Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding Voeding

Eind 2019 wonnen baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. Het duo wordt ook wel ‘Team Veggie’ genoemd aangezien beide atleten vegetariërs zijn. Olympisch sprinter en verspringer Carl Lewis, veelvoudig Iron Man Dave Scott en tennislegende Martina Navratilova vullen onder meer het lijstje aan van topatleten die bewijzen dat het schrappen van vlees en/of vis niet nefast is voor je prestatie. Zevenvoudig wereldkampioen in Formule 1 Lewis Hamilton gaat nog een stap verder en eet naast vlees eveneens geen dierlijke producten en is dus veganist. Verschillende studies toonden tevens aan dat je als sporter zeker vegetariër kan zijn, mits je nog steeds alle essentiële voedingstoffen inneemt.

Het antwoord op de vraag of je als sporter vegetarisch kunt eten is dus duidelijk ‘ja’. Ideaal dus aangezien steeds meer mensen – die vaak ook sporten – kiezen voor vegetarische voeding omwille van diverse redenen (ethisch, ecologisch). Maar op wat moet je letten wanneer je vegetariër bent en sport? Werkt dit misschien prestatiebevorderend? En wat met een veganistisch dieet? In wat volgt krijg je een antwoord op deze vragen, aangevuld met tips voor vegetarische en veganistische sporters.

 

Vegetarische voeding

Vegetarische voeding is vaak rijk aan koolhydraten en voedingsvezels en arm aan verzadigde vetten. Er zijn dan ook heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Plantaardig eten (veel groenten en fruit) is bijvoorbeeld goed voor je algemene gezondheid. Verder heeft vegetarische voeding geen invloed op je prestatie, wat je misschien wel zou kunnen denken aangezien vegetariërs vaak meer koolhydraten eten dan niet-vegetariërs en dit in theorie ideaal is voor training en herstel (vooral voor duursporters). Je kan je overwinning of afstraffing echter niet wijten aan je vegetarisch eetpatroon, hiervoor bestaat geen wetenschappelijke evidentie.

Voor recreatieve sporters is het genoeg om simpelweg gezond te eten. Daarmee krijg je alles binnen wat je voor het sporten nodig hebt. Wel kan je als vegetariër, vanwege het schrappen van verschillende voedingsmiddelen, mogelijke tekorten ondervinden van:

  • Eiwitten: Je kan plantaardige eiwitten minder goed verwerken dan dierlijke eiwitten waardoor er minder aminozuren vrijkomen die bijvoorbeeld spieropbouw begunstigen. Meestal krijg je wel genoeg eiwitten binnen door de inname van dierlijke eiwitten uit kaas en melk (wat dan weer wel niet het geval is voor veganisten).
  • IJzer: De best beschikbare vorm van ijzer (‘haemijzer’) vind je terug in vlees, een andere vorm (‘non-haemijzer’) – waarvan de kwaliteit minder goed is – zit in plantaardige producten (eieren, noten en groene groenten).
  • Zink (eiwitaanmaak en immuunsysteem)
  • Vitamine B12 (eiwitaanmaak en energiemetabolisme): Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke levensmiddelen.
  • Calcium
  • Vitamine D

Deze tekorten kan je maar beter vermijden om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Dit kan perfect wanneer je deze voedingsstoffen inneemt via andere/vervangende voedingsmiddelen (voor tips, zie verder). Ze zijn in principe nagenoeg allemaal te vervangen met alternatieven en zolang je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen is er geen probleem. Omwille van de kans op eventuele tekorten, is het van belang om deze te monitoren en op te volgen. Dit kan je doen bij je huis- of sportarts via een bloedafname. 

Vegetarisch & veganistisch eten

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Om deze reden kunnen kinderen en adolescenten die intensief sporten soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. De consumptie van noten en zaden zorgt voor een stijging van de energiedensiteit.
 

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Plantaardige voeding zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, peulvruchten, noten en zaden, levert ook heel wat eiwitten. Bij de broodmaaltijd is kaas een goede vervanger voor vleeswaren (liefst de vetarme soorten). Ook eieren zijn waardevol als eiwitbron.

Vegetarische voeding levert voldoende energie en eiwitten voor sporters - als ze evenwichtig is samengesteld.

 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaar hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet-vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarisch atleten, voornamelijk bij vrouwen, kan ijzergebrek of anemie voorkomen.

 

Veganistisch eten

De tekorten die kunnen voorkomen bij een vegetarisch dieet gelden eveneens wanneer je veganistisch eet. Ze zijn over het algemeen meer uitgesproken (vooral het tekort aan eiwitten en vitamine B12) aangezien je als veganist ook geen dierlijke voedingsmiddelen consumeert. Het is niet evident om uit enkel plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke producten. Zo zijn plantaardige eiwitten niet zo effectief voor spierherstel en worden ze minder goed verteerd in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bovendien is het gewoon veel makkelijker om de nodige hoeveelheid te halen uit dierlijke voeding. Om deze redenen leg je je eiwitbehoefte als veganist best 10% hoger dan deze van mensen die wel dierlijke eiwitten consumeren.

Dit alles wil echter niet dat je als sporter niet veganistisch kan eten! Alles kan maar het is wel moeilijker: je moet de nodige kennis vergaren en je moet intensief bezig zijn met je eetpatroon.

Een veganistisch dieet vraagt als sporter ietwat meer aandacht, maar is zeker mogelijk.

 

Voedingsstips en uitleg voor vegetarische/veganistische sporters

Als je vegetariër bent of wilt worden, daar bovenop ook sport en je niet goed weet hoe je dit juist moet aanpakken, kan je gebruik maken van onderstaande tips. Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsstoffen die je niet meer uit vlees haalt, op een andere manier binnenkrijgt.

  • Varieer bij elke maaltijd.
  • Kies voor eiwitrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen en ga voor de combinatie granen met peulvruchten. Zo zijn erwtensoep met brood, linzenstoofpot met rijst, ontbijtgranen met sojadrink of sojayoghurt verschillende goede eiwitcombinaties.
  • Zorg voor eiwitbronnen in elke maaltijd. Om een goede aanvoer van eiwitten te voorzien is het nodig om ze in elke maaltijd te verwerken. Ga naast soja, peulvruchten en noten desnoods voor minder voor de hand liggende eiwitbronnen zoals lupine of hennep. Durf ook eens de klassieke paden verlaten en kies voor seitan, tempeh, amandelpasta, tahin, miso, stoofpotjes met bonen, peulvruchtenspreads, … 
  • Gebruik calciumverrijkte vervangproducten. Melk kan vervangen worden door sojadrink, maar kies bij voorkeur voor calciumverrijkte soorten. Ontbijtgranen en groene groenten leveren eveneens calcium maar deze is minder goed opneembaar dan deze uit melk, yoghurt of kaas. Verder is sesam een goede bron van calcium. 
  • Vitamine B12: Aangezien dit vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, is het voor strikte veganisten nodig om vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te nuttigen en/of een vitamine B12-supplement in te nemen. Plantaardige bronnen: slechts in beperkte hoeveelheden en bovendien is de opname geringer.
  • IJzer: Voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en peulvruchten. Deze eet je idealiter in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen omdat deze de opname van ijzer in je lichaam bevordert.
  • Zink: Dit vind je terug in volle granen, verrijkte voedingsmiddelen, noten en zaden.
  • Vitamine B2: Melkproducten zijn zeer goede bronnen van B2 in onze voeding. Wanneer deze niet meer gebruikt worden kan dit vitamine worden gehaald uit verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sojadrink, sojayoghurt, …
  • Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname van eiwitten te komen.
  • Veganisten kunnen voor voldoende energie aan te leveren extra noten, tofu, tempeh en vleesvervangers toevoegen, maar ook honing, gedroogd fruit en sojamelk.

 
Voor meer info:

  • EVA (vegetariërsvereniging in België): www.vegetarisme.be, zij ontwikkelden een 'Veggievoedingsdriehoek'.
  • Vlaamse Vereniging van Voedingskundigen en Diëtisten (VBVD): www.vbvd.org 

Vind een expert

 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Roben dedecker

 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • An Konings

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Windy Lycke

 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carl De Crée

 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Justine Stevens

 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Plessers

 • Jan Boon

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • jana stevens

  Podoloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Erik Van Lierde

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Trees Dooms

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Voeding Blessurepreventie Voeding
Voeding
Tour de France

Hoe eten de renners tijdens de Tour de France?

Sporter Blog Fietsen Voeding Voeding
Sluiten