Sporten op rookvrije terreinen

Thema Generatie Rookvrij

Sporten op rookvrije terreinen

Meer en meer sportterreinen worden rookvrij gemaakt. Een fantastisch én broodnodige zaak. Want: kinderen moeten het goede voorbeeld krijgen. Kinderen en jongeren kopiëren namelijk gedrag, ook rookgedrag. Alleen door roken minder zichtbaar te maken op plaatsen waar zij vaak komen, kan een rookvrije generatie gerealiseerd worden.  

Verschillende steden en gemeenten maken hun sportterreinen rookvrij. Ook sportclubs volgen en werken zo mee aan Generatie Rookvrij, een initiatief van negen organisaties waaronder het Vlaams Instituut Gezond Leven, Stichting tegen Kanker, Kom op tegen Kanker … Door van rookvrij de norm te maken in de samenleving, zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden tegen de sigaret. Het beschermt hen tegen de verleiding om later zelf te beginnen roken en dus tegen tabaksverslaving. Om kinderen en jongeren minder in contact te laten komen met tabak, hebben we de hulp van rokers nodig. We vragen hen om uit het zicht van kinderen te roken. Wist je trouwens dat 74% van de rokers niet wil dat hun kinderen beginnen met roken?

 

 

Voordelen voor clubs en leden

Roken heeft nefaste effecten op de conditie. Naast de longen tast roken het hart en de bloedvaten aan. Dit kan bijdragen aan hartproblemen tijdens het sporten of kan de recuperatie na het sporten vertragen. Rokers hebben last van een slechtere bloeddoorstroming waardoor ook blessures trager genezen. Niet roken is dus goed voor de prestaties.

Sporters hebben dus echt wel baat bij rookvrije terreinen. Maar ook voor de club zelf heeft een rookvrij terrein positieve effecten. Het toont dat je als club je  maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en je laat zien dat je het beste wil voor je leden. Dat trekt nieuwe leden en vrijwilligers aan.

 
 

Ook jij kan helpen

Zie je borden van Generatie Rookvrij op een terrein staan? Dan is de kans groot dat dit een rookvrije plek is. Rook dan ook niet op deze plek.

Ben je zelf lid van een sportclub? Moedig je bestuur aan om ook te kiezen voor een rookvrij terrein. Op generatierookvrij.be kunnen clubs ondersteuningsmaterialen terugvinden.

 

  

 

 

 

 

Generatie Rookvrij

Sluiten