Sportivos: voorkom alcoholproblemen in de sportclub

Thema VAD_Sportivos

Sportivos: voorkom alcoholproblemen in de sportclub

Draagt jouw sportclub gezondheid ook hoog in het vaandel? Hoewel veel sportclubs sterk inzetten op gezondheid, zijn sport en alcohol vaak met elkaar verweven. Met een glas voor de gezelligheid, hoeft niets mis te zijn, maar alcohol kan ook overlast in en rond de sportclub veroorzaken. Denk maar aan: dronken supporters, rijden onder invloed, … Sportivos kan je helpen om hier een gepast antwoord op te bieden.

 

 

Wat is Sportivos? 

 

Sportivos is een preventietraject dat je sportclub helpt problemen door alcohol of andere drugs te voorkomen of als ze zich toch voordoen aan te pakken en de schade te beperken. Zo toon je als club nog meer dat je begaan bent met de gezondheid en het welzijn van sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers.

Sportivos bestaat uit drie fasen (Sportivos Brons, Sportivos Zilver, Sportivos Goud) die je op je eigen tempo kan doorlopen om zo te komen tot een alcohol- en drugbeleid op maat van jouw club. Als sportclub sta je er zeker niet alleen voor en krijg je ondersteuning van een lokale, intergemeentelijke of regionale preventiewerker.

 

 

Waarom Sportivos? 

 

Kinderen nemen nu eenmaal de gewoontes en gedragingen van volwassenen over en kijken op naar volwassen rolmodellen in de sportclub. Denk maar aan trainers, clubleden, bezoekers, ouders…  De manier waarop volwassenen in een sportclub omgaan met alcohol- en druggebruik speelt hierbij een grote rol.

Blootstelling aan overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd is een belangrijke voorspeller voor hoe kinderen en jongeren als ze ouder zijn omgaan met alcohol. Daarom is het belangrijk dat volwassenen het goede voorbeeld geven. Met Sportivos zet de club zich in de kijker als een geëngageerde sportclub. De club neemt met haar duidelijke en concrete visie op gezondheid een voorbeeldrol op voor kinderen en jongeren in de sportclub.

 

 

 

Doe mee of praat erover in je sportclub.
Meer info via www.vad.be/sportivos

VAD_Sportivos

Sluiten