Voeding en ontwikkelingsgericht trainen

Voeding en ontwikkelingsgericht trainen

Ria heeft 35 j ervaring met sportvoeding als sportdiëtist, lesgever, consultant, onderzoeker, deelnemer en partner. Het is haar passie om resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vertalen in wat er op het bord komt en wat mee te nemen voor, tijdens en na het sporten, aangepast aan de individuele wensen en vereisten van het sportende lichaam en de sport. Haar expertise gaat van bergsport, wielrennen, cyclocross, mountainbikemarathon, triatlon en marathon over motorcross, roeien, boxen, bodybuilding, judo, cross fit en meerkamp naar voetbal, basketbal, padel, airsoft, duiken en zeilen tot paardensport, BMX, breakdance, gymnastiek, ballet en schermen. #iksportgezonddankzijmijnsportdiëtist‘
Sportorganisatie Artikel Voeding

Naast training vormt voeding niet alleen een belangrijke rol in de sport voor volwassenen maar ook voor kinderen. Optimale voeding voorziet in de basisnoden voor groei, gezondheid, dagdagelijkse activiteiten én het behoud van een optimale lichaamssamenstelling. Het verbetert de sportieve prestatie door het ondersteunen van de fitheid en het zorgt ervoor dat je intensiever kan trainen en sneller herstelt, wat resulteert in een verminderde blessuregevoeligheid. 

In wat volgt vind je allerlei informatie over sportende kinderen en hun voeding. Eerst wordt wat meer verteld over de energiebehoefte van kinderen, om dan over te gaan naar specifieke kennis betreffende kracht en uithouding. Verder wordt info gegeven over eten voor, tijdens en na een inspanning en word je ingelicht over supplementen, eetstoornissen en de groeispurt. Als laatste worden er praktische richtlijnen meegegeven die alle info samenbundelt. 

Het is een aanvulling op de recent ontwikkelde toolbox rond ontwikkelingsgericht trainen: www.gezondsporten.be/leeftijdstool. Als je meer info zoekt over voeding op zich, kan je een kijkje nemen op de site van gezond leven (www.gezondleven.be/themas/voeding) en voor meer details of eventuele bezorgdheden contacteer je best de sportdiëtist in je buurt.  

 

Energiebehoefte

De energiebehoefte van kinderen en adolescenten is afhankelijk van het type sport, de groei/ontwikkelingsfase, het geslacht (zo groeien jongens sneller en ondergaan meisjes grotere veranderingen), herstel van blessures of ziekte

Om tijdens trainingen geen dipje te hebben en goed te kunnen presteren, is het cruciaal dat de energiebalans in evenwicht is (de energie-inname komt overeen met de energiebehoefte van het kind). Wanneer dit het geval is en het kind gezond is, zal hij/zij geen afwijkingen vertonen in de groei en ontwikkeling. Een verstoring van deze energiebalans leidt echter tot een toename van vetmassa (positieve energiebalans) of tot een afname van vetmassa en/of spiermassa (negatieve energiebalans), beide kunnen resulteren in een verlies van prestatie. 

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te weinig energie opnemen niet of enkel groeien als de competitie stilligt. Als vuistregel geldt dat een kind na het sporten nog energie over moet hebben voor andere activiteiten!

Om problemen te voorkomen worden bij slechte eters die op hoog niveau willen sporten, de groeicurven best tweemaal per jaar opgevolgd.

 

Kracht

Bij krachttraining moet je ervoor zorgen dat de belasting (wat er van je lichaam gevraagd wordt) kleiner is dan de belastbaarheid (wat je lichaam aankan). Wie een volwaardige voeding met voldoende groenten, fruit, zuivel en volkorenproducten op de juiste momenten eet, zorgt ervoor dat zijn/haar lichaam een voldoende hoge belasting aankan en dat de belastbaarheid kan toenemen zonder dat het risico op het oplopen van letsels verhoogd. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen die naast complexe koolhydraten ook nog andere noodzakelijke voedingsstoffen aanbrengen, zijn ook voor krachttraining heel belangrijk. Een goed voorbeeld hiervan is een bruin broodje (besmeerd met margarine rijk aan omega3 vetzuren) met kaas, een krentenbol (besmeerd met margarine rijk aan omega3 vetzuren) met chocomelk of een kommetje rijstpap.

 

Uithouding

Energievoorraden

Over voldoende brandstof beschikken is cruciaal voor je uithouding, of je valt stil. De brandstof tijdens duurinspanningen wordt geleverd door koolhydraten en vetten. Wel bestaat er een verschil in het verbruik hiervan tussen kinderen en volwassenen. Het is namelijk zo dat kinderen en adolescenten tijdens inspanningminder koolhydraten én meer vetten verbruiken aangezien ze beter in staat zijn vet te gebruiken als energiebron. Kinderen beschikken dan ook over een aanzienlijk grotere opslag van vetten in vergelijking met deze van koolhydraten. Bijgevolg zullen kinderen tijdens aerobe training relatief meer vetten gebruiken als brandstof waardoor ze hun koolhydraten (onder de vorm van glucose en glycogeenvoorraad) sparen. Wel moet de kanttekening gemaakt worden dat voeding met een hoog vetgehalte niet bevorderlijk is voor een optimaal trainingsresultaat en herstel.  Aangezien kinderen nog niet optimaal koolhydraten kunnen gebruiken als brandstof tijdens inspanning, is koolhydraatloading (een voorraad glycogeen aanleggen in het lichaam) geen goed plan. 

 

Vochtbalans

Naast het inzetten op het aanvullen van de lege energievoorraden, is er tevens aandacht nodig voor de vochtbalans aangezien het een limiterende factor kan zijn voor je uithouding/prestatie. Zo kent uitdroging (dehydratatie) verschillende mogelijke negatieve gevolgen zoals vermoeidheid of snellere uitputting, verminderde sportprestatie, inzinking/flauwvallen, vertraagde maaglediging of andere maagdarmproblemen, spierkramp en oververhitting (hyperthermie) met klachten als verwardheid, hoofdpijn, misselijkheid, braken, tijdelijke blindheid tot zelfs bewustzijnsverlies.

Kinderen kennen een verhoogd risico op uitdroging doordat de regeling van de lichaamstemperatuur (of thermoregulatie) bij hen nog niet zo goed verloopt als bij volwassenen, ze kunnen minder goed tegen de warmte. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat ze minder (snel) zweten waardoor ze minder goed kunnen afkoelen. Het zweetsysteem is namelijk nog in ontwikkeling bij kinderen en hun zweetdrempel (interne temperatuur waarbij je begint te zweten) ligt hoger in vergelijking met die van volwassenen. Verder is het tevens zo dat het dorstcentrum van kinderen nog niet goed werkt waardoor ze onvoldoende drinken. Om deze reden moeten kinderen leren drinken tijdens inspanning. Het wordt aangeraden om kinderen aan te leren hun urinekleur te controleren en ze te laten drinken tijdens rustmomenten, ongeveer elke 15-20 minuten. Uitdroging start immers voordat je dorst hebt. Verder stimuleer je hen best ook om te drinken voor en na sport en spel en je kan de kinderen een gepersonaliseerde drinkbus geven met gekoelde sportdrank zodat het drinken aangenaam is. Hieraan besteed je extra aandacht wanneer er wordt gesport bij warm weer.

 

Eten voor, tijdens en na de training

Algemeen

Om aan de dagelijkse energiebehoefte voor training en herstel te komen, is het van belang dat de jeugdige sporter zijn/haar voedingsinname goed leert plannen. Zo moet het kind minstens drie hoofdmaaltijden per dag binnenkrijgen, aangevuld met twee tot drie voedzame tussendoortjes. Bij het inplannen is het van belang om aan te geven dat de warme maaltijd niet of niet te vaak zal moeten bestaan uit frieten, afhaalchinees of kant-en-klare maaltijden. Het plannen van de maaltijden en tussendoortjes kan tevens voorkomen dat een kind te veel eet en dat trainingstijden ’s morgens vroeg, direct na school of later op de avond het eetpatroon van het kind verstoren.

Leer jonge sporters hoe ze gezonde keuzes kunnen maken in de sport- en schoolkantine en thuis. Veel jonge sporters willen immers op school niet dat hun voedingspatroon afwijkt van hun leeftijdsgenoten. Als er in de club alleen een gezond aanbod is, dan hoeft het kind niet te verschillen van de sociale norm. Verder is het belangrijk dat het kind tevens thuis gestimuleerd wordt om een gezond eetpatroon aan te houden. Als ouder moet je je kind(eren) voldoende mogelijkheden en ruimte bieden om dit ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Om deze reden moeten zowel de ouders als het kind geïnformeerd worden over de voordelen van het hebben van een gezond eetpatroon en de variatiemogelijkheden hiervan. Spreek als club een sportdiëtist aan om een speelse vertaalslag naar de dagdagelijkse praktijk te maken door middel van verschillende methodieken.

Wat de jonge atleet eet en drinkt voor, tijdens en na een training of wedstrijd kan effect hebben op de prestatie en het herstel. Het voedingspatroon van de hele week speelt echter de grootste rol (voldoende energie-inname, evenwichtige aanbreng van alle voedingsstoffen en timing van de maaltijden). Ook ouders en coaches moeten zich hiervan bewust zijn.

 

Voor

Als gezond tussendoortje voorafgaand aan training kunnen de volgende producten geadviseerd worden: fruit in alle vormen (vers, gedroogd of verwerkt als sap); mueslireep, fruitreep, sesamreep of broodreep; rijstwafels met een smaakje; brood belegd met confituur, appelstroop of peperkoek. Hou hierbij ook rekening met het vet- en vezelgehalte, aangezien deze een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken tijdens het sporten.

 

Tijdens

Jeugdige sporters hebben tijdens een training of wedstrijd die minder dan 1 uur duurt, naast vocht geen voedingsstoffen nodig. De vochtinname dient dan minstens 150-250 ml per 15 tot 20 minuten te zijn. Voor inspanningen die langer dan een uur duren wordt aanbevolen om een sportdrank te drinken die 6-8 gram koolhydraten en 18 mmol natrium per liter bevat.

 

Na

De juiste voeding bevordert het herstel na een training of wedstrijd. Om deze reden dienen de juiste hoeveelheden te worden gegeten na een inspanning, welke afhankelijk zijn van de intensiteit en de duur van de inspanning. De richtlijnen die gelden voor volwassenen sporters (aanvullen met vocht, koolhydraten en eiwitten) helpen bij kinderen en jongeren ook voor een optimaal spierherstel. Hiervoor komen volgende zaken in aanmerking: een kom rijstpap; een flesje magere chocomelk, een glas drinkyoghurt of een drank o.b.v. melk en fruit zoals bijvoorbeeld een bananenmilkshake; een krentenbol besmeerd met margarine rijk aan omega3vetzuren of een sandwich met margarine rijk aan omega3vetzuren en zoet beleg (confituur, banaan, honing, appelstroop, peperkoek) of 2 pannenkoeken met bruine suiker; een stuk broodpudding, 2 sneden brood met pindakaas of notenpasta of een kom volle ontbijtgranen met melk of yoghurt.

Aangezien jeugdige sporters dagelijks een warme maaltijd nodig hebben opdat alle noodzakelijke voedingsstoffen zouden aangebracht worden, kan deze ook na een training of wedstrijd gegeten worden als herstelmaaltijd.

 

Tussendoortjes

Wanneer je zegt dat iets niet mag, zal het kind net meer geneigd zijn om dit wel te doen. Hetzelfde geldt voor eten: als je te streng aangeeft dat een tussendoortje met een te hoog vetgehalte of te veel suikers vermeden moeten worden, maak je net de verleiding om dit soort producten te eten groter. Bijgevolg is het aan te raden om afspraken te maken over het maximaal aantal/hoeveelheid dat er van ‘ongezonde’ producten (chips, zoute en zoete snacks en frisdranken) mag gegeten en/of gedronken worden in de week. Verder is het belangrijk het kind gezonde alternatieven te bieden zoals bijvoorbeeld fruit en rijstwafels.

 

Supplementen

Een heleboel jongeren, en vooral jongens, doen aan krachttraining om hun spiermassa te doen toenemen (hypertrofie). Hierbij durven ze al eens te flirten met het idee om voedingssupplementen te gebruiken, maar hebben sportende kinderen supplementen nodig?

Eerst en vooral heb je geen voedingssupplementen nodig als je over een evenwichtig voedingspatroonbeschikt, denk maar aan de principes van de voedingsdriehoek. Ten tweede worden supplementen al te vaak gebruikt als excuus om niet op de voeding te letten. Hierdoor ontstaat het risico op een slecht eetpatroon aangezien een sporter vaak liever zijn/haar slecht voedingspatroon compenseert door voedingssupplementen te slikken dan zijn/haar voeding bij te sturen. Verder is het gebruik van té veel voedingssupplementen (overuse) schadelijker dan kleine voedingstekorten. Als laatste zou een supplementgebruik een valse indruk opwekken over een mogelijke impact op de prestatie waardoor de drempel naar dopinggebruik mogelijks verlaagd worden.

Bijkomend lijkt de interesse van sporters en hun begeleiders zich vaak te beperken tot kennis over voedingsstoffen en voedingssupplementen en is er minder interesse voor een volwaardige samenstelling van de dagdagelijkse hoofdmaaltijden binnen een uitgebalanceerde (sport)voeding. Op deze manier ontstaat er een hoge consumptie van bepaalde voedingsmiddelen en -supplementen en gaat er weinig aandacht naar de algemene voedingsrichtlijnen. Het is niet makkelijk om sporters goede voorlichting te geven omdat er al zoveel informatie in de vorm van reclame op ze af komt. In sporttijdschriften en het internet vind je vaak advertenties en allerlei claims terug over de voordelen van voedingssupplementen. Jongeren (en vaak ook hun ouders en begeleiders) beschikken echter over onvoldoende kennis om te weten of die informatie juist of fout is. Ga bij twijfel steeds ten rade bij een sportdiëtist.

 

Eetstoornissen

Verstoord eetgedrag loopt van excessieve beperking van voedselinname tot zelf opgewekt braken en het gebruik van laxeermiddelen, en kan al op jonge leeftijd plaatsvinden. Een chronisch verloop hiervan kan uiteindelijk leiden tot anorexia, boulimia of binge eating disorder. Eetstoornissen zouden al voorkomen in de leeftijdsperiode van 8 tot 12 jaar. Wel zijn preoccupatie met het lichaam en vroege kenmerken van een verstoord eetgedrag bij het jonge kind geen voorbodes voor de ontwikkeling van een eetstoornis op latere leeftijd.

Afhankelijk van sport en geslacht komen eetstoornissen voor bij 0 tot 62% van de topsporters. De hoogste percentages doen zich voor bij esthetische sporten (turnen, kunstschaatsen en skispringen), sporten waarbij gewichtsklassen centraal staan (worstelen, judo en boksen) en duursporten. De belangstelling voor de relatie tussen eetstoornissen en topsport wordt steeds groter en heeft onder meer geleid tot het ontstaan van de term ‘anorexia athletica’. Ook de aandacht die de media vaak geeft aan een afwijkend eetgedrag of ongezonde lichaamssamenstelling van (top)sporter zorgt vaak voor een verkeerde perceptie.

Enkele kenmerken die je kunnen opvallen betreffende eetstoornissen bij je sporters:

  • Als maaltijden niet meer in groep gegeten worden.
  • Als hij/zij stiekem eet.
  • Als hij/zij braakt na het eten.
  • Als er beschadigingen zijn aan de vingers.
  • Als de concentratie algemeen verminderd is.
  • Als hij/zij geen fut meer heeft om te trainen.
  • Als hij/zij opgezette speekselklieren heeft.
  • Als er extreme gewichtsschommelingen zijn.

Bij een vermoeden van eetstoornissen kijk je best verder op www.eetproblemenindesport.be en neem je contact op met de begeleidende (team)arts.

 

Groeispurt

Behoefte aan meer specifieke nutriënten 

Tijdens de groeispurt is het van belang voldoende energie in te nemen alsook voldoende eiwitten, aangezien deze bouwstenen van groot belang zijn voor de groei, ontwikkeling en het volwassen worden (en eveneens voor herstel van blessures). Net door die groei hebben kinderen meer eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig dan volwassenen. Eiwitten worden aangebracht via eiwitrijke voedingsmiddelen zoals melk, kaas, vlees, vis, ei, peulvruchten, soja, noten, quorn en seitan. Verder is het belangrijk dat de eiwitinname van intensief sportende kinderen die geen of weinig vlees en/of bruinbrood of volle graanproducten eten worden opgevolgd door een sportdiëtist omdat eventuele tekorten impact kunnen hebben op groei, botdensiteit en ijzerstatus (wat ook impact heeft op schoolprestaties).

Naast verhoogde eiwitopname bij kinderen en adolescenten, liggen de aanbevelingen voor calciuminname (4 à 5 porties zuivel per dag) ook hoger dan voor volwassenen aangezien de kinder- en adolescentiefase cruciaal zijn voor botopbouw. De maximale botopbouw voor jongens doet zich gemiddeld voor tussen het 14de en 15de levensjaar, terwijl dit voor meisjes gemiddeld plaatsvindt in het 13de levensjaar aangezien de absorptiecapaciteit voor calcium na de menarche (eerste menstruatie) bij meisjes afneemt. Een lage calciuminname tijdens de kinder- en adolescentietijd beperkt het bereiken van de maximale botlengte en -dichtheid. Daarnaast geldt dat hoe hoger de maximale botmassa ooit was, hoe kleiner de kans op de ontwikkeling van osteoporose op oudere leeftijd wordt. Botmassa die tijdens de adolescentie niet werd opgebouwd kan nooit meer gecorrigeerd worden.

Naast calcium spelen nog vele andere voedingsstoffen een rol bij de botopbouw, zoals onder andere vitamine D en K en de mineralen fosfor en magnesium. De hoeveelheid vitamine D die in de huid wordt gevormd is mede afhankelijk van de blootstelling aan zonlicht. Kinderen die vanwege hun sport weinig buiten komen hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van een vitamine D-deficiëntie. Zo vormen bijvoorbeeld turners en turnsters een mogelijke risicogroep.

Verder is de ijzerbehoefte verhoogd bij menstruerende meisjes. Hier moet tevens op basis van een voedingsanamnese of analyse van een eetdagboek door een sportdiëtist en in samenspraak met de teamarts beslist worden of er ijzersuppletie nodig is. 

 

Aanleren van goede voedingsgewoonten

Het aanleren van goede voedingsgewoonten is tijdens de groeispurt cruciaal zodat in de latere sportcarrière de basisvoedingsprincipes een automatisme zijn en verkeerde gewoonten niet bijgestuurd moeten worden. Ouders en kinderen gezond leren koken is belangrijk, evenals kinderen leren dat je kunt sporten zonder supplementen.

Zorg dat er een leerlijn Voeding is waardoor die zaken speels aan bod komen want gestoorde eetpatronen zorgen voor vertraagde groei, vertraagde puberteit, gestoorde hormoonprofielen, uitgestelde menarche en amenorrhoea (uitblijven van menstruatie); welke een nefaste invloed hebben op de rijping van het bot en de ontwikkeling van osteoporose. Eveneens worden in die situaties vaak eetstoornissen geleidelijk ontwikkeld. Dit alles heeft een negatieve invloed op een normale ontwikkeling van een sportend kind of adolescent.

 

Praktische richtlijnen sportende kinderen

Al de bovenstaande info inzake voeding ter ondersteuning van ontwikkeling bij sportende kinderen, kan zeer kort samengevat worden in acht korte praktische richtlijnen:

  • Gebruik de voedingsdriehoek als basis (voor het aanleren) van je gezond en volwaardig voedingspatroon met voldoende groenten, fruit, zuivel en volkorenproducten, kijk op www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek.
  • Benadruk het belang van hoofdmaaltijden, sla ze bijvoorbeeld niet over omdat het kind een wedstrijd over de middag of een late training had.
  • Maak duidelijk dat voeding hand in hand gaat met sporten: je hebt eten nodig om te sporten.
  • Verplicht kinderen om voldoende te drinken, dit voor, tijdens en na de training of competitie (je kan eventueel een drinkschema opleggen op warme dagen: 100-250ml elke 15-20 minuten).
  • Herstel is van groot belang. Laat het kind nog voldoende eten na de training (nog eten na een late training alvorens te gaan slapen).
  • Zorg dat aangepaste voeding en drank aanwezig zijn in de clubkantine, op stage en op wedstrijden (leg fruit op de toonbank i.p.v. koekjes en chips).
  • Heb oog voor verstoord eetgedrag bij je sporters, zeker in esthetische sporten, duursporten en sporten met gewichtsklassen (www.eetproblemenindesport.be).
  • Tijdens de groeispurt denk je aan de inname van voldoende eiwittencalciumvitamine D en ijzer.

Verder moet je als trainer oog hebben voor het effect van chronisch ontoereikende voeding op jonge sportende kinderen. Dit herken je aan:

  • glycogeendepletie (in het bloed zichtbaar als lage glucosewaarden),
  • verhoogde lactaatproductie en creatinekinase (CK) waarden in het bloed,
  • vermoeidheid,
  • frequent ziek of gekwetst,
  • laag ijzer (ferritine) of bloedarmoede,
  • vertraagde groei,
  • brozer bot (herhaalde breuken of stressfracturen).

Sportdiëtisten zijn hier de best geplaatste partner om naar door te verwijzen. Wel is het nog beter om deze standaard in het team/de club op te nemen zodat ze kunnen zorgen voor de ‘rode voedingsdraad’ en niemand plots grote voedingsgerelateerde problemen heeft.

Vind een expert

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jempi Wilssens

 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Marc Schiltz

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Trees Dooms

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • BVBA Samcon

 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sluiten