Het preventieproces van sportletsels en sportongevallen

Thema GS.png

Het preventieproces van sportletsels en sportongevallen

Een duidelijke leidraad voor sportfederaties en sportclubs om werk te maken van het gezond sporten beleid. Hoe kan je aan blessurepreventie doen? Gezond Sporten werkte alvast een leidraad uit! 

STAP 1: GES-MEDEWERKER EN ARTS

 

 
Om aandacht voor gezond en verantwoord sporten structureel te verankeren binnen de werking van een federatie is het belangrijk om een personeelslid hiervoor verantwoordelijk te stellen -  de GES-medewerker – en een (sport)arts te verbinden aan de federatie. Zorg voor een goede omkadering van deze arts en zet op die manier de eerste stap naar een goed werkende sportmedische commissie. Deze groep van mensen kan dan op geregelde tijdstippen meedenken binnen de verschillende stappen van het totale preventieproces.
 

STAP 2: BRENG DE SPORTLETSELS EN ONGEVALLEN IN KAART

Het is belangrijk om kennis te hebben van de veel voorkomende letsels en ongevallen binnen de sporttak. Op die manier kan er ook gepast op ingespeeld worden. Een overzicht kan opgemaakt worden door zowel de eigen letselregistratie als een epidemiologische literatuurstudie. Een combinatie van beide is noodzakelijk aangezien de eigen letselregistratie zich zal beperken tot die letsels vastgesteld door een arts én waarvoor een terugbetaling wordt aangevraagd. Waardoor kleinere letsels, overbelastingsletsels of chronische letsels over het hoofd kunnen gezien worden.
 

 

 

STAP 3: WAT ZIJN DE MECHANISMEN EN RISICOFACTOREN?

Om het optreden van de sportletsels die beschreven werden onder stap 2 te kunnen vermijden, moeten we zicht hebben op wat de mechanismen en risicofactoren zijn voor het optreden van deze sportletsels. Hiervoor zal opnieuw een combinatie moeten gebeuren van het nagaan van de omstandigheden waarin de effectieve letsels binnen het letselregistratiesysteem zich hebben voorgedaan én een literatuurstudie. Waarbij men in eerste instantie op zoek moet gaan naar de meest recente systematische review van de mechanismen en risicofactoren van de voorkomende letsels, idealiter binnen de sporttak. Verschillende sportletsels komen voor in meerdere sporttakken en het mechanisme van optreden is vaak gelijklopend. Het is dus nuttig om ook eens ‘over het muurtje te kijken’, of er literatuur beschikbaar is over een welbepaald blessuremechanisme binnen andere sporttakken.

Het model van Kinney en Wiruth (1976) m.b.t. risicoanalyse kan een hulpmiddel zijn om de risico’s in kaart te brengen en een waarde toe te kennen over de noodzaak/dringendheid van een te nemen maatregel.

 

STAP 4: ONTWIKKELING VAN EEN PRIMAIR SPORTLETSELPREVENTIEPROGRAMMA

Een programma om ervoor te zorgen dat sportletsels niet optreden bestaat uit één of meerdere preventiestrategieën. We onderscheiden de intrinsieke en extrinsieke preventiestrategieën.    
 

    • Intrinsieke preventiestrategieën

Intrinsieke preventiestrategieën spelen in op factoren die gerelateerd zijn aan de fysieke eigenschappen van de atleet. Via deze strategieën wordt getracht om de atleet sterker te maken om tegemoet te kunnen komen aan de eisen van de sport, en wordt zodoende het risico op sportletsels verlaagd. Best wordt via een systematische review van de wetenschappelijke literatuur op zoek gegaan naar primaire sportletselpreventieprogramma’s bestaande uit één of meerdere intrinsieke preventiestrategieën die effectief blijken voor het reduceren van de incidentie van sportletsels.
 
 


  
 

    • Extrinsieke preventiestrategieën

Extrinsieke preventiestrategieën zijn gerelateerd aan zaken zoals materiaal, omgeving, sportspecifieke regelgeving en begeleiding. Bij deze extrinsieke preventiestrategieën ligt de nadruk op het ontlasten van het lichaam of een bepaald lichaamsdeel tijdens de sportactiviteit. In het kader van preventie van zowel acute als overbelastingsletsels, werden verschillende extrinsieke preventiestrategieën reeds besproken in de literatuur. Hieronder volgt een beschrijving van relevante aanbevelingen, op basis van recente systematische literatuurstudies.
 
 

 

 

  


Op basis van recente reviews wordt gesuggereerd dat de combinatie van verschillende elementen verkregen uit bestaande intrinsieke preventieprogramma’s voor sportletsels (bewustmakingsprogramma’s, functionele krachttraining, stretching, opwarming, dynamische stabiliteit van de onderste ledematen, sprong-landingstraining en rompstabilisatietraining) toepasbaar is als een multifactoriële interventie en dat effectieve letselpreventie mogelijk is. Een multifactoriële preventieve interventie heeft bij voorkeur een graduele opbouw, maakt gebruik van geen of enkel eenvoudige materialen en wordt ongeveer 3 maal per week gedurende 15 minuten uitgevoerd.


 
 

STAP 5: DE MANIER VAN AANBRENGEN  

Naast het inhoudelijke van een sportletselpreventieprogramma is ook de manier waarop de interventie bezorgd wordt een belangrijk aspect. Uit de literatuur blijkt namelijk dat talrijke interventies geen reductie in sportletsels teweeg brengen, en dit door een gebrek aan toepassing van de preventiestrategieën. Het spreekt voor zich dat een interventie die niet toegepast wordt ook geen effect zal opleveren. Het is daarom belangrijk om te werken via een gedragsmatige aanpak (Verhagen et al., 2010). Eén van die aanpakken bestaat eruit zowel de sporter als de sportbegeleider autonoom gemotiveerd te maken om de preventiestrategieën toe te passen. Uit verschillende onderzoeken is reeds gebleken dat iemand eerder zal overgaan tot het stellen van een bepaald gedrag indien men autonoom gemotiveerd is (motivatie uit persoonlijke voldoening of omdat het gedrag als leuk gepercipieerd wordt), dan wanneer men gecontroleerd gemotiveerd is (motivatie door externe druk). De zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan, 2000) benadrukt het belang van het inspelen op de basis psychologische noden autonomie, verbondenheid en competentie om iemand autonoom te motiveren tot het stellen van een bepaald gedrag. Bij het aanleveren van een sportletselpreventief programma is het dus belangrijk om oog te hebben voor concrete strategieën die deze basis psychologische noden afdoende voeden.

 

Een basisprogramma met nadruk op intrinsieke factoren en autonome motivatie


Op basis van literatuuronderzoek, en in combinatie met de bevindingen uit de doctoraatsproefschriften van Lennert Goossens en Sien Vercruysse (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent 2015; 2016) kan besloten worden dat een primair multifactorieel sportletselpreventieprogramma met de focus op intrinsieke preventiestrategieën en van generieke aard (relevant voor elke sporter), effectief kan leiden tot een reductie in de incidentie van sportletsels. Vertrekkende vanuit deze generieke basis kunnen enkele sportspecifieke accententoegevoegd worden om de brug te kunnen maken naar meer sportspecifieke letstelpreventie. Ook de aanpassing van de strategieën aan de individuele noden van elke sporter is belangrijk. Het basisprogramma kan - afhankelijk van de sportcontext - ook aangevuld worden met sportspecifieke extrinsieke preventiestrategieën. De meer sportspecifieke en meer geïndividualiseerde letselpreventieprogramma’s kunnen verder bouwen op de strategieën uit het basisprogramma.

 

Proces_Preventie

"The basic princiPLUS of sports injury prevention (Goossens & De Clercq, 2015) (gereproduceerd met toestemming uit doctoraatsproefschrift Lennert Goossens, Gent 2015)"

 

Daarenboven dient bij het bezorgen van het programma voldoende aandacht te gaan naar een gedragsmatige aanpak, waarbij beoogd wordt dat de sporter en sportbegeleider de voorgestelde preventiestrategieën ook effectief toepassen.

Samengevat kan dit “basisprogramma” bestaan uit: de intrinsieke preventiestrategieën opwarming, stretching, dynamische stabilisatie van de onderste ledematen, functionele krachttraining, correcte technische uitvoering van onder andere sprong- landingstaken, rompstabilisatietraining en cooling down; afhankelijk van de sportdiscipline en de context een aantal extrinsieke preventiestrategieën; een bewustmaking van de grootte en ernst van het probleem “sportletsels” en het nut van de toepassing van primaire sportletselpreventie; een gedragsmatige benadering die autonome motivatie voor sportletselpreventie tracht te creëren bij zowel sporter als sportbegeleider.

Het project ‘Get Fit 2 Sport is een voorbeeld van een dergelijk multifactorieel  letstelpreventieprogramma met de focus op intrinsieke preventiestrategieën en met aandacht voor een gedragsmatige benadering.

 

STAP 6: IMPLEMENTATIESTRATEGIEËN

De manier waarop de preventieprogramma’s worden voorgesteld en geïmplementeerd in het werkveld zullen mee het succes bepalen. Federaties kunnen hiervoor verschillende stappen ondernemen:

1) via verschillende kanalen de noodzaak en het nut van sportletselpreventie communiceren naar sportbegeleiders, sporters en ouders toe. Dit kan bijvoorbeeld door informatie met betrekking tot de epidemiologie en mechanismen van sportletsels in de betreffende sporttak te delen en uit te leggen waarom deze letsels via preventie kunnen vermeden worden.

2) correcte informatie delen over hoe deze sportletselpreventie kan aangepakt worden (door bijvoorbeeld filmpjes, een brochure, kijkwijzers met oefenstof)

3) er zelf werk van maken om primaire sportletselpreventie aan te pakken (door bijvoorbeeld trainers bij te scholen om oefenstof toe passen in de trainingen).

 

Vooraleer je zaken begint uit te werken is het goed om even na te gaan welke doelgroepen je wil bereiken en hoe je deze personen best benadert. Je kan een onderscheid in aanpak maken voor het bereiken van de clubmanagers, de sportbegeleiders, de sporters en de ouders van sporters.

Naast het uitwerken van een bijscholing voor sportbegeleiders is het ook belangrijk om acties te ondernemen die de visibiliteit en de duurzaamheid van het letselpreventief programma bevorderen. Het is enerzijds belangrijk dat het voldoende zichtbaar is dat er een letselpreventief programma bestaat en dat dit via verschillende kanalen wordt kenbaar gemaakt. Daarnaast kan letselpreventie enkel efficiënt werken indien het blijvend wordt toegepast en een vaste waarde wordt binnen de trainingen in de clubs.

  

STAP 7: EVALUEREN & CONTINUÏTEIT

Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan of de gekozen preventieprogramma’s ook effectief het aantal sportletsels doen verminderen. Voor het meten van de effectiviteit zal zowel in het jaar vóór de start van de implementatie van de interventie als tijdens de implementatie een prospectieve meting van sportletselincidentie moeten plaatsvinden. Hiervoor kan men de data van de eigen sportletselregistratie gebruiken.

Daarnaast is het proces preventie van letsels en ongevallen een continue proces waarbij op regelmatige basis moet nagegaan worden of de genomen maatregelen nog steeds effectief zijn en of er geen nieuwe risicofactoren zijn opgedoken.

 



Bronnen: 

  • Nota: Primaire sportletselpreventie bij Vlaamse sporters, met bijzondere aandacht voor jongeren; Goossens L¹, Verrelst R², De Ridder R², Cardon G¹, Cools A², Boone J¹, De Clercq D¹

Vind een expert

  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tomas Hannes

    Tomas Hannes

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Dries Dieusaert

    Huisarts, Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • John Roosen

    Cardioloog
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Jason Coldwell

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut, Trainer
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Plessers

  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Kelly Cauwenbergh

    Kelly Cauwenbergh

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Sportdiëtist
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Sportieq vzw - Gezond Sporten

  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Dokter Jonas Wilms BV

    Huisarts, Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Karel Pardaens

  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Barbara Vandenbussche

    Barbara Vandenbussche

    Kinesitherapeut
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Willy Coosemans

  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Trees Dooms

  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
Sluiten