Het preventieproces van sportletsels en sportongevallen

Thema GS.png

Het preventieproces van sportletsels en sportongevallen

Een duidelijke leidraad voor sportfederaties en sportclubs om werk te maken van het gezond sporten beleid. Hoe kan je aan blessurepreventie doen? Gezond Sporten werkte alvast een leidraad uit! 

STAP 1: GES-MEDEWERKER EN ARTS

 

 
Om aandacht voor gezond en verantwoord sporten structureel te verankeren binnen de werking van een federatie is het belangrijk om een personeelslid hiervoor verantwoordelijk te stellen -  de GES-medewerker – en een (sport)arts te verbinden aan de federatie. Zorg voor een goede omkadering van deze arts en zet op die manier de eerste stap naar een goed werkende sportmedische commissie. Deze groep van mensen kan dan op geregelde tijdstippen meedenken binnen de verschillende stappen van het totale preventieproces.
 

STAP 2: BRENG DE SPORTLETSELS EN ONGEVALLEN IN KAART

Het is belangrijk om kennis te hebben van de veel voorkomende letsels en ongevallen binnen de sporttak. Op die manier kan er ook gepast op ingespeeld worden. Een overzicht kan opgemaakt worden door zowel de eigen letselregistratie als een epidemiologische literatuurstudie. Een combinatie van beide is noodzakelijk aangezien de eigen letselregistratie zich zal beperken tot die letsels vastgesteld door een arts én waarvoor een terugbetaling wordt aangevraagd. Waardoor kleinere letsels, overbelastingsletsels of chronische letsels over het hoofd kunnen gezien worden.
 

 

 

STAP 3: WAT ZIJN DE MECHANISMEN EN RISICOFACTOREN?

Om het optreden van de sportletsels die beschreven werden onder stap 2 te kunnen vermijden, moeten we zicht hebben op wat de mechanismen en risicofactoren zijn voor het optreden van deze sportletsels. Hiervoor zal opnieuw een combinatie moeten gebeuren van het nagaan van de omstandigheden waarin de effectieve letsels binnen het letselregistratiesysteem zich hebben voorgedaan én een literatuurstudie. Waarbij men in eerste instantie op zoek moet gaan naar de meest recente systematische review van de mechanismen en risicofactoren van de voorkomende letsels, idealiter binnen de sporttak. Verschillende sportletsels komen voor in meerdere sporttakken en het mechanisme van optreden is vaak gelijklopend. Het is dus nuttig om ook eens ‘over het muurtje te kijken’, of er literatuur beschikbaar is over een welbepaald blessuremechanisme binnen andere sporttakken.

Het model van Kinney en Wiruth (1976) m.b.t. risicoanalyse kan een hulpmiddel zijn om de risico’s in kaart te brengen en een waarde toe te kennen over de noodzaak/dringendheid van een te nemen maatregel.

 

STAP 4: ONTWIKKELING VAN EEN PRIMAIR SPORTLETSELPREVENTIEPROGRAMMA

Een programma om ervoor te zorgen dat sportletsels niet optreden bestaat uit één of meerdere preventiestrategieën. We onderscheiden de intrinsieke en extrinsieke preventiestrategieën.    
 

    • Intrinsieke preventiestrategieën

Intrinsieke preventiestrategieën spelen in op factoren die gerelateerd zijn aan de fysieke eigenschappen van de atleet. Via deze strategieën wordt getracht om de atleet sterker te maken om tegemoet te kunnen komen aan de eisen van de sport, en wordt zodoende het risico op sportletsels verlaagd. Best wordt via een systematische review van de wetenschappelijke literatuur op zoek gegaan naar primaire sportletselpreventieprogramma’s bestaande uit één of meerdere intrinsieke preventiestrategieën die effectief blijken voor het reduceren van de incidentie van sportletsels.
 
 


  
 

    • Extrinsieke preventiestrategieën

Extrinsieke preventiestrategieën zijn gerelateerd aan zaken zoals materiaal, omgeving, sportspecifieke regelgeving en begeleiding. Bij deze extrinsieke preventiestrategieën ligt de nadruk op het ontlasten van het lichaam of een bepaald lichaamsdeel tijdens de sportactiviteit. In het kader van preventie van zowel acute als overbelastingsletsels, werden verschillende extrinsieke preventiestrategieën reeds besproken in de literatuur. Hieronder volgt een beschrijving van relevante aanbevelingen, op basis van recente systematische literatuurstudies.
 
 

 

 

  


Op basis van recente reviews wordt gesuggereerd dat de combinatie van verschillende elementen verkregen uit bestaande intrinsieke preventieprogramma’s voor sportletsels (bewustmakingsprogramma’s, functionele krachttraining, stretching, opwarming, dynamische stabiliteit van de onderste ledematen, sprong-landingstraining en rompstabilisatietraining) toepasbaar is als een multifactoriële interventie en dat effectieve letselpreventie mogelijk is. Een multifactoriële preventieve interventie heeft bij voorkeur een graduele opbouw, maakt gebruik van geen of enkel eenvoudige materialen en wordt ongeveer 3 maal per week gedurende 15 minuten uitgevoerd.


 
 

STAP 5: DE MANIER VAN AANBRENGEN  

Naast het inhoudelijke van een sportletselpreventieprogramma is ook de manier waarop de interventie bezorgd wordt een belangrijk aspect. Uit de literatuur blijkt namelijk dat talrijke interventies geen reductie in sportletsels teweeg brengen, en dit door een gebrek aan toepassing van de preventiestrategieën. Het spreekt voor zich dat een interventie die niet toegepast wordt ook geen effect zal opleveren. Het is daarom belangrijk om te werken via een gedragsmatige aanpak (Verhagen et al., 2010). Eén van die aanpakken bestaat eruit zowel de sporter als de sportbegeleider autonoom gemotiveerd te maken om de preventiestrategieën toe te passen. Uit verschillende onderzoeken is reeds gebleken dat iemand eerder zal overgaan tot het stellen van een bepaald gedrag indien men autonoom gemotiveerd is (motivatie uit persoonlijke voldoening of omdat het gedrag als leuk gepercipieerd wordt), dan wanneer men gecontroleerd gemotiveerd is (motivatie door externe druk). De zelfdeterminatietheorie (Deci & Ryan, 2000) benadrukt het belang van het inspelen op de basis psychologische noden autonomie, verbondenheid en competentie om iemand autonoom te motiveren tot het stellen van een bepaald gedrag. Bij het aanleveren van een sportletselpreventief programma is het dus belangrijk om oog te hebben voor concrete strategieën die deze basis psychologische noden afdoende voeden.

 

Een basisprogramma met nadruk op intrinsieke factoren en autonome motivatie


Op basis van literatuuronderzoek, en in combinatie met de bevindingen uit de doctoraatsproefschriften van Lennert Goossens en Sien Vercruysse (Vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen UGent 2015; 2016) kan besloten worden dat een primair multifactorieel sportletselpreventieprogramma met de focus op intrinsieke preventiestrategieën en van generieke aard (relevant voor elke sporter), effectief kan leiden tot een reductie in de incidentie van sportletsels. Vertrekkende vanuit deze generieke basis kunnen enkele sportspecifieke accententoegevoegd worden om de brug te kunnen maken naar meer sportspecifieke letstelpreventie. Ook de aanpassing van de strategieën aan de individuele noden van elke sporter is belangrijk. Het basisprogramma kan - afhankelijk van de sportcontext - ook aangevuld worden met sportspecifieke extrinsieke preventiestrategieën. De meer sportspecifieke en meer geïndividualiseerde letselpreventieprogramma’s kunnen verder bouwen op de strategieën uit het basisprogramma.

 

Proces_Preventie

"The basic princiPLUS of sports injury prevention (Goossens & De Clercq, 2015) (gereproduceerd met toestemming uit doctoraatsproefschrift Lennert Goossens, Gent 2015)"

 

Daarenboven dient bij het bezorgen van het programma voldoende aandacht te gaan naar een gedragsmatige aanpak, waarbij beoogd wordt dat de sporter en sportbegeleider de voorgestelde preventiestrategieën ook effectief toepassen.

Samengevat kan dit “basisprogramma” bestaan uit: de intrinsieke preventiestrategieën opwarming, stretching, dynamische stabilisatie van de onderste ledematen, functionele krachttraining, correcte technische uitvoering van onder andere sprong- landingstaken, rompstabilisatietraining en cooling down; afhankelijk van de sportdiscipline en de context een aantal extrinsieke preventiestrategieën; een bewustmaking van de grootte en ernst van het probleem “sportletsels” en het nut van de toepassing van primaire sportletselpreventie; een gedragsmatige benadering die autonome motivatie voor sportletselpreventie tracht te creëren bij zowel sporter als sportbegeleider.

Het project ‘Get Fit 2 Sport is een voorbeeld van een dergelijk multifactorieel  letstelpreventieprogramma met de focus op intrinsieke preventiestrategieën en met aandacht voor een gedragsmatige benadering.

 

STAP 6: IMPLEMENTATIESTRATEGIEËN

De manier waarop de preventieprogramma’s worden voorgesteld en geïmplementeerd in het werkveld zullen mee het succes bepalen. Federaties kunnen hiervoor verschillende stappen ondernemen:

1) via verschillende kanalen de noodzaak en het nut van sportletselpreventie communiceren naar sportbegeleiders, sporters en ouders toe. Dit kan bijvoorbeeld door informatie met betrekking tot de epidemiologie en mechanismen van sportletsels in de betreffende sporttak te delen en uit te leggen waarom deze letsels via preventie kunnen vermeden worden.

2) correcte informatie delen over hoe deze sportletselpreventie kan aangepakt worden (door bijvoorbeeld filmpjes, een brochure, kijkwijzers met oefenstof)

3) er zelf werk van maken om primaire sportletselpreventie aan te pakken (door bijvoorbeeld trainers bij te scholen om oefenstof toe passen in de trainingen).

 

Vooraleer je zaken begint uit te werken is het goed om even na te gaan welke doelgroepen je wil bereiken en hoe je deze personen best benadert. Je kan een onderscheid in aanpak maken voor het bereiken van de clubmanagers, de sportbegeleiders, de sporters en de ouders van sporters.

Naast het uitwerken van een bijscholing voor sportbegeleiders is het ook belangrijk om acties te ondernemen die de visibiliteit en de duurzaamheid van het letselpreventief programma bevorderen. Het is enerzijds belangrijk dat het voldoende zichtbaar is dat er een letselpreventief programma bestaat en dat dit via verschillende kanalen wordt kenbaar gemaakt. Daarnaast kan letselpreventie enkel efficiënt werken indien het blijvend wordt toegepast en een vaste waarde wordt binnen de trainingen in de clubs.

  

STAP 7: EVALUEREN & CONTINUÏTEIT

Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan of de gekozen preventieprogramma’s ook effectief het aantal sportletsels doen verminderen. Voor het meten van de effectiviteit zal zowel in het jaar vóór de start van de implementatie van de interventie als tijdens de implementatie een prospectieve meting van sportletselincidentie moeten plaatsvinden. Hiervoor kan men de data van de eigen sportletselregistratie gebruiken.

Daarnaast is het proces preventie van letsels en ongevallen een continue proces waarbij op regelmatige basis moet nagegaan worden of de genomen maatregelen nog steeds effectief zijn en of er geen nieuwe risicofactoren zijn opgedoken.

 



Bronnen: 

  • Nota: Primaire sportletselpreventie bij Vlaamse sporters, met bijzondere aandacht voor jongeren; Goossens L¹, Verrelst R², De Ridder R², Cardon G¹, Cools A², Boone J¹, De Clercq D¹

Vind een expert

  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • BVBA Samcon

  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Erik Van Lierde

  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Trees Dooms

  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Jempi Wilssens

  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Roeykens

  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
Sluiten