Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Eind 2019 wonnen baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. Het duo wordt ook wel ‘Team Veggie’ genoemd aangezien beide atleten vegetariërs zijn. Olympisch sprinter en verspringer Carl Lewis, veelvoudig Iron Man Dave Scott en tennislegende Martina Navratilova vullen onder meer het lijstje aan van topatleten die bewijzen dat het schrappen van vlees en/of vis niet nefast is voor je prestatie. Zevenvoudig wereldkampioen in Formule 1 Lewis Hamilton gaat nog een stap verder en eet naast vlees eveneens geen dierlijke producten en is dus veganist. Verschillende studies toonden tevens aan dat je als sporter zeker vegetariër kan zijn, mits je nog steeds alle essentiële voedingstoffen inneemt.

Het antwoord op de vraag of je als sporter vegetarisch kunt eten is dus duidelijk ‘ja’. Ideaal dus aangezien steeds meer mensen – die vaak ook sporten – kiezen voor vegetarische voeding omwille van diverse redenen (ethisch, ecologisch). Maar op wat moet je letten wanneer je vegetariër bent en sport? Werkt dit misschien prestatiebevorderend? En wat met een veganistisch dieet? In wat volgt krijg je een antwoord op deze vragen, aangevuld met tips voor vegetarische en veganistische sporters.

 

Vegetarische voeding

Vegetarische voeding is vaak rijk aan koolhydraten en voedingsvezels en arm aan verzadigde vetten. Er zijn dan ook heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Plantaardig eten (veel groenten en fruit) is bijvoorbeeld goed voor je algemene gezondheid. Verder heeft vegetarische voeding geen invloed op je prestatie, wat je misschien wel zou kunnen denken aangezien vegetariërs vaak meer koolhydraten eten dan niet-vegetariërs en dit in theorie ideaal is voor training en herstel (vooral voor duursporters). Je kan je overwinning of afstraffing echter niet wijten aan je vegetarisch eetpatroon, hiervoor bestaat geen wetenschappelijke evidentie.

Voor recreatieve sporters is het genoeg om simpelweg gezond te eten. Daarmee krijg je alles binnen wat je voor het sporten nodig hebt. Wel kan je als vegetariër, vanwege het schrappen van verschillende voedingsmiddelen, mogelijke tekorten ondervinden van:

  • Eiwitten: Je kan plantaardige eiwitten minder goed verwerken dan dierlijke eiwitten waardoor er minder aminozuren vrijkomen die bijvoorbeeld spieropbouw begunstigen. Meestal krijg je wel genoeg eiwitten binnen door de inname van dierlijke eiwitten uit kaas en melk (wat dan weer wel niet het geval is voor veganisten).
  • IJzer: De best beschikbare vorm van ijzer (‘haemijzer’) vind je terug in vlees, een andere vorm (‘non-haemijzer’) – waarvan de kwaliteit minder goed is – zit in plantaardige producten (eieren, noten en groene groenten).
  • Zink (eiwitaanmaak en immuunsysteem)
  • Vitamine B12 (eiwitaanmaak en energiemetabolisme): Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke levensmiddelen.
  • Calcium
  • Vitamine D

Deze tekorten kan je maar beter vermijden om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Dit kan perfect wanneer je deze voedingsstoffen inneemt via andere/vervangende voedingsmiddelen (voor tips, zie verder). Ze zijn in principe nagenoeg allemaal te vervangen met alternatieven en zolang je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen is er geen probleem. Omwille van de kans op eventuele tekorten, is het van belang om deze te monitoren en op te volgen. Dit kan je doen bij je huis- of sportarts via een bloedafname. 

Vegetarisch & veganistisch eten

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Om deze reden kunnen kinderen en adolescenten die intensief sporten soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. De consumptie van noten en zaden zorgt voor een stijging van de energiedensiteit.
 

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Plantaardige voeding zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, peulvruchten, noten en zaden, levert ook heel wat eiwitten. Bij de broodmaaltijd is kaas een goede vervanger voor vleeswaren (liefst de vetarme soorten). Ook eieren zijn waardevol als eiwitbron.

Vegetarische voeding levert voldoende energie en eiwitten voor sporters - als ze evenwichtig is samengesteld.

 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaar hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet-vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarisch atleten, voornamelijk bij vrouwen, kan ijzergebrek of anemie voorkomen.

 

Veganistisch eten

De tekorten die kunnen voorkomen bij een vegetarisch dieet gelden eveneens wanneer je veganistisch eet. Ze zijn over het algemeen meer uitgesproken (vooral het tekort aan eiwitten en vitamine B12) aangezien je als veganist ook geen dierlijke voedingsmiddelen consumeert. Het is niet evident om uit enkel plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke producten. Zo zijn plantaardige eiwitten niet zo effectief voor spierherstel en worden ze minder goed verteerd in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bovendien is het gewoon veel makkelijker om de nodige hoeveelheid te halen uit dierlijke voeding. Om deze redenen leg je je eiwitbehoefte als veganist best 10% hoger dan deze van mensen die wel dierlijke eiwitten consumeren.

Dit alles wil echter niet dat je als sporter niet veganistisch kan eten! Alles kan maar het is wel moeilijker: je moet de nodige kennis vergaren en je moet intensief bezig zijn met je eetpatroon.

Een veganistisch dieet vraagt als sporter ietwat meer aandacht, maar is zeker mogelijk.

 

Voedingsstips en uitleg voor vegetarische/veganistische sporters

Als je vegetariër bent of wilt worden, daar bovenop ook sport en je niet goed weet hoe je dit juist moet aanpakken, kan je gebruik maken van onderstaande tips. Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsstoffen die je niet meer uit vlees haalt, op een andere manier binnenkrijgt.

  • Varieer bij elke maaltijd.
  • Kies voor eiwitrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen en ga voor de combinatie granen met peulvruchten. Zo zijn erwtensoep met brood, linzenstoofpot met rijst, ontbijtgranen met sojadrink of sojayoghurt verschillende goede eiwitcombinaties.
  • Zorg voor eiwitbronnen in elke maaltijd. Om een goede aanvoer van eiwitten te voorzien is het nodig om ze in elke maaltijd te verwerken. Ga naast soja, peulvruchten en noten desnoods voor minder voor de hand liggende eiwitbronnen zoals lupine of hennep. Durf ook eens de klassieke paden verlaten en kies voor seitan, tempeh, amandelpasta, tahin, miso, stoofpotjes met bonen, peulvruchtenspreads, … 
  • Gebruik calciumverrijkte vervangproducten. Melk kan vervangen worden door sojadrink, maar kies bij voorkeur voor calciumverrijkte soorten. Ontbijtgranen en groene groenten leveren eveneens calcium maar deze is minder goed opneembaar dan deze uit melk, yoghurt of kaas. Verder is sesam een goede bron van calcium. 
  • Vitamine B12: Aangezien dit vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, is het voor strikte veganisten nodig om vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te nuttigen en/of een vitamine B12-supplement in te nemen. Plantaardige bronnen: slechts in beperkte hoeveelheden en bovendien is de opname geringer.
  • IJzer: Voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en peulvruchten. Deze eet je idealiter in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen omdat deze de opname van ijzer in je lichaam bevordert.
  • Zink: Dit vind je terug in volle granen, verrijkte voedingsmiddelen, noten en zaden.
  • Vitamine B2: Melkproducten zijn zeer goede bronnen van B2 in onze voeding. Wanneer deze niet meer gebruikt worden kan dit vitamine worden gehaald uit verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sojadrink, sojayoghurt, …
  • Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname van eiwitten te komen.
  • Veganisten kunnen voor voldoende energie aan te leveren extra noten, tofu, tempeh en vleesvervangers toevoegen, maar ook honing, gedroogd fruit en sojamelk.

 
Voor meer info:

  • EVA (vegetariërsvereniging in België): www.vegetarisme.be, zij ontwikkelden een 'Veggievoedingsdriehoek'.
  • Vlaamse Vereniging van Voedingskundigen en Diëtisten (VBVD): www.vbvd.org 

Vind een expert

 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Bruno D'Hulster

 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Justine Stevens

 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marc Schiltz

 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Plessers

 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Trees Dooms

 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Julie Zels

 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Johan Roeykens

 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Training
Ramadan.png

Sporten tijdens de Ramadan

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding Gezond Sporten
Sluiten