Sporten tijdens de Ramadan

Sporten tijdens de Ramadan

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding Gezond Sporten Gezond Sporten Training Voeding en eetgedrag

Sporten en vasten, is dat wel een goed idee? Tijdens de Ramadan vasten veel moslims wat wil zeggen dat zij van zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken of vrijen. Hoe combineer je de Ramadan met sporten? 

Wat is de Ramadan? 

De Ramadan is een jaarlijkse periode van vasten voor moslims en vindt plaats tijdens de negende maand van de Islamitische kalender. Omdat de Islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, is één Islamitisch jaar 11 dagen korter in vergelijking met deze van het zonnejaar. Hierdoor verschuift de begin- en einddatum elk jaar met 11 dagen wat ook betekent dat de Ramadan in alle mogelijke seizoenen kan plaatsvinden.  

De Ramadan staat voor bezinning, opoffering, verbroedering en het reinigen van lichaam en ziel en is één van de vijf basisplichten die elke moslim dient na te komen. Tijdens de Ramadan mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Hoewel de Ramadan niet verplicht is voor elke moslim (zieken, diabetespatiënten, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, jonge kinderen, reizigers) en de periode van vasten eventueel op een later tijdstip ingehaald kan worden of men aan hun religieuze plicht kan voldoen door te geven aan de armen, kiezen heel wat moslims er toch voor om hun basisplicht na te leven in de Ramadan maand. 

Kan je sporten tijdens de Ramadan? 

Het spreekt voor zich dat de invloed van het vasten (niet eten en drinken) tussen zonsopgang en zonsondergang varieert naargelang de periode dat de Ramadan plaats vindt (lange of korte dag) alsook de klimatologische omstandigheden (temperatuur en vochtigheid) waarin men dient te sporten. 

Tot op heden zijn er te weinig kwalitatieve onderzoeken beschikbaar om gefundeerde conclusies te trekken inzake de invloed van Ramadan op sportprestaties. De resultaten die er zijn, lijken eerder te wijzen op een negatieve invloed op sportprestaties en een verhoogd risico op sportblessures. Deze zijn echter voor discussie vatbaar gezien de vele beïnvloedende factoren zoals de duur van de inspanning, de intensiteit van de inspanning, klimatologische omstandigheden, mate van recuperatie, slaapkwaliteit, …  


Wanneer je vast, heb je mogelijks minder energie beschikbaar tijdens het sporten en vergroot je de kans op een blessure ten gevolge van een minder goede conditie, fitheid en concentratie. In warme omstandigheden en in geval van langere dagen is de impact van vasten het grootst maar sporten is zeker mogelijk!

 

Hoe Gezond Sporten tijden de Ramadan? 

Om gezonde sportprestaties te leveren en blessures te vermijden moet de belasting die we aan het lichaam vragen binnen de grenzen van het mogelijke liggen; de belastbaarheid fysiek én mentaal. We spreken over de belasting-belastbaarheid balans. In het geval van de Ramadan zal het vasten een invloed hebben op de belastbaarheid van de sporter, het is dan ook raadzaam om de belasting of de sportactiviteiten indien mogelijk hierop af te stemmen. 

Balans Belasting Belastbaarheid  Curve Belasting Belastbaarheid

  • Voedingsadviezen

Tijdens de Ramadan wordt eten een sociale aangelegenheid, veelal met een uitgebreid buffet die meer zoetigheid en vettere maaltijden in de aanbieding heeft. Ook de hoeveelheid van eten wordt beïnvloed door het vasten, het aanbod en het sociale gebeuren. Probeer gedurende de Ramadan hetzelfde te eten als normaal in termen van hoeveelheid en samenstelling. 

In functie van sporten bevelen we het volgende aan: 

    • Ten gevolge van het vasten gedurende de dag, al dan niet in combinatie met sporten, is je energievoorraad geslonken. Eet daarom ’s avonds koolhydraatrijk om je energievoorraad (= de glycogeenvoorraad in de lever en spieren) terug op peil te brengen.

    • Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groei, opbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lichaam maar ze dragen wel bij tot het herstel na sportactiviteiten, vandaar het advies om eiwitten te includeren in de eerste maaltijd na het sporten.  

    • Eet ’s morgens ‘gezonde’ vetten en ‘trage’ koolhydraten. Het eten van onverzadigde vetzuren en meervoudige koolhydraten - je lichaam doet er langer over om de energie uit deze voedingstoffen vrij te maken - zorgt voor een trage maar langere energievoorziening alsook heb je minder snel een honger gevoel.

    • Neem kleine happen en kauw goed. Zo krijg je geen buikpijn en zorg je ervoor dat wat je eet goed wordt opgenomen door je lichaam. 

    • Drink voldoende in de toegestane periode: drink 1 tot 1,5 liter per dag, verdeeld over meerdere momenten (drink niet te veel per keer). Een gezond menselijk lichaam is niet in staat om een ‘vochtreserve’ aan te leggen maar start bij voorkeur het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. Drink eventueel een sportdrank (aan het begin en het einde van het vasten) met toegevoegd zout, zo houdt het lichaam vocht beter vast.

 

Let goed op wat je eet, op de momenten dat het mag

  

  • Trainingsadviezen

Enerzijds zal het tijdstip van een training invloed hebben op de sportprestaties en de recuperatie van de sporter:  

    • Trainen aan het begin van de dag heeft als voordeel dat de sporter over voldoende energie en vocht beschikt om de sportprestaties te leveren maar deze na afloop van de sportactiviteit niet kan aanvullen, wat het herstel na een fysieke inspanning gaat belemmeren. Eventueel kan de sporter zich de rest van de dag niet fit en vermoeid voelen, al dan niet met concentratieproblemen.
    • Trainen aan het einde van de dag geniet de voorkeur van velen aangezien er na afloop opnieuw gegeten en gedronken kan worden en op die manier een optimaal herstel gegarandeerd kan worden. 

 
Voorzie de nodige flexibiliteit binnen het trainingsschema, indien mogelijk:

    • Aangezien het niet steeds mogelijk is om het trainingsmoment aan te passen, is het belangrijk om het gevoel van fitheid en vermoeidheid bij de sporter in kwestie in kaart te brengen. Om de balans belasting-belastbaarheid in evenwicht te houden zijn individuele aanpassingen op maat van de sporter aangewezen indien hij of zij aangeeft te maken te hebben met een energietekort. 

    • Omwille van de beperkte mogelijkheden om energie en vocht aan te vullen na een sportactiviteit die plaatst vindt gedurende de dag, is het trainen van de basisuithouding meer aangewezen in vergelijking met krachttrainingen en explosieve uithouding. 


Tot nu toe werd frequent gerefereerd naar een optimaal herstel vanuit een voedingsaspect, een voor de hand liggende invalshoek wanneer vasten het centrale onderwerp is. Maar een optimaal herstel is afhankelijk van meerdere factoren: intensiteit van de training, tijd tussen twee opeenvolgende trainingsprikkels, slaapkwaliteit, … 

    • Omdat moslims tijdens de vastenperiode enkel tussen zonsondergang en zonsopgang mogen eten en drinken, is de kans groot dat het bioritme en slaapritme tijdelijk verstoord zal worden. In welke mate een sporter hier negatieve invloed van zal ondervinden is afhankelijk van het seizoen waarin de Ramadan plaats vindt, de compensatiemogelijkheden overdag van de sporter (kan er gerust worden, een dutje gedaan worden) en opeenvolging van een slechte nachtrust (naar het einde van de Ramadan toe, is de kans op een slaaptekort groter). 

 

Sommige sporters willen even intensief trainen als normaal. Zij moeten extra op gezonde voeding en voldoende slaap letten

  

De vochtbalans als belangrijk aandachtspunt

Door te sporten stijgt de lichaamstemperatuur en om oververhitting tegen te gaan, zal je lichaam vocht afgeven via de ademhaling en de huid (je zweet). Afhankelijk van de warmte én je trainingsactiviteiten kan het vochtverlies behoorlijk oplopen, wanneer je het vochtverlies niet kan compenseren met een vochtinname, zal het lichaam uitdrogen of dehydrateren

Dehydratatie heeft een negatieve invloed op de sportieve prestaties en verhoogt het risico op een blessure: je motorische controle verslechtert, je reactiesnelheid neemt af en je bent minder goed in staat juiste beslissingen te nemen. De nadelige gevolgen van uitdroging kunnen al beginnen bij een mild vochttekort van slechts twee procent van je lichaamsgewicht

    • Pas indien mogelijk je trainingsschema aan, in functie van de weersomstandigheden. Vermijd activiteiten in warme omstandigheden gezien het vochtverlies in dat geval nog groter is.

    • Start het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. De kleur van je urine is een goede indicatie van je vochtbalans. Hoe donkerder deze is, hoe meer uitgedroogd je bent en hoe meer je moet drinken. 

Drinken als je sport

    • Beëindig het vasten met het drinken van een isotone sportdrank indien je veel getranspireerd hebt gedurende de dag. Door het drinken van een isotone sportdrank zullen ook belangrijke mineralen en zouten aangevuld worden.

    • Drink meerdere, kleine hoeveelheden (150 – 250ml). Het menselijk lichaam kan de vochtbalans niet herstellen door het aanvullen in grote hoeveelheden, een deel gaat dan verloren via het spijsverteringsstelsel en heeft een negatieve invloed op je eetlust, wat ook niet wenselijk is. 

    • Wil je de mate van dehydratatie in kaart brengen? Je lichaamsgewicht en de mate waarin het kan variëren tussen twee metingen, is een goede maat van dehydratatie. Weeg jezelf bij zonsopgang en zonsondergang. Wat je minder weegt ben je overdag, al dan niet tijdens het sporten, door je ademhaling en zweet kwijtgespeeld en is gelijk aan je gewichtsverlies. Dit mag maximaal 2% van je totale lichaamsgewicht bedragen en ligt idealiter tussen de 0 en 1%.

Kort samengevat is het belangrijk om je trainingen, maaltijden, vochtbalans en slaap af te stemmen op de (weers)omstandigheden en indien mogelijk om per training het beste tijdstip van de dag te kiezen. Op die manier kun je zo optimaal mogelijk presteren en herstellen!

Heb je als sporter resterende vragen rond voeding en vasten? De sportdiëtist kan jou adviseren en begeleiden! Via 'vind een expert' op onze website kan je snel en gemakkelijk een sportdiëtist in jouw buurt opzoeken. 

Vind een expert

  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jempi Wilssens

  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Erik Van Lierde

  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • BVBA Samcon

  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Sluiten