Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Eind 2019 wonnen baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. Het duo wordt ook wel ‘Team Veggie’ genoemd aangezien beide atleten vegetariërs zijn. Olympisch sprinter en verspringer Carl Lewis, veelvoudig Iron Man Dave Scott en tennislegende Martina Navratilova vullen onder meer het lijstje aan van topatleten die bewijzen dat het schrappen van vlees en/of vis niet nefast is voor je prestatie. Zevenvoudig wereldkampioen in Formule 1 Lewis Hamilton gaat nog een stap verder en eet naast vlees eveneens geen dierlijke producten en is dus veganist. Verschillende studies toonden tevens aan dat je als sporter zeker vegetariër kan zijn, mits je nog steeds alle essentiële voedingstoffen inneemt.

Het antwoord op de vraag of je als sporter vegetarisch kunt eten is dus duidelijk ‘ja’. Ideaal dus aangezien steeds meer mensen – die vaak ook sporten – kiezen voor vegetarische voeding omwille van diverse redenen (ethisch, ecologisch). Maar op wat moet je letten wanneer je vegetariër bent en sport? Werkt dit misschien prestatiebevorderend? En wat met een veganistisch dieet? In wat volgt krijg je een antwoord op deze vragen, aangevuld met tips voor vegetarische en veganistische sporters.

 

Vegetarische voeding

Vegetarische voeding is vaak rijk aan koolhydraten en voedingsvezels en arm aan verzadigde vetten. Er zijn dan ook heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Plantaardig eten (veel groenten en fruit) is bijvoorbeeld goed voor je algemene gezondheid. Verder heeft vegetarische voeding geen invloed op je prestatie, wat je misschien wel zou kunnen denken aangezien vegetariërs vaak meer koolhydraten eten dan niet-vegetariërs en dit in theorie ideaal is voor training en herstel (vooral voor duursporters). Je kan je overwinning of afstraffing echter niet wijten aan je vegetarisch eetpatroon, hiervoor bestaat geen wetenschappelijke evidentie.

Voor recreatieve sporters is het genoeg om simpelweg gezond te eten. Daarmee krijg je alles binnen wat je voor het sporten nodig hebt. Wel kan je als vegetariër, vanwege het schrappen van verschillende voedingsmiddelen, mogelijke tekorten ondervinden van:

  • Eiwitten: Je kan plantaardige eiwitten minder goed verwerken dan dierlijke eiwitten waardoor er minder aminozuren vrijkomen die bijvoorbeeld spieropbouw begunstigen. Meestal krijg je wel genoeg eiwitten binnen door de inname van dierlijke eiwitten uit kaas en melk (wat dan weer wel niet het geval is voor veganisten).
  • IJzer: De best beschikbare vorm van ijzer (‘haemijzer’) vind je terug in vlees, een andere vorm (‘non-haemijzer’) – waarvan de kwaliteit minder goed is – zit in plantaardige producten (eieren, noten en groene groenten).
  • Zink (eiwitaanmaak en immuunsysteem)
  • Vitamine B12 (eiwitaanmaak en energiemetabolisme): Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke levensmiddelen.
  • Calcium
  • Vitamine D

Deze tekorten kan je maar beter vermijden om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Dit kan perfect wanneer je deze voedingsstoffen inneemt via andere/vervangende voedingsmiddelen (voor tips, zie verder). Ze zijn in principe nagenoeg allemaal te vervangen met alternatieven en zolang je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen is er geen probleem. Omwille van de kans op eventuele tekorten, is het van belang om deze te monitoren en op te volgen. Dit kan je doen bij je huis- of sportarts via een bloedafname. 

Vegetarisch & veganistisch eten

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Om deze reden kunnen kinderen en adolescenten die intensief sporten soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. De consumptie van noten en zaden zorgt voor een stijging van de energiedensiteit.
 

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Plantaardige voeding zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, peulvruchten, noten en zaden, levert ook heel wat eiwitten. Bij de broodmaaltijd is kaas een goede vervanger voor vleeswaren (liefst de vetarme soorten). Ook eieren zijn waardevol als eiwitbron.

Vegetarische voeding levert voldoende energie en eiwitten voor sporters - als ze evenwichtig is samengesteld.

 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaar hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet-vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarisch atleten, voornamelijk bij vrouwen, kan ijzergebrek of anemie voorkomen.

 

Veganistisch eten

De tekorten die kunnen voorkomen bij een vegetarisch dieet gelden eveneens wanneer je veganistisch eet. Ze zijn over het algemeen meer uitgesproken (vooral het tekort aan eiwitten en vitamine B12) aangezien je als veganist ook geen dierlijke voedingsmiddelen consumeert. Het is niet evident om uit enkel plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke producten. Zo zijn plantaardige eiwitten niet zo effectief voor spierherstel en worden ze minder goed verteerd in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bovendien is het gewoon veel makkelijker om de nodige hoeveelheid te halen uit dierlijke voeding. Om deze redenen leg je je eiwitbehoefte als veganist best 10% hoger dan deze van mensen die wel dierlijke eiwitten consumeren.

Dit alles wil echter niet dat je als sporter niet veganistisch kan eten! Alles kan maar het is wel moeilijker: je moet de nodige kennis vergaren en je moet intensief bezig zijn met je eetpatroon.

Een veganistisch dieet vraagt als sporter ietwat meer aandacht, maar is zeker mogelijk.

 

Voedingsstips en uitleg voor vegetarische/veganistische sporters

Als je vegetariër bent of wilt worden, daar bovenop ook sport en je niet goed weet hoe je dit juist moet aanpakken, kan je gebruik maken van onderstaande tips. Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsstoffen die je niet meer uit vlees haalt, op een andere manier binnenkrijgt.

  • Varieer bij elke maaltijd.
  • Kies voor eiwitrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen en ga voor de combinatie granen met peulvruchten. Zo zijn erwtensoep met brood, linzenstoofpot met rijst, ontbijtgranen met sojadrink of sojayoghurt verschillende goede eiwitcombinaties.
  • Zorg voor eiwitbronnen in elke maaltijd. Om een goede aanvoer van eiwitten te voorzien is het nodig om ze in elke maaltijd te verwerken. Ga naast soja, peulvruchten en noten desnoods voor minder voor de hand liggende eiwitbronnen zoals lupine of hennep. Durf ook eens de klassieke paden verlaten en kies voor seitan, tempeh, amandelpasta, tahin, miso, stoofpotjes met bonen, peulvruchtenspreads, … 
  • Gebruik calciumverrijkte vervangproducten. Melk kan vervangen worden door sojadrink, maar kies bij voorkeur voor calciumverrijkte soorten. Ontbijtgranen en groene groenten leveren eveneens calcium maar deze is minder goed opneembaar dan deze uit melk, yoghurt of kaas. Verder is sesam een goede bron van calcium. 
  • Vitamine B12: Aangezien dit vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, is het voor strikte veganisten nodig om vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te nuttigen en/of een vitamine B12-supplement in te nemen. Plantaardige bronnen: slechts in beperkte hoeveelheden en bovendien is de opname geringer.
  • IJzer: Voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en peulvruchten. Deze eet je idealiter in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen omdat deze de opname van ijzer in je lichaam bevordert.
  • Zink: Dit vind je terug in volle granen, verrijkte voedingsmiddelen, noten en zaden.
  • Vitamine B2: Melkproducten zijn zeer goede bronnen van B2 in onze voeding. Wanneer deze niet meer gebruikt worden kan dit vitamine worden gehaald uit verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sojadrink, sojayoghurt, …
  • Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname van eiwitten te komen.
  • Veganisten kunnen voor voldoende energie aan te leveren extra noten, tofu, tempeh en vleesvervangers toevoegen, maar ook honing, gedroogd fruit en sojamelk.

 
Voor meer info:

  • EVA (vegetariërsvereniging in België): www.vegetarisme.be, zij ontwikkelden een 'Veggievoedingsdriehoek'.
  • Vlaamse Vereniging van Voedingskundigen en Diëtisten (VBVD): www.vbvd.org 

Vind een expert

 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Willy Coosemans

 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Roben dedecker

 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Roeykens

 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Trees Dooms

 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jempi Wilssens

 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Windy Lycke

 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Julie Zels

 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ann Gillis

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Voeding
Zuiders vruchtennotenbrood

Recept Zuiders vruchten-notenbrood

Sporter Artikel Voeding
Sluiten