onder de dopingregels of geneesmiddelenwet vallen. Doping is ronduit verboden en voor geneesmiddelen – ook die waarvoor je geen doktersbrief nodig hebt – gelden zeer strenge regels. Dat is anders met voedingssupplementen, die daardoor ook buiten de apotheek kunnen worden verkocht zoals in grootwarenhuizen en op het internet. Supplementen komen immers in je voeding voor waardoor ze niet verboden ‘kunnen’ worden, wat wel het geval is bij doping (soms lichaamsvreemde stoffen).

 

Veiligheid

Intussen moeten voedingssupplementen veilig zijn (zowel de inhoud als de dosering) om in Europa te mogen worden verkocht, wat makkelijker te controleren valt in de winkel dan op het internet. Zo kunnen de supplementen nog andere stoffen bevatten dan de ingrediënten waarvoor je ze koopt, welke verontreinigdkunnen zijn als je ze illegaal of via het internet bestelt. Je bent dan nooit helemaal zeker wat je inneemt. Het krioelt van valse claims en halve waarheden op het internet. Sommige producten bevatten niets, schadelijke stoffen of wel werkende maar illegale stoffen, en veel producten komen zelfs nooit in het lichaam waar ze moeten komen.

Sommige supplementen die op zich veilig zijn, kunnen gevaarlijk worden als sporters de aanbevolen dosis niet respecteren. Dat geldt eveneens voor ‘natuurlijke’ supplementen die je vaak hoger of veiliger inschat dan synthetische producten. Áls het bewezen is dat een supplement werkzaam is, betekent het niet dat dit per se 100 procent veilig is. De overheid controleert namelijk op veel ingrediënten maar niet op alle stoffen.

Het probleem met voedingssupplementen is dat je van hun verpakking niet kunt aflezen of ze én veilig én nuttig kunnen zijn voor een sporter als jij. Lijken beiden basisvoorwaarden vervuld, dan nog moet blijken of een supplement zo nuttig kan zijn dat het voor jou zijn prijs waard is, en of je datzelfde effect niet met een goedkopere voedingsaanpassing kunt realiseren.

Om al deze redenen is het raadzaam om je eerst te informeren bij je huis- of sportarts voor je een bepaald supplement inneemt. Het is namelijk van groot belang dat je een goede kennis hebt betreffende de werking van het supplement en de contra-indicaties, een juiste dosering inneemt van de juiste leverancier (zuiverheid!), op een juist tijdstip en in de juiste vorm.

 

Kijk ook eens naar Welke voedingssupplementen werken prestatiebevorderend en welke niet?

Vind een expert

 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ann Gillis

 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Marc Schiltz

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • An Konings

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Windy Lycke

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Carl De Crée

 • BVBA Samcon

 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Peter Plessers

 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Beste sportdieet

Wat is het “beste dieet” om gewicht te verliezen en verlies van spiermassa te beperken?

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten