GEZOND SPORTEN

Home > Voeding & Drank > Drinken > Hoe werken sportdranken? > Soorten sportdrank: hypo-, iso of hypertoon

Soorten sportdrank: hypo-, iso of hypertoon

Je kunt sportdranken opdelen in energiedrankjes en dorstlessers.

Lights

Hypotone dorstlessers

Hypotone dorstlessers, die ook onder de naam ‘sportwater’ worden verkocht, bevatten relatief weinig suikers: maximaal 4 g per 100 ml water. Ze dienen niet zozeer om energie aan te vullen, maar om extra vocht in je cellen te krijgen. Het belangrijkste verschil met water zijn de elektrolyten die ze bevatten.

Een voorbeeld van een hypotone dorstlesser is een ORS (Oral Rehydration Solution). Dat product wordt meestal verkocht voor baby’s met uitdrogingsverschijnselen door diarree, maar het is ook een dorstlesser.

Je kunt een ORS kant-en-klaar kopen in de apotheek, of als poeder waaraan je zelf water moet toevoegen.

Isotone dorstlessers

Isotone dorstlessers bevatten meer suiker dan hypotone drankjes: 4 tot 8 g per 100 ml. Ze zijn zowel bedoeld om uitdroging tegen te gaan als om energie te leveren. Ook deze producten kun je kant-en-klaar of in poedervorm kopen. De poedervorm komt goedkoper uit.

Hypertone dranken en energiedranken

Hypertone dranken bevatten 8 g (of meer) suiker per 100 ml water. Ze leveren alleen energie en helpen niet tegen uitdroging. Door het hoge suikergehalte kunnen ze maag- en darmklachten veroorzaken. In de categorie van hypertone dranken vallen ook de energiedranken die cafeïne bevatten.