Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Eind 2019 wonnen baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. Het duo wordt ook wel ‘Team Veggie’ genoemd aangezien beide atleten vegetariërs zijn. Olympisch sprinter en verspringer Carl Lewis, veelvoudig Iron Man Dave Scott en tennislegende Martina Navratilova vullen onder meer het lijstje aan van topatleten die bewijzen dat het schrappen van vlees en/of vis niet nefast is voor je prestatie. Zevenvoudig wereldkampioen in Formule 1 Lewis Hamilton gaat nog een stap verder en eet naast vlees eveneens geen dierlijke producten en is dus veganist. Verschillende studies toonden tevens aan dat je als sporter zeker vegetariër kan zijn, mits je nog steeds alle essentiële voedingstoffen inneemt.

Het antwoord op de vraag of je als sporter vegetarisch kunt eten is dus duidelijk ‘ja’. Ideaal dus aangezien steeds meer mensen – die vaak ook sporten – kiezen voor vegetarische voeding omwille van diverse redenen (ethisch, ecologisch). Maar op wat moet je letten wanneer je vegetariër bent en sport? Werkt dit misschien prestatiebevorderend? En wat met een veganistisch dieet? In wat volgt krijg je een antwoord op deze vragen, aangevuld met tips voor vegetarische en veganistische sporters.

 

Vegetarische voeding

Vegetarische voeding is vaak rijk aan koolhydraten en voedingsvezels en arm aan verzadigde vetten. Er zijn dan ook heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Plantaardig eten (veel groenten en fruit) is bijvoorbeeld goed voor je algemene gezondheid. Verder heeft vegetarische voeding geen invloed op je prestatie, wat je misschien wel zou kunnen denken aangezien vegetariërs vaak meer koolhydraten eten dan niet-vegetariërs en dit in theorie ideaal is voor training en herstel (vooral voor duursporters). Je kan je overwinning of afstraffing echter niet wijten aan je vegetarisch eetpatroon, hiervoor bestaat geen wetenschappelijke evidentie.

Voor recreatieve sporters is het genoeg om simpelweg gezond te eten. Daarmee krijg je alles binnen wat je voor het sporten nodig hebt. Wel kan je als vegetariër, vanwege het schrappen van verschillende voedingsmiddelen, mogelijke tekorten ondervinden van:

  • Eiwitten: Je kan plantaardige eiwitten minder goed verwerken dan dierlijke eiwitten waardoor er minder aminozuren vrijkomen die bijvoorbeeld spieropbouw begunstigen. Meestal krijg je wel genoeg eiwitten binnen door de inname van dierlijke eiwitten uit kaas en melk (wat dan weer wel niet het geval is voor veganisten).
  • IJzer: De best beschikbare vorm van ijzer (‘haemijzer’) vind je terug in vlees, een andere vorm (‘non-haemijzer’) – waarvan de kwaliteit minder goed is – zit in plantaardige producten (eieren, noten en groene groenten).
  • Zink (eiwitaanmaak en immuunsysteem)
  • Vitamine B12 (eiwitaanmaak en energiemetabolisme): Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke levensmiddelen.
  • Calcium
  • Vitamine D

Deze tekorten kan je maar beter vermijden om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Dit kan perfect wanneer je deze voedingsstoffen inneemt via andere/vervangende voedingsmiddelen (voor tips, zie verder). Ze zijn in principe nagenoeg allemaal te vervangen met alternatieven en zolang je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen is er geen probleem. Omwille van de kans op eventuele tekorten, is het van belang om deze te monitoren en op te volgen. Dit kan je doen bij je huis- of sportarts via een bloedafname. 

Vegetarisch & veganistisch eten

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Om deze reden kunnen kinderen en adolescenten die intensief sporten soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. De consumptie van noten en zaden zorgt voor een stijging van de energiedensiteit.
 

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Plantaardige voeding zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, peulvruchten, noten en zaden, levert ook heel wat eiwitten. Bij de broodmaaltijd is kaas een goede vervanger voor vleeswaren (liefst de vetarme soorten). Ook eieren zijn waardevol als eiwitbron.

Vegetarische voeding levert voldoende energie en eiwitten voor sporters - als ze evenwichtig is samengesteld.

 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaar hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet-vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarisch atleten, voornamelijk bij vrouwen, kan ijzergebrek of anemie voorkomen.

 

Veganistisch eten

De tekorten die kunnen voorkomen bij een vegetarisch dieet gelden eveneens wanneer je veganistisch eet. Ze zijn over het algemeen meer uitgesproken (vooral het tekort aan eiwitten en vitamine B12) aangezien je als veganist ook geen dierlijke voedingsmiddelen consumeert. Het is niet evident om uit enkel plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke producten. Zo zijn plantaardige eiwitten niet zo effectief voor spierherstel en worden ze minder goed verteerd in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bovendien is het gewoon veel makkelijker om de nodige hoeveelheid te halen uit dierlijke voeding. Om deze redenen leg je je eiwitbehoefte als veganist best 10% hoger dan deze van mensen die wel dierlijke eiwitten consumeren.

Dit alles wil echter niet dat je als sporter niet veganistisch kan eten! Alles kan maar het is wel moeilijker: je moet de nodige kennis vergaren en je moet intensief bezig zijn met je eetpatroon.

Een veganistisch dieet vraagt als sporter ietwat meer aandacht, maar is zeker mogelijk.

 

Voedingsstips en uitleg voor vegetarische/veganistische sporters

Als je vegetariër bent of wilt worden, daar bovenop ook sport en je niet goed weet hoe je dit juist moet aanpakken, kan je gebruik maken van onderstaande tips. Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsstoffen die je niet meer uit vlees haalt, op een andere manier binnenkrijgt.

  • Varieer bij elke maaltijd.
  • Kies voor eiwitrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen en ga voor de combinatie granen met peulvruchten. Zo zijn erwtensoep met brood, linzenstoofpot met rijst, ontbijtgranen met sojadrink of sojayoghurt verschillende goede eiwitcombinaties.
  • Zorg voor eiwitbronnen in elke maaltijd. Om een goede aanvoer van eiwitten te voorzien is het nodig om ze in elke maaltijd te verwerken. Ga naast soja, peulvruchten en noten desnoods voor minder voor de hand liggende eiwitbronnen zoals lupine of hennep. Durf ook eens de klassieke paden verlaten en kies voor seitan, tempeh, amandelpasta, tahin, miso, stoofpotjes met bonen, peulvruchtenspreads, … 
  • Gebruik calciumverrijkte vervangproducten. Melk kan vervangen worden door sojadrink, maar kies bij voorkeur voor calciumverrijkte soorten. Ontbijtgranen en groene groenten leveren eveneens calcium maar deze is minder goed opneembaar dan deze uit melk, yoghurt of kaas. Verder is sesam een goede bron van calcium. 
  • Vitamine B12: Aangezien dit vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, is het voor strikte veganisten nodig om vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te nuttigen en/of een vitamine B12-supplement in te nemen. Plantaardige bronnen: slechts in beperkte hoeveelheden en bovendien is de opname geringer.
  • IJzer: Voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en peulvruchten. Deze eet je idealiter in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen omdat deze de opname van ijzer in je lichaam bevordert.
  • Zink: Dit vind je terug in volle granen, verrijkte voedingsmiddelen, noten en zaden.
  • Vitamine B2: Melkproducten zijn zeer goede bronnen van B2 in onze voeding. Wanneer deze niet meer gebruikt worden kan dit vitamine worden gehaald uit verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sojadrink, sojayoghurt, …
  • Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname van eiwitten te komen.
  • Veganisten kunnen voor voldoende energie aan te leveren extra noten, tofu, tempeh en vleesvervangers toevoegen, maar ook honing, gedroogd fruit en sojamelk.

 
Voor meer info:

  • EVA (vegetariërsvereniging in België): www.vegetarisme.be, zij ontwikkelden een 'Veggievoedingsdriehoek'.
  • Vlaamse Vereniging van Voedingskundigen en Diëtisten (VBVD): www.vbvd.org 

Vind een expert

 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • An Konings

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Karel Pardaens

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Johan Roeykens

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Trees Dooms

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Peter Plessers

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sluiten