Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Kan je als sporter vegetarisch of veganistisch eten?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Eind 2019 wonnen baanwielrenners Kenny De Ketele en Robbe Ghys de Zesdaagse van Gent. Het duo wordt ook wel ‘Team Veggie’ genoemd aangezien beide atleten vegetariërs zijn. Olympisch sprinter en verspringer Carl Lewis, veelvoudig Iron Man Dave Scott en tennislegende Martina Navratilova vullen onder meer het lijstje aan van topatleten die bewijzen dat het schrappen van vlees en/of vis niet nefast is voor je prestatie. Zevenvoudig wereldkampioen in Formule 1 Lewis Hamilton gaat nog een stap verder en eet naast vlees eveneens geen dierlijke producten en is dus veganist. Verschillende studies toonden tevens aan dat je als sporter zeker vegetariër kan zijn, mits je nog steeds alle essentiële voedingstoffen inneemt.

Het antwoord op de vraag of je als sporter vegetarisch kunt eten is dus duidelijk ‘ja’. Ideaal dus aangezien steeds meer mensen – die vaak ook sporten – kiezen voor vegetarische voeding omwille van diverse redenen (ethisch, ecologisch). Maar op wat moet je letten wanneer je vegetariër bent en sport? Werkt dit misschien prestatiebevorderend? En wat met een veganistisch dieet? In wat volgt krijg je een antwoord op deze vragen, aangevuld met tips voor vegetarische en veganistische sporters.

 

Vegetarische voeding

Vegetarische voeding is vaak rijk aan koolhydraten en voedingsvezels en arm aan verzadigde vetten. Er zijn dan ook heel wat gezondheidsvoordelen verbonden aan een goed gebalanceerd vegetarisch dieet. Plantaardig eten (veel groenten en fruit) is bijvoorbeeld goed voor je algemene gezondheid. Verder heeft vegetarische voeding geen invloed op je prestatie, wat je misschien wel zou kunnen denken aangezien vegetariërs vaak meer koolhydraten eten dan niet-vegetariërs en dit in theorie ideaal is voor training en herstel (vooral voor duursporters). Je kan je overwinning of afstraffing echter niet wijten aan je vegetarisch eetpatroon, hiervoor bestaat geen wetenschappelijke evidentie.

Voor recreatieve sporters is het genoeg om simpelweg gezond te eten. Daarmee krijg je alles binnen wat je voor het sporten nodig hebt. Wel kan je als vegetariër, vanwege het schrappen van verschillende voedingsmiddelen, mogelijke tekorten ondervinden van:

    • Eiwitten: Je kan plantaardige eiwitten minder goed verwerken dan dierlijke eiwitten waardoor er minder aminozuren vrijkomen die bijvoorbeeld spieropbouw begunstigen. Meestal krijg je wel genoeg eiwitten binnen door de inname van dierlijke eiwitten uit kaas en melk (wat dan weer wel niet het geval is voor veganisten).
    • IJzer: De best beschikbare vorm van ijzer (‘haemijzer’) vind je terug in vlees, een andere vorm (‘non-haemijzer’) – waarvan de kwaliteit minder goed is – zit in plantaardige producten (eieren, noten en groene groenten).
    • Zink (eiwitaanmaak en immuunsysteem)
    • Vitamine B12 (eiwitaanmaak en energiemetabolisme): Dit vitamine komt voornamelijk voor in dierlijke levensmiddelen.
    • Calcium
    • Vitamine D

Deze tekorten kan je maar beter vermijden om te voldoen aan een gezond voedingspatroon. Dit kan perfect wanneer je deze voedingsstoffen inneemt via andere/vervangende voedingsmiddelen (voor tips, zie verder). Ze zijn in principe nagenoeg allemaal te vervangen met alternatieven en zolang je als sporter alle voedingsstoffen opneemt om goed te trainen, presteren en herstellen is er geen probleem. Omwille van de kans op eventuele tekorten, is het van belang om deze te monitoren en op te volgen. Dit kan je doen bij je huis- of sportarts via een bloedafname. 

Vegetarisch & veganistisch eten

Levert deze voeding voldoende energie?

Vegetarische voeding is rijk aan vezels en kan daardoor sneller voor verzadiging zorgen. Om deze reden kunnen kinderen en adolescenten die intensief sporten soms moeilijk de nodige energie halen uit hun voeding. Extra aandacht voor energiedense voedingsmiddelen kan helpen. Peulvruchten, volle granen, sojabonen, groenten en fruit zijn vezelrijk en zorgen zo snel voor een verzadigingsgevoel. De consumptie van noten en zaden zorgt voor een stijging van de energiedensiteit.
 

Levert deze voeding voldoende eiwit?

Vegetarische voeding levert, als ze evenwichtig is samengesteld, over het algemeen ruim voldoende eiwit, ook voor sporters. Plantaardige voeding zoals brood, pasta, rijst, ontbijtgranen, peulvruchten, noten en zaden, levert ook heel wat eiwitten. Bij de broodmaaltijd is kaas een goede vervanger voor vleeswaren (liefst de vetarme soorten). Ook eieren zijn waardevol als eiwitbron.

Vegetarische voeding levert voldoende energie en eiwitten voor sporters - als ze evenwichtig is samengesteld.

 

Wat met andere voedingsstoffen?

Omdat bepaalde mineralen zoals ijzer, zink en mogelijk calcium in een vegetarische voeding een lagere biologische beschikbaar hebben, zijn de dagelijkse aanbevelingen mogelijk hoger dan deze voor niet-vegetariërs. Vooral ijzer is een mineraal dat aandacht vraagt. Bij vegetarisch atleten, voornamelijk bij vrouwen, kan ijzergebrek of anemie voorkomen.

 

Veganistisch eten

De tekorten die kunnen voorkomen bij een vegetarisch dieet gelden eveneens wanneer je veganistisch eet. Ze zijn over het algemeen meer uitgesproken (vooral het tekort aan eiwitten en vitamine B12) aangezien je als veganist ook geen dierlijke voedingsmiddelen consumeert. Het is niet evident om uit enkel plantaardige voedingsmiddelen dezelfde voedingsstoffen in dezelfde hoeveelheid te halen als uit dierlijke producten. Zo zijn plantaardige eiwitten niet zo effectief voor spierherstel en worden ze minder goed verteerd in vergelijking met dierlijke eiwitten. Bovendien is het gewoon veel makkelijker om de nodige hoeveelheid te halen uit dierlijke voeding. Om deze redenen leg je je eiwitbehoefte als veganist best 10% hoger dan deze van mensen die wel dierlijke eiwitten consumeren.

Dit alles wil echter niet dat je als sporter niet veganistisch kan eten! Alles kan maar het is wel moeilijker: je moet de nodige kennis vergaren en je moet intensief bezig zijn met je eetpatroon.

Een veganistisch dieet vraagt als sporter ietwat meer aandacht, maar is zeker mogelijk.

 

Voedingsstips en uitleg voor vegetarische/veganistische sporters

Als je vegetariër bent of wilt worden, daar bovenop ook sport en je niet goed weet hoe je dit juist moet aanpakken, kan je gebruik maken van onderstaande tips. Het komt erop neer dat je ervoor moet zorgen dat je de voedingsstoffen die je niet meer uit vlees haalt, op een andere manier binnenkrijgt.

    • Varieer bij elke maaltijd.
    • Kies voor eiwitrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen en ga voor de combinatie granen met peulvruchten. Zo zijn erwtensoep met brood, linzenstoofpot met rijst, ontbijtgranen met sojadrink of sojayoghurt verschillende goede eiwitcombinaties.
    • Zorg voor eiwitbronnen in elke maaltijd. Om een goede aanvoer van eiwitten te voorzien is het nodig om ze in elke maaltijd te verwerken. Ga naast soja, peulvruchten en noten desnoods voor minder voor de hand liggende eiwitbronnen zoals lupine of hennep. Durf ook eens de klassieke paden verlaten en kies voor seitan, tempeh, amandelpasta, tahin, miso, stoofpotjes met bonen, peulvruchtenspreads, … 
    • Gebruik calciumverrijkte vervangproducten. Melk kan vervangen worden door sojadrink, maar kies bij voorkeur voor calciumverrijkte soorten. Ontbijtgranen en groene groenten leveren eveneens calcium maar deze is minder goed opneembaar dan deze uit melk, yoghurt of kaas. Verder is sesam een goede bron van calcium. 
    • Vitamine B12: Aangezien dit vitamine enkel voorkomt in dierlijke producten, is het voor strikte veganisten nodig om vitamine B12-verrijkte voedingsmiddelen te nuttigen en/of een vitamine B12-supplement in te nemen. Plantaardige bronnen: slechts in beperkte hoeveelheden en bovendien is de opname geringer.
    • IJzer: Voldoende ijzerrijke voedingsmiddelen zoals groene groenten en peulvruchten. Deze eet je idealiter in combinatie met vitamine C-rijke voedingsmiddelen omdat deze de opname van ijzer in je lichaam bevordert.
    • Zink: Dit vind je terug in volle granen, verrijkte voedingsmiddelen, noten en zaden.
    • Vitamine B2: Melkproducten zijn zeer goede bronnen van B2 in onze voeding. Wanneer deze niet meer gebruikt worden kan dit vitamine worden gehaald uit verrijkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, sojadrink, sojayoghurt, …
    • Veganisten combineren best de hele dag door hun plantaardige keuzes om zo tot een volwaardige inname van eiwitten te komen.
    • Veganisten kunnen voor voldoende energie aan te leveren extra noten, tofu, tempeh en vleesvervangers toevoegen, maar ook honing, gedroogd fruit en sojamelk.

 
Voor meer info:

    • EVA (vegetariërsvereniging in België): www.vegetarisme.be, zij ontwikkelden een 'Veggievoedingsdriehoek'.
    • Vlaamse Vereniging van Voedingskundigen en Diëtisten (VBVD): www.vbvd.org 

Vind een expert

  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut, Trainer
  • Trees Dooms

  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Dokter Jonas Wilms BV

    Huisarts, Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Dries Dieusaert

    Huisarts, Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Johan Roeykens

  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Barbara Vandenbussche

    Barbara Vandenbussche

    Kinesitherapeut
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Willy Coosemans

  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Schiltz

  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Tomas Hannes

    Tomas Hannes

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sluiten