Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Eind 2019 wonnen baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. Het duo wordt ook wel ‘Team Veggie’ genoemd aangezien beide atleten vegetariërs zijn. Olympisch sprinter en verspringer Carl Lewis, veelvoudig Iron Man Dave Scott en tennislegende Martina Navratilova vullen onder meer het lijstje aan van topatleten die bewijzen dat het schrappen van vlees en/of vis niet nefast is voor je prestatie. Zevenvoudig wereldkampioen in Formule 1 Lewis Hamilton gaat nog een stap verder en eet naast vlees eveneens geen dierlijke producten en is dus veganist. Verschillende studies toonden tevens aan dat je als sporter zeker vegetariër kan zijn, mits je nog steeds alle essentiële voedingstoffen inneemt.

Het antwoord op de vraag of je als sporter vegetarisch kunt eten is dus duidelijk ‘ja’. Ideaal dus aangezien steeds meer mensen – die vaak ook sporten – kiezen voor vegetarische voeding omwille van diverse redenen (ethisch, ecologisch). Maar op wat moet je letten wanneer je vegetariër bent en sport? Werkt dit misschien prestatiebevorderend? En wat met een veganistisch dieet? In wat volgt krijg je een antwoord op deze vragen, aangevuld met tips voor vegetarische en veganistische sporters.

 

Vegetarische voeding

Vegetarische voeding is vaak rijk aan koolhydraten en voedingsvezels en arm aan verzadigde vetten. Er zijn dan ook heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Plantaardig eten (veel groenten en fruit) is bijvoorbeeld goed voor je algemene gezondheid. Verder heeft vegetarische voeding geen invloed op je prestatie, wat je misschien wel zou kunnen denken aangezien vegetariërs vaak meer koolhydraten eten dan niet-vegetariërs en dit in theorie ideaal is voor training en herstel (vooral voor duursporters). Je kan je overwinning of afstraffing echter niet wijten aan je vegetarisch eetpatroon, hiervoor bestaat geen wetenschappelijke evidentie.

Voor recreatieve sporters is het genoeg om simpelweg gezond te eten. Daarmee krijg je alles binnen wat je voor het sporten nodig hebt. Wel kan je als vegetariër, vanwege het schrappen van verschillende voedingsmiddelen, mogelijke tekorten ondervinden van:

  • Eiwitten: Je kan plantaardige eiwitten minder goed verwerken dan dierlijke eiwitten waardoor er minder aminozuren vrijkomen die bijvoorbeeld spieropbouw begunstigen. Meestal krijg je wel genoeg eiwitten binnen door de inname van dierlijke eiwitten uit kaas en melk (wat dan weer wel niet het geval is voor veganisten).
  • IJzer: De best beschikbare vorm van ijzer (‘haemijzer’) vind je terug in vlees, een andere vorm (‘non-haemijzer’) – waarvan de kwaliteit minder goed is – zit in plantaardige producten (eieren, noten en groene groenten).
  • Zink (eiwitaanmaak en immuunsysteem)
  • Vitamine B12 (eiwitaanmaak en energiemetabolisme): Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke levensmiddelen.
  • Calcium
  • Vitamine D

Deze tekorten kan je maar beter vermijden om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Dit kan perfect wanneer je deze voedingsstoffen inneemt via andere/vervangende voedingsmiddelen (voor tips, zie verder). Ze zijn in principe nagenoeg allemaal te vervangen met alternatieven en zolang je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen is er geen probleem. Omwille van de kans op eventuele tekorten, is het van belang om deze te monitoren en op te volgen. Dit kan je doen bij je huis- of sportarts via een bloedafname. 

Vegetarisch & veganistisch eten

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Om deze reden kunnen kinderen en adolescenten die intensief sporten soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. De consumptie van noten en zaden zorgt voor een stijging van de energiedensiteit.
 

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Plantaardige voeding zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, peulvruchten, noten en zaden, levert ook heel wat eiwitten. Bij de broodmaaltijd is kaas een goede vervanger voor vleeswaren (liefst de vetarme soorten). Ook eieren zijn waardevol als eiwitbron.

Vegetarische voeding levert voldoende energie en eiwitten voor sporters - als ze evenwichtig is samengesteld.

 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaar hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet-vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarisch atleten, voornamelijk bij vrouwen, kan ijzergebrek of anemie voorkomen.

 

Veganistisch eten

De tekorten die kunnen voorkomen bij een vegetarisch dieet gelden eveneens wanneer je veganistisch eet. Ze zijn over het algemeen meer uitgesproken (vooral het tekort aan eiwitten en vitamine B12) aangezien je als veganist ook geen dierlijke voedingsmiddelen consumeert. Het is niet evident om uit enkel plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke producten. Zo zijn plantaardige eiwitten niet zo effectief voor spierherstel en worden ze minder goed verteerd in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bovendien is het gewoon veel makkelijker om de nodige hoeveelheid te halen uit dierlijke voeding. Om deze redenen leg je je eiwitbehoefte als veganist best 10% hoger dan deze van mensen die wel dierlijke eiwitten consumeren.

Dit alles wil echter niet dat je als sporter niet veganistisch kan eten! Alles kan maar het is wel moeilijker: je moet de nodige kennis vergaren en je moet intensief bezig zijn met je eetpatroon.

Een veganistisch dieet vraagt als sporter ietwat meer aandacht, maar is zeker mogelijk.

 

Voedingsstips en uitleg voor vegetarische/veganistische sporters

Als je vegetariër bent of wilt worden, daar bovenop ook sport en je niet goed weet hoe je dit juist moet aanpakken, kan je gebruik maken van onderstaande tips. Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsstoffen die je niet meer uit vlees haalt, op een andere manier binnenkrijgt.

  • Varieer bij elke maaltijd.
  • Kies voor eiwitrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen en ga voor de combinatie granen met peulvruchten. Zo zijn erwtensoep met brood, linzenstoofpot met rijst, ontbijtgranen met sojadrink of sojayoghurt verschillende goede eiwitcombinaties.
  • Zorg voor eiwitbronnen in elke maaltijd. Om een goede aanvoer van eiwitten te voorzien is het nodig om ze in elke maaltijd te verwerken. Ga naast soja, peulvruchten en noten desnoods voor minder voor de hand liggende eiwitbronnen zoals lupine of hennep. Durf ook eens de klassieke paden verlaten en kies voor seitan, tempeh, amandelpasta, tahin, miso, stoofpotjes met bonen, peulvruchtenspreads, … 
  • Gebruik calciumverrijkte vervangproducten. Melk kan vervangen worden door sojadrink, maar kies bij voorkeur voor calciumverrijkte soorten. Ontbijtgranen en groene groenten leveren eveneens calcium maar deze is minder goed opneembaar dan deze uit melk, yoghurt of kaas. Verder is sesam een goede bron van calcium. 
  • Vitamine B12: Aangezien dit vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, is het voor strikte veganisten nodig om vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te nuttigen en/of een vitamine B12-supplement in te nemen. Plantaardige bronnen: slechts in beperkte hoeveelheden en bovendien is de opname geringer.
  • IJzer: Voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en peulvruchten. Deze eet je idealiter in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen omdat deze de opname van ijzer in je lichaam bevordert.
  • Zink: Dit vind je terug in volle granen, verrijkte voedingsmiddelen, noten en zaden.
  • Vitamine B2: Melkproducten zijn zeer goede bronnen van B2 in onze voeding. Wanneer deze niet meer gebruikt worden kan dit vitamine worden gehaald uit verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sojadrink, sojayoghurt, …
  • Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname van eiwitten te komen.
  • Veganisten kunnen voor voldoende energie aan te leveren extra noten, tofu, tempeh en vleesvervangers toevoegen, maar ook honing, gedroogd fruit en sojamelk.

 
Voor meer info:

  • EVA (vegetariërsvereniging in België): www.vegetarisme.be, zij ontwikkelden een 'Veggievoedingsdriehoek'.
  • Vlaamse Vereniging van Voedingskundigen en Diëtisten (VBVD): www.vbvd.org 

Vind een expert

 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Koen Nys

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Plessers

 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Carl De Crée

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Johan Roeykens

 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Ann Gillis

 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • jana stevens

  Podoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Bruno D'Hulster

 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Marc Schiltz

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Windy Lycke

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Beste sportdieet

Wat is het “beste dieet” om gewicht te verliezen en verlies van spiermassa te beperken?

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten