GEZOND SPORTEN

Home > Gezond Sporten > Starten met sporten > Een sport kiezen voor je kind > Vijf stappen om samen met je kind een sport te kiezen

Vijf stappen om samen met je kind een sport te kiezen

Lights

 1. Maak een longlist
  Vertel je kind over de jeugdsportopleidingen die je in een halfuur rijden kunt bereiken. Toon filmpjes van sporten die het kind niet kent
 2. Maak een shortlist
  Maak samen een lijstje van bijvoorbeeld vijf sporten die je kind het meest boeien. Als jongens op ballet willen en meisjes op voetbal, dan is dat prima. Ouders hangen meer vast aan clichés dan kinderen.
 3. Ga kijken en testen
  Ga langs bij de vijf clubs, laat je kind een training of wedstrijd bekijken en vraag de trainer of jouw kind ook eens mag proberen. Ook sportkampen voor beginners zijn een uitstekende manier om met een sport kennis te maken. Op de websites van Sporta en Sport Vlaanderen vind je veel informatie over sportkampen.
 4. Hou rekening met talent en lichaamsbouw
  Kies uit sporten die het kind even leuk vindt de sport of sporten die het best bij de aangeboren kenmerken van je kind passen. De meeste kinderen doen iets liever naarmate ze er talent voor hebben en er lichamelijk geschikt voor zijn.
 5. Medisch onderzoek
  Ga met je kind op sportmedisch onderzoek, zodat eventuele (verborgen) problemen kunnen worden aangepakt. De sportarts kan na dit onderzoek ook sportadvies op maat van het kind geven.